De beste iOS 14-nyhetene

Nå kommer iPhone-oppdateringen

Widgets på hjemskjermen, appbibliotek og bilde i bilde-visning på iPhone er blant de mange nyhetene i høstens store iOS-oppdatering.

APPLE: iOS 14 er endelig her - dette er våre favoritter! Video: Kirsti Østvang. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På sin årlige september-lansering overrasket Apple alle ved å kunngjøre at den store iOS 14-oppdateringen slippes for nedlasting i dag, onsdag 16. september. Den vil trolig være klar i 19-tiden i kveld norsk tid.

Vanligvis pleier ny iOS-versjon å slippes i forbindelse med lansering av ny iPhone, men i år kommer den ikke før i oktober. På gårsdagens lansering avduket imidlertid Apple både nye iPad-er og nye Apple Watch-modeller.

I tillegg til iOS 14, slippes også iPadOS 14, watchOS 7 og tvOS 17 til henholdsvis iPad, Apple Watch og Apple TV. Alle oppdateringene er gratis å laste ned.

Før du oppdaterer!

Husk at det ofte er stor pågang når Apple legger ut de store oppdateringene sine, så det kan ta tid å få oppdatert. Det kan også være lurt å vente med å oppdatere til du er sikker på at apper som er viktige for deg vil fungere.

Vi har imidlertid brukt iOS 14-betaen siden i sommer, og den eneste appen vi ikke har fått til å fungere til nå er Fabel.

Så til det store spørsmålet: hva er nytt i iOS 14? I vår guide får du en grundig gjennomgang av det aller viktigste. Er det dog noe du synes burde vært på lista, send undertegnede enn e-post.

Widgets på hjemskjermen

Android-brukere fniser nok litt av det som er en av de største nyhetene i iOS 14, nemlig vaskeekte widgets på hjemskjermen.

Apple introduserte riktignok widgets til iPhone i 2014 med lanseringen av iOS 8, men disse har kun vært tilgjengelig fra en egen hjemskjerm («I dag»-visningen) til venstre for hovedhjemskjermen.

Men nå blir det altså endelig mulig å legge widgets på selve hjemskjermen. De er tilgjengelig i ulike størrelser, og Apple har også laget en kjekk «Smart stabel»-widget som viser informasjon fra en rekke forskjellige apper.

MER DYNAMISK: Med widgeter blir ikke hjemskjermen så statisk som den har vært til nå. Her kan du få kjapt overblikk over info som er viktig for deg uten å åpne appene. Skjermbilde: Kirsti Østvang
MER DYNAMISK: Med widgeter blir ikke hjemskjermen så statisk som den har vært til nå. Her kan du få kjapt overblikk over info som er viktig for deg uten å åpne appene. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

For å legge en widget på hjemskjermen, må du trykke og holde på en app for å komme til redigeringsmodus (til alle appene begynner å riste). Deretter trykker du på pluss-tegnet øverst til venstre, og så kan du velge hvilken widget du ønsker å ta i bruk .

LEGG TIL EN WIDGET: Gå til redigeringsmodus på hjemskjermen og trykk på pluss-ikonet oppe til venstre for å legge til en widget på hjemskjermen. Skjermbilde: Kirsti Østvang
LEGG TIL EN WIDGET: Gå til redigeringsmodus på hjemskjermen og trykk på pluss-ikonet oppe til venstre for å legge til en widget på hjemskjermen. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

I skrivende stund er det kun Apples egne widgeter som er tilgjengelig. Med andre ord er mulighetene litt begrenset, så vi gleder oss til å se hva tredjepartsapper kommer til å tilby etter hvert.

Si hei til appbiblioteket

Appbiblioteket er en annen ny funksjon i iOS 14 som skal hjelpe deg å organisere og finne appene dine. Det fungerer litt som den såkalte app-skuffen i Android, samtidig fungerer de ikke helt på samme måte.

Appbiblioteket befinner seg til høyre for hjemskjermen din, men du må sveipe til venstre for å få det opp.

Her vil apper være organisert etter hva de gjør. For eksempel puttes alle apper for sosiale medier i en «Sosialt»-mappe, mens alle apper for musikk, TV- og filmstrømmetjenester og fotball befinner seg i mappa «Underholdning». Spill er organisert i en egen mappe.

ORGANISERER FOR DEG: Appbiblioteket legger apper i ulike mapper basert på når de ble lastet ned eller kategori. Skjermbilde: Kirsti Østvang
ORGANISERER FOR DEG: Appbiblioteket legger apper i ulike mapper basert på når de ble lastet ned eller kategori. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Denne organiseringsjobben er noe mange til nå har gjort manuelt, samtidig som det er mange som ikke bruker mapper i det hele tatt. Med appbiblioteket slipper du hele organiseringsjobben, noe som kanskje er spesielt ekstra for sistnevnte gruppe mennesker som ikke har gjort denne jobben til nå.

Når du er i appbiblioteket kan du også trykke på søkefeltet i toppen eller sveipe ned på skjermen for å få opp alle appene dine i en alfabetisk liste. Dette er som listevisning på Apple Watch for de som kjenner til det, og kan være en annen måte å finne apper enklere på. Personlig har jeg i alle år brukt Spotlight-søket til dette.

APPLISTE: Du kan også velge å få appene dine listet opp i alfabetisk rekkefølge. Her kan søket komme godt med om det er en spesifikk app du leter etter. Skjermbilde: Kirsti Østvang
APPLISTE: Du kan også velge å få appene dine listet opp i alfabetisk rekkefølge. Her kan søket komme godt med om det er en spesifikk app du leter etter. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Med det nye appbiblioteket følger også muligheten til å skjule apper fra hjemskjermen; det er her det minner litt om app-skuffen vi kjenner fra Android-verden.

Tanken er at du kan rydde opp hjemskjermen og bare beholde apper du faktisk bruker, og stue unna de du ikke bruker så ofte, men samtidig ikke vil slette.

For å skjule en app, hold og trykk på ikonet til det begynner å riste. Trykk så på minus-tegnet til du får opp en dialogboks hvor du får spørsmål om du vil flytte appen til appbiblioteket eller slette den.

RYDD OPP: Med appbiblioteket kan du både skjule apper fra hjemskjermen og skjule hele hjemskjerm-sider om du vil. Skjermbilde: Kirsti Østvang
RYDD OPP: Med appbiblioteket kan du både skjule apper fra hjemskjermen og skjule hele hjemskjerm-sider om du vil. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

For øvrig kan du også skjule hele hjemskjerm-sider i tillegg til apper. I redigeringsmodus, trykker du på linja med prikkene på i bunnen av hjemskjermen (over dock-linjen). Her får du opp en «Rediger sider»-skjerm hvor du kan huke av for hvilke sider som skal være synlig og ikke.

App Clips

App Clips er en ny funksjon som gjør det mulig å bruke en del av en app uten å måtte installere hele appen, for eksempel om du vil leie en sparkesykkel, parkere bilen, bruke kaffe-klippekortet. De kan startes via NFC eller QR-koder. Vi har ikke fått prøvd dette ennå siden iOS 14 ikke er offisielt lansert, men vil oppdatere artikkelen så straks det blir tilgjengelig.

Nye ringevarsler

Dette er personlig en av mine favoritt-nyheter i iOS 14. Apple har endret utseende på innkommende anrop slik at de ikke lenger tar opp hele skjermen, men dukker opp som et bannervarsel i toppen som hvor du kan avvise anropet eller svare.

Med andre ord trenger du ikke vente med at en person legger på før du kan fortsette å skrolle i Instagram-feeden.

MINDRE I VEIEN: Slik ser det ut når noen ringer deg i iOS 14. Skjermbilde: Kirsti Østvang
MINDRE I VEIEN: Slik ser det ut når noen ringer deg i iOS 14. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

De nye ringevarslene vil fungere med både vanlige telefonsamtaler, FaceTime-samtaler og anrop fra tredjepartsapper som Facebook Messenger, Skype og lignende.

Siri får også ny look

Apples taleassistent for også et nytt utseende i iOS 14 og vil heller ikke ta opp hele skjermen. Når du kaller på Siri, vil du få opp en liten boble i bunnen av skjermen. Spør du om for eksempe været, vil du få opp et sprettoppvindu øverst på skjermen med svaret.

TAR OGSÅ OPP MINDRE PLASS: Siri bruker heller ikke en hel skjerm i iOS 14. Skjermbilde: Kirsti Østvang
TAR OGSÅ OPP MINDRE PLASS: Siri bruker heller ikke en hel skjerm i iOS 14. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Apple skal også ha gjort Siri enda litt smartere ved at hun kan svare på spørsmål fra kilder fra hele internett, selv om vi er litt usikre på hva nøyaktig det betyr.

Det er dessuten mulig bruke Siri til å sende lydmeldinger; ikke bare dikterte meldinger.

Nye batterivarsler

Apropos sprettoppvinduer, har Apple også laget en ny type batterivarsel til i hvert fall AirPods og Apple Watch som dukker opp som et bannervarsel i toppen av skjermen når det er lite strøm igjen på batteriet. Du vil få et tilsvarende varsel når de er fulladet igjen.

Bytt standard nettleser

Android-brukere har også kunnet gjøre dette siden tidenes morgen (2009-ish), men iOS 14 blir det endelig mulig å velge en annen standard nettleser enn Apples egen Safari.

Med andre ord betyr det at du kan endelig omfavne verdens mest populære nettleser, Google Chrome, som din hoved-nettleser på din iPhone eller iPad.

BYTT NETTLESER: Denne muligheten har mange ventet på. Nå kan du velge både Chrome eller Edge som standard nettleser på iPhone. Skjermbilde: Kirsti Østvang
BYTT NETTLESER: Denne muligheten har mange ventet på. Nå kan du velge både Chrome eller Edge som standard nettleser på iPhone. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Det innebærer at dersom du for eksempel trykker på en lenke i Mail-appen, vil den åpnes i Chrome, ikke Safari.

Faktisk vil du også kunne velge Gmail som standard e-post-app. Apple åpner for at både nettlesere og e-postapper fra tredjeparter skal kunne velges som standardapper.

Det gjør du på følgende vis:

 • Last ned nyeste versjon av Google Chrome fra App Store
 • Gå til Innstillinger > Chrome
 • Trykk på Standard nettleserapp
 • Velg Chrome

I skrivende stund er det få apper som støtter denne muligheten, men vi tipper lista blir utvidet etter hvert som iOS 14 blir tilgjengelig.

Bilde-i-bilde på iPhone

På iPad har det i noen år vært mulig med såkalt bilde-i-bilde-visning av videoer, men iOS 14 blir dette endelig også mulig på iPhone.

BILDE I BILDE: Nå blir dette mulig også på iPhone. Foto: Kirsti Østvang
BILDE I BILDE: Nå blir dette mulig også på iPhone. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Ser du på en video i YouTube-appen og sveiper opp fra bunnen av skjermen for å gå tilbake til hjemskjermen, vil altså videoen fortsette å spille i et lite flytende vindu som ligger i et av hjørnene på skjermen. Du kan dra vinduet rundt, justere størrelse, skyve den ut til siden eller lukke det helt ved å trykke på x-symbolet.

Poenget? Så kan du gjøre andre ting, som å surfe eller skrive, samtidig som du kan fortsette å se på. Det fungerer dessuten med FaceTime-samtaler også.

Tagg noen i en samtale

Apples meldingsapp får flere nye funksjoner i iOS 14. Du vil kunne «pinne» opptil ni samtaler øverst i appen, så du slipper å bla nedover for å lete etter de aller viktigste. For å feste en samtale, sveiper du til høyre på den til du ser en gul tegnestift.

FEST VIKIGE SAMTALER: Ved å feste en samtale i Meldinger-appen, skal den bli lettere å finne igjen. Foto: Kirsti Østvang
FEST VIKIGE SAMTALER: Ved å feste en samtale i Meldinger-appen, skal den bli lettere å finne igjen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

I gruppesamtaler kommer det tråder og såkalt mentions-funksjonalitet. Sistnevnte gjør at du kan «tagge» andre (som du gjør på for eksempel Facebook), og så vil de kunne få et varsel når de blir nevnt selv om de har skrudd av varsler for samtaletråden.

Er du blant dem som sverger til Memojis, kan vi fortelle at du får enda flere valgmuligheter hva gjelder å tilpasse disse i iOS 14. I tidens ånd er det selvfølgelig mulig å utstyre den med munnbind.

PÅ MED MASKA: I iOS 14 kan du bruke munnbind på Memojien din. Skjermbilde: Kirsti Østvang
PÅ MED MASKA: I iOS 14 kan du bruke munnbind på Memojien din. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Emoji-søk

Bruker du unødvendig mye tid på å lete opp de riktige emojiene når du skal skrive noe? Vi også. Men i iOS 14 gjør Apple det endelig mulig å søke etter emojier.

Når du velger emojier fra tastaturet, vil du få opp et nytt søkefelt over selve emojiene (det står «Søk etter emoji», så det burde være lett å se). Skriv inn ordene som representerer den emojien du leter etter, og forhåpentligvis vil den dukke opp!

FINN EMOJIEN KJAPT: Nå blir det mulig å søke etter emojier. Men du må vite hva du skal søke etter. Skjermbilde: Kirsti Østvang
FINN EMOJIEN KJAPT: Nå blir det mulig å søke etter emojier. Men du må vite hva du skal søke etter. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Bedre AirPods-bruk

I iOS 14 skal det blir bedre å bruke AirPods mellom flere Apple-enheter takket være en ny funksjon kalt «automatisk enhetsbytting». Det vil si at du slipper å gå til Bluetooth- eller lyd-innstillingene for å bytte til dine AirPods.

Hører du på musikk på din iPhone med dine AirPods og stopper, og så starter å spille av en film på din MacBook, vil AirPods automatisk bytte over til datamaskinen. Dersom du mottar et innkommende anrop på din iPhone, vil den bytte tilbake til telefonen igjen. Rart det ikke fungerte sånn fra starten?

Merk: Du må ha oppdatert til iOS 14, iPadOS 14 eller macOS Big Sur på de respektive enhetene for at det skal fungere.

Har du AirPods Pro, lover Apple også at du skal få surround-aktig lyd ved hjelp av noe kalt «spatial audio», eller romlyd som det kalles på norsk. Her brukes gyroskop og akselerometeret i øreproppene for å sammenligne hodebevegelsene dine mot plasseringen av enheten du bruker slik at lyden du hører på alltid er orientert mot skjermen, selv om hodet ditt er vendt en annen retning.

KINOLYD: Med romlyd-funksjonen skal du få surround, eller en slags kino-aktig lyd, når du for eksempel ser film på din iPhone. Skjermbilde: Kirsti Østvang
KINOLYD: Med romlyd-funksjonen skal du få surround, eller en slags kino-aktig lyd, når du for eksempel ser film på din iPhone. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Kamera-forbedringer

Apple har gjort flere forbedringer til kameraet i iOS 14. Kanskje viktigst er at de lover at det skal gå fortere å ta bilder, med raskere reaksjonstid både på første bilde og mellom hvert bilde. I kamera-innstillingene kan du skru på en funksjon for å prioritere raskere bildetagning, noe som ifølge selskapet kan gå utover bildekvaliteten, fordi den bruker mindre tid på prosesseringen.

Er du opptatt av video, blir du kanskje glad for å høre at du ikke lenger trenger å gå til innstillingene for å endre oppløsning og bildefrekvens; nå kan dette gjøres rett i Kamera-appen.

TRYKK FOR Å BYTTE: Ønsker du å endre videooppløsning når du filmer med iPhone, kan du gjøre det rett i Kamera-appen. Skjermbilde: Kirsti Østvang
TRYKK FOR Å BYTTE: Ønsker du å endre videooppløsning når du filmer med iPhone, kan du gjøre det rett i Kamera-appen. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

I tillegg har Apple gjort det enklere å ta bilder i nattmodus med iPhone 11 Pro og 11 Pro Max. Hvis du beveger for mye på telefonen din når du skal prøve å ta et bilde, vil det dukke opp to trådkors, et hvitt og et gult, og så er er målet at du holder den gule over den hvite til bildet er tatt. Det skal gi et klarere bilde.

Når du tar en selfie med iPhone, vendes bildet når det lagres, slik at du blant annet kan lese tekst. I kamera-innstillingene i iOS 14 er det imidlertid mulig å skru på innstillingen «Speil visningen til kamera foran», noe som gjør at du får en speilvendt selfie av deg selv, altså et bilde som er helt likt som det du ser i søkeren når du tar bildet; eller hvis du så deg selv i speilet.

RETT VEI: Eller var det feil? Til venstre er slik det ser ut til vanlig når man tar en selfie. Til høyre har vi skrudd på speil visningen. Foto: Kirsti Østvang
RETT VEI: Eller var det feil? Til venstre er slik det ser ut til vanlig når man tar en selfie. Til høyre har vi skrudd på speil visningen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Ikke vis skjult album

I Apples Bilder-app er det en lur funksjon som lar deg skjule bilder fra kamerarullen. Kjekt å bruke dersom det er bilder du ikke vil at andre skal se. De skjulte bildene legges i et eget skjult album, men problemet med dette er at denne fortsatt er lett tilgjengelig fra bunnen av albumer-fanen i Bilder-appen.

TRIKS: Visste du at du kan skjule bilder på iPhone? Slik gjør du det! Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

I iOS 14 har Apple imidlertid lagt til en innstilling som gjør det mulig skjule det skjulte albumet. Gå til Innstillinger > Bilder og skru av Skjult album. Det er selvfølgelig fortsatt mulig for andre å få tilgang til dem, men det er i det minste litt mer omstendelig enn før.

IKKE HELT SKJULT: Bilder du velger å skjule legger seg i et eget skjult album, som til nå har vært lett tilgjengelig fra albumer-fanen. Men i iOS 14 kan du endelig velge å skjule dette. Skjermbilde: Kirsti Østvang
IKKE HELT SKJULT: Bilder du velger å skjule legger seg i et eget skjult album, som til nå har vært lett tilgjengelig fra albumer-fanen. Men i iOS 14 kan du endelig velge å skjule dette. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Nye personvern-innstillinger

iOS 14 kommer med en rekke nyheter hva gjelder personvernet, deriblant muligheten til å velge å dele din omtrentlige posisjon med apputviklere i stedet for den nøyaktige posisjonen når du gir en app tilgang til stedsdata. Dette skal forhindre apper i å vite nøyaktig hvor de er når det strengt tatt ikke er nødvendig.

NØYAKTIG POSISJON: Hvis du ikke vil at en app skal vite nøyaktig hvor du er, kan du nå velge å skru det av. Skjermbilde: Kirsti Østvang
NØYAKTIG POSISJON: Hvis du ikke vil at en app skal vite nøyaktig hvor du er, kan du nå velge å skru det av. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Hvis en app ønsker tilgang til bildene dine, kan du nå velge at den får tilgang til bare et utvalg bilder fremfor hele bildebiblioteket.

Nå kommer iPhone-oppdateringen

Det vil også være enklere å se nå en app tar i bruk kameraet eller mikrofonen. Det er en ny indikator som vises i statuslinjen over signalnivået på enheten dit. En grønn prikk indikerer at appen har tilgang på kameraet, mens en oransje prikk viser deg at den har tilgang på mikrofonen.

KAMERAET PÅ: I iOS 14 skal det bli lettere å se når kameraet ditt er i bruk. Ser du den grønne prikken? Skjermbilde: Kirsti Østvang
KAMERAET PÅ: I iOS 14 skal det bli lettere å se når kameraet ditt er i bruk. Ser du den grønne prikken? Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Søvnsporing i Helse-appen

Med den kommende watchOS 7-oppdateringen til Apple Watch får vi endelig innebygd søvnsporing på Apples smartklokke. Det betyr at Helse-appen på iPhone også får en rekke nye søvnfunksjoner, inkludert en ny funksjon kalt Avslapping, som skal hjelpe deg å slappe av før leggetid.

I watchoS 7 får Apple Watch en funksjon som skal hjelpe deg å vaske hendene lenge nok. Slik fungerer det! Foto/redigering: Kirsti Østvang Vis mer

Ny oversettingsapp

I iOS 14 lanserer Apple lanserer sin egen variant av Google Translate-appen. Appen, ikke overraskende kalt «Oversett», lar deg oversette både tekst og tale. Foreløpig bare mellom 11 språk, og norsk er enn så lenge ikke på lista.

Nå kommer iPhone-oppdateringen

Oversettingsappen har dessuten offline-modus som kan komme godt med når du er ute på reise.

Konverter håndskrevne notater til tekst

Apples nettbrett får noen egne nyheter i iOS 14 i form av iPadOS 14.

En av de kjekkeste er at dersom du har Apple Pencil, vil du kunne bruke en ny funksjon kalt Skrible, som lar deg skrive i et tekstfelt, og så vil håndskriften konverteres til digital tekst. Dessverre, og typisk nok, fungerer dette foreløpig kun med engelsk. Erfaringsmessig kan det ta en tid før norskstøtte er på plass.

Dobbeltrykk for å ta skjermbilde

Dette er egentlig en tilgjengelighetsfunksjon, men i iOS 14 er det faktisk mulig å ta en skjermdump på iPhone ved å dobbelttrykke på baksiden av telefonen.

Gå til Innstillinger > Tilgjengelighet > Berøring > Trykk på baksiden > Dobbelttrykk og velg Ta skjermbilde.

Du kan utføre en rekke andre oppgaver også, og det er dessuten mulig å sette opp en oppgave for trippelttrykk.

Ny tidsvelger i kalenderen

Denne endringen havner muligens inn under de mest uvante iOS 14-nyhetene, og vi har sett mye misnøye over den i sosiale medier. Når du skal legge inn en avtale i kalendere, får du ikke lenger opp det gode, gamle rullehjulet for å velge et klokkeslett.

Apple har byttet det ut mer kompakt variant som kan oppleves mer tungvint enn før. Du kan riktignok fortsatt skrolle for å velge tidspunkt, men da fra selve feltet hvor klokkeslettet står. Trykker du på klokkeslettet, får du muligheten til å taste inn klokkeslettet manuelt, og vi mistenker dette gjør folk litt forvirret.

Nå kommer iPhone-oppdateringen

Kan jeg installere iOS 14?

Ifølge Apple vil det være mulig å installere iOS 14 på iPhone 6S eller nyere. Det vil si følgende enheter.

 • iPhone SE (2020)
 • iPhone 11 (2019)
 • iPhone 11 Pro/11 Pro Max (2019)
 • iPhone XS/XS Max (2018)
 • iPhone XR (2018)
 • iPhone X (2017)
 • iPhone 8/8 Plus (2017)
 • iPhone 7/7 Plus (2016)
 • iPhone SE (2016)
 • iPhone 6s/6s Plus (2015)

Når kommer iOS 14?

iOS 14 blir som nevnt innledningsvis tilgjengelig onsdag 16. september, trolig i 19-tiden på kvelden norsk tid.

Husk å ta backup før du setter i gang med å oppdatere, da!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer