Google Nest Hub til Norge

Nå kommer denne til Norge!

Her er nyhetene Google lanserte tirsdag kveld.

TIL NORGE: Google Nest Hub (tidligere Google Home Hub) blir snart å finne i norske butikker. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/NTB Scanpix
TIL NORGE: Google Nest Hub (tidligere Google Home Hub) blir snart å finne i norske butikker. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Googles årlige utviklerkonferanse, Google I/O, har akkurat blitt sparket i gang med det tradisjonelle keynote-foredraget, der selskapets nyheter vises frem.

Og toppsjefen, Sundar Pichai, hadde flere ting å by på i kveld, og ikke bare ting som var myntet på utviklere. Blant annet kom selskapet med nye Pixel-telefoner og en ny og større «smartskjerm» på ti tommer.

Google Nest Hub Max

Etter oppkjøpet av Nest i 2014 ser det nå ut til at Googles Home-produkter får nye navn, der produktet som tidligere het Google Home Hub nå heter Google Nest Hub.

STØRRE UTGAVE: Google Nest Hub Max har skjerm på 10 tommer og webkamera i front, men kommer ikke til Norge i første omgang. Det gjør imidlertid «lillebror» med 7"-skjerm. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/NTB Scanpix
STØRRE UTGAVE: Google Nest Hub Max har skjerm på 10 tommer og webkamera i front, men kommer ikke til Norge i første omgang. Det gjør imidlertid «lillebror» med 7"-skjerm. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/NTB Scanpix Vis mer

Dette er i praksis en smarthøyttaler med skjerm, som også kan fungere som en digital bilderamme og vise bilder fra utvalgte Google Foto-album. I tillegg kan den styres med stemmen og da vise deg værmeldingen, oppskriften eller hva du måtte være på søken etter.

Max-utgaven er, som navnet tilsier, en større utgave, med en skjerm på ti tommer fremfor sju på den opprinnelige utgaven. I tillegg får størstemann et webkamera på toppen, slik at du kan føre videosamtaler med andre – i første rekke via Google Duo, Googles egen videochatteapp.

Gledelig for oss nordmenn er at Norge står på listen over landene som får tilgang til Googles Hub-produkter. Først i høst fikk nordmenn tilgang til Googles Home-høyttalere.

Prisene for Nest hub og Nest Hub Max er henholdsvis 129 dollar og 229 dollar i USA, men foreløpig er det bare minstemann som kommer til Norge, til en pris på 1299,-. Google har allerede åpnet ventelisten, og salget starter 28. mai.

Pixel 3a og 3a XL

Som forventet lanserte også Google rimeligere utgaver av sine Pixel-telefoner, som da har fått en ekstra «a» i produktnavnet.

Her er prisene 399 dollar for minstemann og 479 dollar for XL-utgaven, altså rundt halvparten av det toppmodellene koster. Google garanterer at telefonene blir oppdatert i tre år.

TRE FARGER: Pixel 3A og 3A XL kommer i hvit, sort og lilla utgave. Foto: Google/YouTube
TRE FARGER: Pixel 3A og 3A XL kommer i hvit, sort og lilla utgave. Foto: Google/YouTube Vis mer

Mest spennende er kanskje at 3a (5,6") og 3a XL (6") har det samme kameraet som Pixel 3-telefonene, som går for å være blant de aller beste på markedet, til tross for at de bare har ett objektiv.

Riktignok er ikke maskinvaren på høyde med Googles toppmodeller, så det tar lengre tid å lagre bildene og den slags, men ifølge The Verge, som allerede har lagt ut test av telefonen, er forskjellene i bildekvalitet praktisk talt ingen.

Innabords har telefonene en Snapdragon 670-prosessor, 4 GB arbeidsminne (RAM) og 64 GB lagringsplass, uten mulighet for å utvide med minnekort. Vanntette er de heller ikke, og de kan ikke lades trådløst. Batteriet er på henholdsvis 3.000 og 3.700 mAh. Laderen som følger med er på 18 watt.

Pixel-telefonene er imidlertid ikke å finne i den norske Google-nettbutikken, så sannsynligvis blir heller ikke disse å finne i norske butikkhyller – i likhet med alle tidligere Pixel-modeller. Vi får krysse fingrene for at det endres med Pixel 4-telefonene.

Ti ganger raskere Google Assistent

Når du bruker Google Assistent, sendes lydopptaket av stemmen din til Googles servere i skyen, før forespørselen prosesseres og svaret sendes tilbake til enheten din.

Nå har Google klart å krympe koden fra 100 gigabyte til under en halv gigabyte slik at gjenkjenningen kan kjøres lokalt på enheten. Dermed hevder selskapet at dette går ti ganger så kjapt som tidligere, og demonstrasjonen under er i så måte ganske imponerende:

Vis mer Vis mer

Den lokale varianten skal lanseres med Pixel 4-telefonene senere i år, men vi regner med at den med tiden vil komme til andre Android-telefoner også.

Duplex-teknologien, som selskapet demonstrerte i fjor, var svært imponerende. Her kunne man bare be assistenten om å booke en frisørtime mellom elleve og ett på fredag, hvorpå hele telefonsamtalen ble utført av kunstig intelligens.

Nå tar Google Duplex et hakk videre, der den den også kan fylle ut skjemaer på nettet, slik at du for eksempel kan be om å bestille en leiebil til ferieturen din og så ordnes det meste uten at du trenger å blande deg inn, utover å bekrefte bestillingen.

Nå kommer denne til Norge!

Assistent får også en egen kjøremodus til bruk i bil, der du får kjapp tilgang til kjøreruter (basert på hvor ofte du bruker dem, eller avtaler i kalenderen), spillelistene du hører mest på og den slags. Alt er stemmestyrt, så om noen ringer deg, kan du svare ved å bruke stemmen.

Forsmak på Android Q

Den neste Android-versjonen har ikke fått et offisielt navn ennå, men blir nok tradisjon tro oppkalt etter en søtsak eller dessert som begynner på Q.

Google hevder at hovedfokuset denne gangen handler om tre ting: innovasjon, sikkerhet/personvern og digitalt velvære, altså der man vil at folk skal bruke mindre tid med øynene på skjermen. I tillegg bygges det inn støtte for nye enheter, som brettbare telefoner og den slags.

For de med hørselsproblemer kommer en svært gledelig nyhet: Muligheten til å vise undertekster i sanntid på alt som spilles på telefonen, det være seg podkaster, videosnutter eller andre ting. Så fort Google oppdager stemmer (og man har aktivert funksjonen), vises undertekster på skjermen. Og alt skjer lokalt på telefonen uten at noe sendes til Googles nettsky.

Vis mer Vis mer

«Smart reply», Gmail-funksjonen som automatisk foreslår hva du kan svare på en e-post, kommer nå til å støttes av alle meldingsapper i Android, der du bare kan trykke på et foreslått svar når du mottar en melding.

Hva gjelder sikkerhet skal Android Q inneholde nesten 50 nye funksjoner. En av dem er muligheten for å tillate at apper har tilgang til posisjonen din kun når de er i bruk, og ikke når de kjører i bakgrunnen. Dersom du tillater det i bakgrunnen vil du også få påminnelser om det, slik at du eventuelt kan slå av delingen.

Sikkerhetskomponenter i operativsystemet vil også bli oppgradert i bakgrunnen uten at du legger merke til det – litt på samme måte som appene oppdateres via Google Play, og sikkerhetsoppdateringer skal foregå uten at du trenger å starte telefonen på ny.

Digitalt velvære-funksjonen lar deg blant annet sette en tidsbegrensning på hvor mye du får lov til å bruke enkelte apper hver dag, og ifølge Google klarer 90 prosent av brukerne å holde seg under tidsgrensen de har satt. «Wind down»-funksjonen, som gjør grensesnittet sort/hvitt på kveldstid, har redusert kveldsbruken med 27 prosent. En ny «focus mode» lar deg definere hvilke apper som er tidstyver og nekte deg å starte dem til du avslutter modusen.

Nå kommer denne til Norge!

Familiy Link, som gir foreldre kontroll over barnas telefon, blir nå bygd inn i operativsystemet direkte, uten lenger å være en egen app/tjeneste. Nå kan foreldre blant annet sette en tidsbegrensning per app, og en ny knapp gir poden fem minutter ekstra med tid.

Ellers kommer både mørkemodus og forbedret gest-navigering med Android Q. Det kan for øvrig lastes ned i betaversjon i dag til alle Pixel-modeller, samt utvalgte modeller blant annet fra Sony, OnePlus, Nokia, Asus og Huawei.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer