Nå kommer Google-smartklokkene

Nye Android Wear havner på smartklokker fra blant annet LG og Motorola.

LEKKERT: Nøyaktig hvordan Android Wear vil se ut er kanskje for tidlig å si, men det Google har laget foreløpig, ser unektelig ganske lekkert ut.  Foto: GOOGLE
LEKKERT: Nøyaktig hvordan Android Wear vil se ut er kanskje for tidlig å si, men det Google har laget foreløpig, ser unektelig ganske lekkert ut. Foto: GOOGLE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes allerede klokker som kjører strippede versjoner av Android, som Samsung Galaxy Gear og Sony Smartwatch. Men Google selv har aldri tilpasset Android for å kjøre på håndleddet ditt.

Før nå. Google har nemlig annonsert Android Wear, som for alvor skal ta operativsystemet til "wearables", eller såkalte "ha-på"-dingser. I første rekke dreier det seg om smartklokker.

Med flere partnere på plass er det derfor i år duket for de første, skikkelige Android-smartklokkene.

Les også: Se hvor god smartklokka Pebble har blitt, med ny programvare!

Her ser du hvordan Google vil at du snart skal bruke klokka di:

Derfor satser Google

– De fleste av oss er sjelden uten smarttelefonene våre. Disse kraftige superdatamaskinene holder oss koblet til verden og menneskene vi er glade i. Men vi er bare i begynnelsen, vi har bare så vidt skrapet i overflaten av hva som er mulig med mobil teknologi, skriver Android-sjef Sundar Pichai i Google på deres blogg.

– Det er derfor vi er så begeistret for "wearables". De forstår konteksten av verden rundt deg, og de er enkle og effektive å bruke, med bare en kikk eller via det talte ord, fortsetter han.

STEMMESTYRT: Kunne du tenke deg å snakke til klokka di? Det vil gjerne Google at du skal gjøre, da Android Wear i stor grad er bygget rundt talekommandoer.  Foto: GOOGLE
STEMMESTYRT: Kunne du tenke deg å snakke til klokka di? Det vil gjerne Google at du skal gjøre, da Android Wear i stor grad er bygget rundt talekommandoer. Foto: GOOGLE Vis mer


Og det er nettopp dette Android Wear skal være bygget rundt.

Android Wears funksjoner

Pichai forteller at dette skal være hovedfunksjonene til Android Wear:

  • "Nyttig informasjon når du trenger det mest". Informasjonen på håndleddet ditt skal være relevant der og da. Enten gjennom klokkas egne funksjoner som likner Google Nå, for eksempel at den forstår at du er på vei til jobb og advarer om mye trafikk, eller gjennom varsler fra apper fra både Google og tredjeparts utviklere.
  • "Direkte svar på uttalte spørsmål". Akkurat som smartbrillene Google Glass kan du stille spørsmål til klokka og få svar, takket være Googles søkemotor og funksjoner som likner Apples Siri, altså for eksempel å be klokka ringe en kontakt eller sende en SMS.
  • "Muligheten til å bedre følge med på helse og trening". Som de fleste andre "ha-på-dingser" vil også Android Wear-dingser hjelpe deg til å trene, gjennom å for eksempel gi deg info på håndleddet om hvor langt du har jogget.
  • "Din nøkkel til en multiskjerm-verden". Google vil at du med Android Wear skal styre andre enheter, som Googles egen Chromecast eller musikkspilleren på mobilen din.
Les også: Vi har prøvd Google Glass – se hvordan Android-klokkene trolig også vil fungere

Her kan du se noen av funksjonene i praksis:

Googles side for utviklere kan du se mer av hvordan dette skal fungere i praksis. Google har nemlig allerede begynt å gi utviklerne verktøyene de trenger for å lage tjenester på klokka.

FIRKANTET: LG G Watch.  Foto: LG
FIRKANTET: LG G Watch. Foto: LG Vis mer


LG G Watch

For å få glede av programvaren må vi ha maskinvare som kjører den. Og her lover Google at det er mye å se frem til. De hevder å ha partnere som Asus, HTC, Intel, LG, Motorola, Qualcomm og Samsung med på laget, men foreløpig har vi bare sett konkrete planer fra LG og Motorola.

LG har annonsert LG G Watch, som er en firkantet, sort smartklokke som ser ut til å likne smartklokker slik vi kjenner dem fra før. De har ikke gått ut med mange andre detaljer enn et bilde av den sorte dingsen som viser et klokkeslett og når et fly tar av. Et eksempel på hva en smartklokke kan hjelpe med som ikke tradisjonelle klokker kan.

Masse Google-nytt denne uka – nå kommer Googles Chromecast til Norge!

– Vi er trygge på at en godt designet enhet har potensialet til å ta ha-på-markedet med storm, sier LG-direktør Jong-seok Park i en pressemelding.

LG har også i Norge gått ut med pressemelding, som forhåpentligvis betyr at de har planer om å lansere klokka her i landet, også. Men de har ikke gått ut med noen konkrete lanseringsplaner ennå.

RUND: Moto 360.  Foto: MOTOROLA
RUND: Moto 360. Foto: MOTOROLA Vis mer


Moto 360

Motorola har gått mer utradisjonelt til verks med tanke på dagens smartklokker, men mer tradisjonelt til verks med tanke på dagens klokker: En rund smartklokke, kalt Moto 360.

Dette skal "føles mer komfortabelt og kjent på håndleddet ditt", ifølge selskapets pressemelding.

Moto 360 skal lanseres globalt i sommer, først i USA. Motorola har ikke vært særlig synlig i Norge det siste året, til tross for at selskapet tidligere har sagt til DinSide at de "var tilbake i Norge", så vi får vente og se om denne finner veien opp til oss.

Her er en demonstrasjon av Moto 360:

Som sagt er også HTC oppført som partner. Hva dette vil si i praksis vet vi ikke, men vi skal til London med HTC i neste uke for lansering av den nye HTC One-modellen, så kanskje det kan dukke opp en smartklokke da?

Les også: Google åpner musikk- og filmbutikken i Norge

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer