Duket for ny megapiksel-krig

Nå kommer 64-megapiksel-mobilene

Kinesiske mobilprodusenter kjemper om å være først.

FØRST UT: Realme XT er den første smartmobilen med kamera på 64 megapiksler. Foto: Realme
FØRST UT: Realme XT er den første smartmobilen med kamera på 64 megapiksler. Foto: Realme Vis mer
Publisert

Smartmobilen du leser denne artikkelen fra har mest sannsynlig et kamera på 12 megapiksler. Det har vært standard på Apples mobiler siden iPhone 6S, og vi har sett tilsvarende tall i toppmodeller fra både Samsung og andre de siste årene også.

Denne måneden har det imidlertid blitt lansert flere smartmobiler med kameraer på 64 megapiksler. Men hva betyr egentlig det?

Vi har riktignok ikke fått et plutselig hopp i megapiksler på mobilkameraer fra 12 til 64.

64 er det nye 48

I fjor slapp Huawei sin første mobil med 40 megapiksel-kamera, P20 Pro, og allerede i 2012 kunne Nokia 808 Pureview skilte med 41 megapiksler.

I år har vi dessuten fått flere nye mobiler med kamera på 48 megapiksler. Mange har ansett 2019 for å være året hvor dette skulle «ta av».

Nå kjemper imidlertid de kinesiske mobilprodusentene Realme og Xiaomi om å lansere med den første 64 megapiksel-mobilen.

Bare to dager etter at Realme annonserte sin kommende mobil Realme XT med 64 megapiksel-kamera den 27. august, kunngjorde Xiaomi mobilen Redmi 8 Note Pro, også den med kamera på 64 megapiksler.

HAKK I HÆL: Like etter Realmes kunngjøring, avduket Xiaomi sin Redmi 8 Note Pro-mobil, også med 64 megapiksler kamera. Foto: Xiaomi
HAKK I HÆL: Like etter Realmes kunngjøring, avduket Xiaomi sin Redmi 8 Note Pro-mobil, også med 64 megapiksler kamera. Foto: Xiaomi Vis mer

Sony vs. Samsung

Det er bildebrikker fra Samsung og Sony som står bak kamerasensorene som brukes i de fleste smartmobiler i dag.

I mai lanserte Samsung en ny bildebrikke, Isocell Bright GW1, med en sensoroppløsning på hele 64 megapiksler, og det er denne som tas i bruk i de kommende mobilene til Realme og Xiaomi.

HER ER BRIKKA: Slik ser Samsung Isocell Bright GW1 ut. Foto: Samsung
HER ER BRIKKA: Slik ser Samsung Isocell Bright GW1 ut. Foto: Samsung Vis mer

Megapiksel-myten

Men hva innebærer det egentlig at mobilkameraet har 64 megapiksler? Det er ikke sånn at jo flere megapiksler et kamera har, jo bedre bilder tar det.

For eksempel tar iPhone gode bilder selv om det bare har et 12-megapiksel kamera. Nå har Apple riktignok måtte se seg slått på kamerafronten av Huawei og Samsung i senere år.

Et kanskje bedre eksempel: Googles Pixel-mobiler, som dessverre ikke selges i Norge, er anerkjent for sitt supre kamera med fantastiske nattbilder - det har «bare» et 12-megapikselkamera.

Det er andre faktorer som spiller inn på bildekvaliteten, for eksempel kvaliteten på optikken, og stadig viktigere: programvaren de ulike mobilprodusentene lager, og som står for prosseseringen av bildeinformasjonen etter at bildet er tatt.

Dessuten er det vesentlig hvor stor bildebrikken er, som skal huse alle de små pikselsensorene.

64 er egentlig 16

Så er det jo også sånn at du vanligvis ikke tar bilder i full oppløsning med et 48- eller 64-megapiksel kamera.

Her brukes en teknikk kalt «pixel binning», som slår sammen fire og fire piksler til én, for å kunne samle inn mer lys og gi bedre bilder i mørket. Dessuten blir bildefilene da langt mindre enn om du skulle ha fanget dem i full oppløsning.

Det vil si at et 48 megapiksel-kamera som regel gir bilder på 12 megapiksler som standard, mens et 64 megapiksler-kamera tilsvarende vil gi bilder på 16 megapiksler. Omtrent det samme som dagens flaggskip-mobiler med «vanlig» kamerasensor byr på, altså.

Ifølge Tom's Guide håper Samsung at de med sin nye bildebrikke vil kunne ta opp kampen mot nåværende mobilfoto-gigant Huawei, som har utmerket seg spesielt de siste årene med sin imponerende nattmodus.

Det er ventet at 64-megapikselbrikken vil dukke opp i Samsungs neste flaggskip, Galaxy S11.

Slik blir bildene

Realme har delt et par bilder tatt med 64-megapiksel-mobilkamera med The Verge, og her snakker vi imponerende mye detaljer.

Du kan se originalen her.

Nå kommer 64-megapiksel-mobilene

Bildeoppløsningen er for øvrig 9216 x 6912.

Glem 64 ...

Samtidig som de første 64 megapiksel-mobilene er i ferd med å bli lansert, har Samsung en ny bildebrikke på trappene med sensoroppløsning på 108 megapiksler, ifølge The Verge.

Denne vil kunne produsere 27 megapiksler-bilder med den overnevnte «pixel binning»-teknikken.

108 Mp-brikken skal være laget i samarbeid med Xiaomi, og skal dukke opp i en kommende mobil, kanskje innen slutten av året.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer