Stadia på mobiltelefonen:

Nå kan nesten alle spille på farten

En godt gjemt funksjon i Stadia-appen for deg som ikke egentlig har kompatibel telefon.

PÅ MOBILEN: Nå kan du strømme Stadia-spill på nært sagt alle Android-telefoner. Foto: Pål Joakim Pollen
PÅ MOBILEN: Nå kan du strømme Stadia-spill på nært sagt alle Android-telefoner. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

I høst lanserte Google sin spillstrømmetjeneste Stadia, og vi var ganske imponerte over hva vi fikk se fra Google.

Her er altså konseptet at du ikke trenger særlig til maskinvare selv - bare du har en rask nok nettlinje til å strømme videoen av spillet. Maskinkraften er det nemlig Google som står for, og med imponerende lav forsinkelse fra du trykker på en knapp til handlingen utføres i spillet.

Stadia kan spilles på flere måter - enten ved å bruke Stadia-kontrolleren mot en Chromecast Ultra plugget i TV-en, eller på en PC, nettbrett eller mobiltelefon, enten du vil bruke en håndkontroll, mus og tastatur eller bare berøringsskjermen.

På «alle» Android-telefoner

Til å begynne med kunne du bare bruke et utvalg Pixel-telefoner om du ville spille Stadia-spillene på mobilskjermen. Senere har listen blitt utvidet, blant annet med Samsung-telefoner fra S8 og oppover, OnePlus-telefoner fra 5 og oppover og et par spillmobiler fra Asus og Razer.

Men sjansen er god for at også din Android-telefon fungerer fint, selv om den ikke står på listen over.

TRE TRYKK: Her er de tre tingene du må trykke på i Stadia-appen for å spille lokalt på telefonen. Skjermbilder: Pål Joakim Pollen
TRE TRYKK: Her er de tre tingene du må trykke på i Stadia-appen for å spille lokalt på telefonen. Skjermbilder: Pål Joakim Pollen Vis mer

Alt du trenger å gjøre er å åpne Stadia-appen på telefonen, trykke på profilikonet ditt øverst til høyre, velge eksperimenter og slå på bryteren merket spill på denne enheten.

Da får du mulighet til å starte spillene direkte på mobilen. Dersom du ikke har en håndkontroll koblet til telefonen, kan du spille direkte på skjermen ved hjelp av knapper som legger seg halvgjennomsiktig over skjermbildet:

Her spiller vi Get Packed på Stadia direkte på mobilskjermen. Skjermbilde: Pål Joakim PolPål Joakim Pollen
Her spiller vi Get Packed på Stadia direkte på mobilskjermen. Skjermbilde: Pål Joakim PolPål Joakim Pollen Vis mer

Bedre med håndkontroll

Bedre kontroll får du om du bruker en klassisk håndkontroll når du spiller. Slike kan du koble til telefonen enten med kabel eller via Bluetooth, og du kan godt bruke Xbox- eller PlayStation-kontrollen du har lignende.

Google selger en egen klo til Stadia-kontrolleren slik at du kan feste mobilen på toppen. Tilsvarende er også mulig å få tak i til andre håndkontrollere. Foto: Google
Google selger en egen klo til Stadia-kontrolleren slik at du kan feste mobilen på toppen. Tilsvarende er også mulig å få tak i til andre håndkontrollere. Foto: Google Vis mer

I Stadia-artikkelen vår fra i høst ser du hvilke håndkontrollere som er kompatible. Ideelt sett bør du kanskje ha et mobilfeste til håndkontrollen slik at den blir sittende i en klo på toppen, eller i hvert fall lene mobilen mot noe.

For ordens skyld får du ikke spilt Stadia-spill direkte på iPhone/iPad ennå. Der brukes appen kun til å kjøpe spill, administrere profilen din og den slags.

Ikke alene

Stadia har flere konkurrenter, blant annet Nvidias GeForce Now, Sonys PlayStation Now og Microsofts kommende xCloud-tjeneste.

Siden lanseringen har Google-tjenesten fått mange nye spill, inkludert PUBG, Stadia-eksklusive Crayta og ett av sommerens storspill: nylig lanserte F1 2020.

Også ett av årets mest etterlengtede spill, Cyberpunk 2077, vil finne veien til Stadia. Spillet har blitt utsatt et par ganger allerede, så akkurat når det kommer blir spennende å se. Det hadde vi også på listen over spillene vi gledet oss mest til i år:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer