Brettbare telefoner

Nå kommer en helt ny type mobiltelefoner

2019 blir et ganske kult mobilår.

FOLDBAR: Royole FlexPai var den første foldbare mobiltelefonen som ble tilgjengelig på markedet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
FOLDBAR: Royole FlexPai var den første foldbare mobiltelefonen som ble tilgjengelig på markedet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et mobilmarked som for lengst er mettet, prøver produsentene å komme med nye funksjoner og teknologier som skal friste deg til å oppgradere til det nyeste og dyreste.

De to siste årene har det handlet mye om å gjøre rammen rundt skjermen så tynn som mulig. Android-fansen vil være raskt ute med å påpeke at Apple og iPhone ikke var først ute med syltynne rammer - det var nok Essential Phone som var det - men som en av de mestselgende telefonene i verden, er det utvilsomt iPhone X som har fått mest oppmerksomhet for det vi bare kaller busslommen.

Selv om det under MWC i fjor flommet over av iPhone X-kopier, har ikke alle kastet seg på trenden. Noen har gått for et mindre hakk, nesten som en dråpe, mens andre har flyttet kameraet inn i skjermen. Slik som Samsung Galaxy S10.

Brettbare telefoner

Vi tror at det i tiden fremover blir slutt på snakk om mobilhakk, det er tross alt ikke så interessant lenger, men 2019 og 2020 vil handle mer om to andre ting. Nemlig 5G og brettbare mobiltelefoner.

Under årets mobilmesse i Barcelona fikk vi se begge deler. Det til dels ukjent selskapet Royole stod klare med en brettbar smarttelefon allerede i januar, mens Samsung viste frem Galaxy Fold i forkant av messen. Den kinesiske kjempen Huawei har ingen planer om å havne i bakleksa, og viste frem Mate X. En foldbar smarttelefon som også har 5G-teknologi.

Akkurat på dette feltet er Huawei alene.

Under kan du lese om de tre brettbare telefonene som så langt er annonsert, og hvilke andre enheter du kan forvente å se.

Royole FlexPai

Det tildels ukjent selskapet Royole holder til i byen Fremont - i samme by finner du Teslas Fremont-fabrikk - i delstaten California i USA. Etter elektronikmessen i Las Vegas i januar er det nok flere som har fått opp øynene for selskapet som utvikler sin egen teknologi for fleksible skjermer.

FlexPai er navnet på den første, kommersialiserte brettbare smarttelefonen som i utfoldet format består av en diger skjerm på hele 7,8 tommer. Skjermen er faktisk delt inn i tre deler som kan brukes uavhengig av hverandre:

  • Hovedskjerm: 810 x 1440 piksler i 16:9-format.
  • Skjermen på baksiden: 720 x 1440 piksler i 18:9-format.
  • Kantskjermen: 390 x 1440 piksler i 21:9-format.

Av de tre brettbare telefonene som er annonsert, er det nok kun FlexPai som ikke blir offisielt tilgjengelig i Norge. Den kan selvsagt bestilles gjennom utenlandske kanaler hvis du ønsker å teste ut den første «fremtidsmobilen».

Huawei Mate X

Selskapet som har levert fantastiske smarttelefoner på rekke og rad de seneste årene, har ingen planer om å sitte i ro når fremtidsmobilene kommer. På tampen av februar viste Huawei stolt frem Mate X som i nettbrettmodus har en heftig skjerm på åtte tommer.

Sammenlikner vi med Galaxy Fold her, kan Samsung bare skilte med en 4,6 tommers skjerm med ganske tykke kanter når du bruker den som mobiltelefon, og en nettbrettskjerm på 7,3 tommer. Hvis våre beregninger er korrekt, betyr det at Huawei Mate X har 26 prosent større skjermareal i nettbrettmodus.

Skjermspesifikasjoner:

  • 8" 2480x2200 piksler, format: 10,14:9
  • 6,6" 2480 x 1148 piksler, format: 19,5:9
  • 6,38 " i 25:9-format.

I likhet med FlexPai foldes skjermen utover, noe som gjør at den alltid er tilgjengelig. Som vi skrev i saken om Mate X, spørs det om dette skjermdesignet kommer med en liten hake - foldbare skjermer kan ikke dekkes av forsterket glass. Så gjenstår det å se hvor motstandsdyktig Mate X og FlexPai er mot riper.

En ting som skiller Huaweis foldbare fra de to andre modellene, er at den er utstyrt med en 5G-brikke slik at du kan surfe med forrykende hastigheter så fort Ice, Telia eller Telenor aktiverer nestegenerasjons mobilnett for alle i landet.

Samsung Galaxy Fold

Samsung har valgt å gå en annen vei enn Royole og Huawei når det kommer til det brettbare formatet. For mens FlexPai og Mate X har skjermer som vender utover, foldes Galaxy Fold innover når skjermen ikke er i bruk.

Kort beskrevet åpnes Galaxy Fold som en bok og har en flott AMOLED-skjerm på 7,3 tommer. På utsiden sitter den nok en skjerm, den på 4,6 tommer.

Skjermspesifikasjoner:

  • 7,3" 2152x1536 piksler, Dynamic AMOLED, format: 4,2:3
  • 4,6" 1960x840 piksler, Super AMOLED, format: 21:9

Hengselet består av små tannhjul, ikke ulikt hva Lenovo gjør med Yoga-PC-ene, som er skjult i chassiset.

Et umiddelbart førsteinntrykk er at designet til Galaxy Fold beskytter hovedskjermen mot riper og den slags bedre enn FlexPai og Mate X som har den fleksible skjermen på utsiden. Det gjenstår å se hvilket brettbart design som er det beste, men vi holder en knapp på Samsung og Galaxy Fold på dette området.

Andre spesifikasjoner

FlexPai Galaxy Fold Mate X
OperativsystemAndroid 9Android 9Android 9
BrikkesettSnapdragon 855Snapdragon 855Kirin 980
Lagring256/512 GB512 GB512 GB
Minne6/8 GB12 GB8 GB
Kamera16 MP f/1.8 + 20 MP f/1.812 MP, f/1.5-2.4, 26mm (vid), 2 MP, f/2.4, 52mm (tele), 2x optisk zoom, 16 MP, f/2.2, 12mm (ultravid)40 MP, f/1.8, 27mm (vide), 16 MP, f/2.2, 17mm (ultravid), 8 MP, f/2.4, 52mm (tele)
Frontkamera-10 MP, f/2.2, 8 MP, f/1.9, dybdesensor, Omslagskamera: 10 MP, f/2.2-
Batteri3800 mAh4380 mAh4500 mAh
Størrelse134x190,35x7,6 mmIkke oppgitt161,3x146,2x5,4 mm
Størrelse foldetIkke oppgittIkke oppgitt161,3x78,3x11 mm
Vekt320 gIkke oppgitt295 g
Tilgjengelig2. kvartal 20192. kvartal 2019
PrisFra 13.600 krRundt 17.000 kr22.500 kr

Felles for denne trioen er at Android og brukergrensesnittet er tilpasset det brettbare designet, og det skal gå sømløst å bytte fra en modus til annen. I tillegg skal «skjermdelene» fungere uavhengig av hverandre slik at du kan dra nytte av den ekstra skjermplassen og gjøre flere ting samtidig.

Skjermen til Galaxy Fold kan deles opp i tre vinduer som fungerer uavhengig av hverandre.

Men hvilken av dem som gjør dette best, gjenstår å se før vi har fått testet dem selv.

Uansett er vi neppe alene om å mene at de brettbare mobilene virker spennende, men av det vi har sett virker det som at teknologien må modnes noe før dette eventuelt blir et må-ha-produkt.

Per nå har vi sett lite som kan forsvare en pris på rundt 20.000 kroner.

Så er det jo opptil selskapene å vise oss hvorfor brettbare telefoner er fremtiden og hva ekstra de har å tilby som ikke dagens smarttelefoner kan.

Hva mer?

I tillegg er det selvsagt verdt å nevne Xiaomi i denne sammenheng. Selskapet har riktig nok ikke kunngjort en brettbar telefon, men har til gjengjeld vist frem en ganske interessant prototype. I en kort videosnutt lagt ut på Weibo og YouTube, kan du se Xiaomis president Lin Bin leke med en ikke-annonsert brettbar mobil hvis skjerm kan deles i tre(!), fra et nettbrett til en mindre enhet på størrelse med en vanlig smarttelefon.

Så langt er det få detaljer om Xiaomis brettbare enhet, men den ser utvilsomt spennende ut.

Det er ikke bare mobilprodusentene som skal lage brettbare enheter. I lang tid har det versert rykter om at Microsoft legger til rette for at Windows 10 skal fungere på slike enheter - det er også snakk om at selskapet skal lage en brettbar dings - som kan bety en ny vår for Windows-produsenten i mobilmarkedet.

I tillegg har vi selvsagt Apple og deres planer. Her får vi neppe se noe brettbart med det første, men ferske rykter vil ha det til at Apple, men også Google, har fått tilgang til Samsungs teknologi for brettbare skjermer og at de utforsker mulighetene.

Vi venter spent på å se hva både Apple og Microsoft har i gjære på denne fronten.

Også leketøysprodusenten Lego kaster seg på trenden med brettbare enheter, riktig nok med en humoristisk undertone. På Twitter har de lagt ut et bilde av «Lego Fold», og danskene skryter av en enhet med en 11-tommer stor historiebok som aldri går tom for batteri. Lego Fold er faktisk et ekte produkt, en sprett-opp-bok, og er allerede i salg.

Tror du de brettbare telefonene blir en suksess? Del gjerne din mening i debattfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer