Apple Watch EKG

Nå kan man ta EKG-måling med Apple Watch i Norge

Helse-funksjonen godkjent for bruk i Europa.

Vi har prøvd den EKG-appen til Apple Watch.Vis mer Vis mer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er det ikke bare amerikanere som kan bruke EKG-funksjonen i Apple Watch. Onsdag kveld norsk tid ble den gjort tilgjengelig for brukere i Europa, Norge inkludert, via en programvareoppdatering av watchOS til versjon 5.2.

Dinside har tatt en forhåndstitt på EKG-appen, som for ordens skyld kun er tilgjengelig i den nyeste Apple Watch Series 4-utgaven fra 2018.

Apples helserevolusjon

Apple tok et stort steg over i helsebransjen da de i fjor lanserte Apple Watch 4.

Det var nemlig den første smartklokka beregnet på forbrukermarkedet som kunne brukes til å ta en EKG-måling.

Den kunne også oppdage om brukeren faller og kontakte nødetater automatisk dersom bryteren ikke avbryter.

Fra å være en dings du kunne bruke til å bli litt mer aktiv i hverdagen og sjekke hvordan det står til med pulsen innimellom, har den blitt noe du kan bruke til å overvåke helsa og potensielt redde liv.

Ser etter atrieflimmer

En EKG, eller elektrokardiogram, er en undersøkelse som måler den elektriske aktiviteten i hjertet.

EKG-funksjonen i Apple Watch brukes spesifikt for å sjekke om en person har tegn på såkalt «atrial fibrillation», altså atrieflimmer/hjerteflimmer, som øker risikoen for hjerteinfarkt.

Slik kommer du i gang

For å bruke EKG-appen, må du ha oppdatert både Apple Watch og iPhone til nyeste programvare, som nå er watchOS 5.2 og iOS 12.2.

Når du har begge oppdateringene installert, må du gå til Watch-appen på iPhone. Derfra blar du ned til menyvalget Hjerte.

Nå kommer du til en side kalt Hjertehelse, og her vil du få opp et par nye valg, inkludert Konfigurer EKG-appen og Konfigurer varslinger om ujevn hjerterytme i Helse.

Velg det første. I veiviseren må du oppgi fødselsdato (for å sjekke om du er gammel nok), og så får du en grundig og visuell gjennomgang av hva funksjonen kan og ikke kan gjøre.

VEIVISER: Før du tar i bruk EKG-appen, må du trykke deg gjennom en rekke skjermer hvor du skal oppgi fødseldato og får lese nøyaktig hvordan det hele fungerer. Skjermbilde: Kirsti Østvang
VEIVISER: Før du tar i bruk EKG-appen, må du trykke deg gjennom en rekke skjermer hvor du skal oppgi fødseldato og får lese nøyaktig hvordan det hele fungerer. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Å ta en EKG-måling

Når oppsettet er ferdig, gå til EKG-appen på din Apple Watch.

Du må se etter et nytt, hvit symbol med en rød strek som ligner på et hjerteslag. Legger du appen som en komplikasjon på en urskive, blir ikonet svart i stedet for hvitt.

For å få et så nøyaktig resultat som mulig, anbefales det at du har armene dine i fanget eller på et bord. Sørg også for at klokka er godt festet på håndleddet.

Så - for å ta en EKG-måling, holder du fingeren din på den digitale kronen i 30 sekunder. Du trenger ikke å trykke.

HOLD, IKKE TRYKK: Du holder fingeren din på den digitale kronen til Apple Watch i 30 sekunder for å ta en EKG. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
HOLD, IKKE TRYKK: Du holder fingeren din på den digitale kronen til Apple Watch i 30 sekunder for å ta en EKG. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
DIN HJERTERYTME: Når du tar en EKG-måling, vil du se din egen hjerterytme på skjermen i sanntid. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
DIN HJERTERYTME: Når du tar en EKG-måling, vil du se din egen hjerterytme på skjermen i sanntid. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Når du holder fingeren din på den digitale kronen, skaper du en krets slik at klokka kan måle ditt hjertes elektriske signaler.

Verdt å merke seg er at mens en vanlig EKG-måler som brukes av leger bruker 12 avledninger for å gjøre en registrering, bruker Apple Watch bare én avledning. Det innebærer at sistnevnte ikke kan avdekke alle typer hjerteproblemer, kun atrieflimmer.

Tre mulige resultater

Når målingen er ferdig, vil du få ett av tre resultater: sinusrytme, atrieflimmer eller ikke-avgjørende.

  • Sinusrytme betyr at hjertet ditt slår i et jevnt mønster, altså normalt.
  • Atrieflimmer betyr at hjertet slår i en ujevn rytme, altså unormalt.
  • Ikke-avgjørende betyr at målingen ikke kan klassifiseres, for eksempel hvis du ikke hviler armene på en bordflate eller hvis Apple Watch sitter for løst på håndleddet.

Etter hver EKG-måling, vil Helse-appen på iPhone varsle deg om resultatet på din iPhone. Åpner du varslet, vil du kunne se EKG-målingen i en graf, med en klassifisering og annen informasjon.

Du kan så eksportere dataene til en PDF som du kan sende til legen din.

SEND SOM PDF: Du kan eksportere EKG-målingen som en PDF-fil, som du deretter kan sende til legen din. Skjermbilde: Kirsti Østvang
SEND SOM PDF: Du kan eksportere EKG-målingen som en PDF-fil, som du deretter kan sende til legen din. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Har allerede reddet liv, men noen leger er skeptiske

Etter at EKG-appen ble lansert i USA i desember i fjor, har det dukket opp flere historier om personer som har fått avdekket uregelmessigheter og dermed kanskje også reddet livet.

Noen leger har riktignok uttrykt skepsis til den, fordi en slik tilgjengeliggjøring vil føre til at friske mennesker tar unødvendige turer til legen, skriver The Verge.

Det er også bekymring for at hyppig bruk vil føre til såkalte falske positive resultater.

Dette sier Apples egen hjertestudie

Apple publiserte nylig en studie de har gjennomført sammen med Stanford University School of Medicine.

I studien, kalt Apple Heart Study, deltok over 400.000 personer, ble det undersøkt hvorvidt en mobilapp kunne brukes til å oppdage atrieflimmer.

Rundt 0,5 prosent av deltakerne, over 2000 personer, skal ha fått varsler om uregelmessig hjertefrekvens. Disse personene skal så ha fått en digital konsultasjon med lege samt en EKG-måler sendt hjem for å følge opp hjerterytmen innen en uke.

Når Stanford sammenlignet Apple Watch-målingene med målingene fra EKG-apparatet viste at 84 prosent av tilfellene som hadde uregelmessig hjerterytme via Apple Watch, også hadde atrieflimmer da klokkevarselet kom.

HJERTESTUDIE: Slik så varslene de som deltok i Apples hjertestudie ut. Foto: Apple
HJERTESTUDIE: Slik så varslene de som deltok i Apples hjertestudie ut. Foto: Apple Vis mer

En tredjedel av deltakerne som fikk varsel og som deretter fulgte opp med EKG-målinger, viste seg å ha atrieflimmer en uke senere.

Ifølge studien valgte 57 prosent av de som fikk varsel om uregelmessig hjerterytme å oppsøke hjelp.

Studien baserte seg riktignok på målinger gjort via den optiske leseren på Apple Watch opp til Series 3-utgaven. EKG-måleren i Series 4 var ikke inkludert.

Har du hjerteproblemer, er ikke dette for deg

Apple har vært tydelige på at EKG-funksjonen ikke er ment å være et diagnostiseringsverktøy, ifølge The Verge.

I supportdokumentet til Apple kommer det frem at EKG-appen ikke skal brukes av personer under 22 år, eller av folk som tidligere er blitt diagnostisert med atrieflimmer.

Overfor Dinside uttrykte selskapet nettopp det at det var viktig at folk ikke brukte den hele tiden, fortrinnsvis kun ved mistanke om hjerteflimmer.

Varsler om ujevn hjerterytme

Har du Apple Watch Series 3 eller eldre, får du altså ikke tilgang på EKG-appen. Du får likevel en annen ny funksjon, nemlig varsling om ujevn hjerterytme.

VARSLER OM UJEVN HJERTERYTME: Alle Apple Watch-modeller kan nå varsle om den oppdager at hjerterytmen din er ujevn. Foto: Apple
VARSLER OM UJEVN HJERTERYTME: Alle Apple Watch-modeller kan nå varsle om den oppdager at hjerterytmen din er ujevn. Foto: Apple Vis mer

Denne er passiv, og omtrent hver andre time sjekker klokka hjerterytmen din. Hvis det er fem påfølgende registreringer som oppfattes som ujevne i løpet av 65 minutter, vil klokka varsle deg.

Da Apple lanserte watchOS 5 i fjor høst, kom også en funksjon som varsler om pulsen din er for rask eller langsom. Denne kan du tilpasse fra samme sted som de andre hjertehelse-funksjonene.

Og virker det…?

Jeg har prøvd EKG-appen et par ganger. Rent teknisk virket alt å fungere som det skulle, men siden jeg ikke er lege, kan jeg ikke uttale meg om resultatet.

Nå har jeg aktivert funksjonen for ujevn hjerterytme, og Apple Watch følger også med på om jeg får rask eller langsom puls. Som jeg har skrevet tidligere, har jeg også aktivert fallregistrering. Forhåpentligvis får jeg aldri bruk for noe av det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer