iOS 15.1

Nå med SharePlay

Endelig har Apple lansert funksjoner som manglet da iOS 15 ble lansert.

KLAR: iOS 15.1-oppdateringen kan lastes ned nå, og på plass er endelig Apples SharePlay-funksjon. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
KLAR: iOS 15.1-oppdateringen kan lastes ned nå, og på plass er endelig Apples SharePlay-funksjon. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tar du turen innom innstillinger, generelt, oppdatering på iPhone i dag, vil du se at iOS 15.1-oppdateringen ligger klar.

Den inneholder blant annet SharePlay-funksjonen, som Apple måtte holde tilbake for den siste finpussen da iOS 15 ble lansert.

Dette er SharePlay

Med SharePlay kan du høre musikk, se filmer og lignende sammen med andre via en FaceTime-samtale, altså der innholdet spilles av synkronisert hos alle deltakere.

Foreløpig støttes dette blant annet av Apple Music og Apple TV+, men det er mulig for tredjeparter å koble seg på, slik at man sannsynligvis etter hvert også kan se på Netflix eller Viaplay sammen uten å være fysisk nær hverandre. Ved lansering er Paramount+ en av tjenestene som støtter SharePlay.

SHAREPLAY: Nå kan du se TV-serier eller høre på musikk sammen med dem du FaceTimer med. Foto: Apple
SHAREPLAY: Nå kan du se TV-serier eller høre på musikk sammen med dem du FaceTimer med. Foto: Apple Vis mer

For Apple Musics del kreves det at alle deltakere har et Apple Music-abonnement.

Ser man film, kan alle som er med i samtalen styre avspillingen, for eksempel ved å pause filmen, og lyden fra filmen dempes når noen prater. Har du en Apple TV hjemme kan du velge å spille av filmen der, mens du har FaceTime-samtalen gående på telefonen, for eksempel.

Ved musikkavspilling kan deltakerne i gruppen legge til låter i køen. Det er også mulig å dele hele skjermbildet med andre deltakere, for eksempel dersom vennegjengen gjør research til en tur eller lignende.

SharePlay kan brukes både på iPhone, iPad, Mac og Apple TV om du har oppdatert dem til seneste versjon.

ProRes for iPhone 13 Pro-modellene

Har du skaffet deg en iPhone 13 Pro eller Pro Max inneholder 15.1-oppdateringen også støtte for ProRes. Dette er et videoformat myntet på mer profesjonelle brukere og er mindre komprimert enn vanlig og mer egnet til fargegradering og den slags.

Siden filene blir større enn ved vanlig videoopptak, har Apple satt en begrensning der man må ha minst 256 GB lagringsplass for å filme i ProRes-formatet.

Ellers inneholder oppdateringen også andre småting. Blant annet får Apple Wallet støtte for coronasertifikat (det har vi allerede lagt inn), Snarveier har fått støtte for å legge tekst på bilder og animerte gif-videoer, og oppdateringen inneholder også en håndfull feilrettinger, blant annet der iPhone ikke fant alle tilgjengelige trådløse nettverk og der Bilder-appen rapportere om at det ikke var ledig plass på telefonen ved import av bilder.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer