TEST: Samsung Galaxy S10+

Nå svinger det av Samsung igjen

Samsung har ikke spart på mye i sin nye toppmodell.

BRINGING SEXY BACK: Samsung Galaxy 10+ fremstår som en av de aller ypperste telefonene i dagens marked. Foto: Pål Joakim Pollen
BRINGING SEXY BACK: Samsung Galaxy 10+ fremstår som en av de aller ypperste telefonene i dagens marked. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har begynt å bli veldig vanskelig å trille terning når vi tester telefoner. På den ene siden blir toppmodellene stadig kvassere og mer avanserte, mens forskjellen ned til telefonene som koster halvparten bare blir mindre og mindre.

Det bør nemlig nevnes: Veldig, veldig mange hadde klart seg med en telefon til tre-fire tusenlapper snarere enn ti. Men det ser ikke ut til å prege topplistene Telia og Telenor sender ut hver måned i nevneverdig grad.

Tre varianter

For det er drøye 10.000 kroner du må ut med for Samsungs nye toppmodell. Mer spesifikt får du 128 GB-utgaven for 10.500 kroner, 512 GB-utgaven til 13.000 kroner og 1 TB-utgaven for svimlende 16.800 kroner.

KNALLSKJERM: Samsungs AMOLED-skjerm har høy oppløsning, særdeles gode farger og synes godt selv i sollys. Foto: Pål Joakim Pollen
KNALLSKJERM: Samsungs AMOLED-skjerm har høy oppløsning, særdeles gode farger og synes godt selv i sollys. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Sammenliknet med iPhone Xs Max er den imidlertid nesten 4.000 kroner rimeligere med 512 GB lagringsplass, og du får i praksis dobbelt så mye lagringsplass til samme eller lavere pris som Apples toppmodell.

I tillegg kan den utvides med et minnekort, der du for eksempel kan doble lagringsplassen i den rimeligste modellen for et par-tre hundrelapper ekstra.

Fantastisk god skjerm

Nok om prisene. Samsung Galaxy S10+ er den første toppmodellen som kommer med det som brått kan bli én av årets nye trender – et hull til frontkameraet, snarere enn busslomma de fleste brukte i fjor.

Allerede finnes det mange morsomme bakgrunnsbilder som passer til de to frontkameraene. Foto: Pål Joakim Pollen
Allerede finnes det mange morsomme bakgrunnsbilder som passer til de to frontkameraene. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det gjør at S10+ er blant telefonene med aller mest skjerm i forhold til fotavtrykket, og det til tross for at den ikke bare har ett, men to, frontkameraer. Som du ser på bildet, gir det også rom for litt alternative bakgrunnsbilder man kan leke seg med.

Skjermen måler 6,4 tommer over diagonalen i et 19:9-format, og med oppløsning på 3040x1440. Standardinnstillingen er imidlertid lavere oppløsning enn det (1080 punkter i bredden), så det må du eventuelt aktivere i menyen.

FULLSKJERM: Du kan tvinge apper til å bruke hele skjermen eller la Samsung velge selv. I automatisk modus stopper Netflix-appen rett ved frontkameraet, også når du ser film. Foto: Pål Joakim Pollen
FULLSKJERM: Du kan tvinge apper til å bruke hele skjermen eller la Samsung velge selv. I automatisk modus stopper Netflix-appen rett ved frontkameraet, også når du ser film. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Og gud, så god den skjermen er. Svært god lysstyrke når det påkrevd (i sollys), meget godt kalibrerte farger (og edruelige innstillinger rett ut av esken), svært lav refleksjon, god innsynsvinkel – det er ikke uten grunn at Displaymate har gitt S10-skjermen den høyeste karakteren noensinne.

Hva så med plasseringen av frontkameraene? Den har vi sjelden problem med. De gjør lite ut av seg ved vanlig bruk, og du merker lite til dem med mindre du tvinger for eksempel Netflix til å kjøre i fullskjermmodus.

Da er de godt synlige oppe i hjørnet. Men som standard strekker skjermbildet seg akkurat til kanten på kameraene, slik at du ikke merker noe til dem. Og over tid blir man rett og slett vant til å ignorere dem – litt som kanallogoen når man ser på TV.

LITT I VEIEN: Men øynene venner seg kjapt til det, og du kan uansett velge om du heller vil at bildet stopper rett før der kameraet begynner. Foto: Pål Joakim Pollen
LITT I VEIEN: Men øynene venner seg kjapt til det, og du kan uansett velge om du heller vil at bildet stopper rett før der kameraet begynner. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Fingeravtrykk i skjermen

Foruten å bruke PIN-kode, passord eller mønster, kan S10+ låses opp på to måter: Enten ved å la frontkameraet skanne ansiktet, eller ved å bruke fingeren.

Ansiktsgjenkjenningen er av den enkle sorten og ikke så avansert som iPhone X/Xs/Xr-modellene eller Huawei Mate 20 Pro, som alle bruker infrarøde projektorer for å skanne ansiktet ditt også i dybden.

Her brukes bare frontkameraet, som kan lett bli lurt av et bilde eller en video av deg, noe Samsung også presiserer i det initielle oppsettet. Selv synes jeg den er trygg nok, siden jeg først og fremst låser telefonen i tilfelle den blir stjålet, og den virker stort sett kjapt. Som oftest er telefonen låst opp før animasjonen over rekker å sette i gang. Men stilig er den.

En ting jeg dog savner fra nevnte telefoner, er muligheten for at skjulte varsler får innholdet vist i det ansiktet ditt er identifisert. Der synes jeg Samsung burde ha kopiert Apple, slik Huawei har gjort, for det er rett og slett en funksjon jeg elsker. Software-oppdatering, Samsung?

Fingeravtrykksleseren er gjemt bak skjermglasset. Foto: Pål Joakim Pollen
Fingeravtrykksleseren er gjemt bak skjermglasset. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Fingeravtrykksleseren er nå plassert bak skjermglasset, og den bruker ultralyd for å skanne fingeren din, framfor optisk skanning, der skjermen er nødt til å lyse sterkt for å sanne fingeren (som på Mate 20 Pro). Det gjør selvsagt at du slipper en knapp under skjermen, og at du kan låse den opp når den ligger på bordet, noe du ikke kan når knappen er plassert bak. Dessuten skal den være sikrere enn de som er optisk baserte.

Ulempen er at det går litt tregere. Der enkelte fingeravtrykkslesere, for eksempel de fra siste års Huawei-modeller, låser opp telefonen praktisk talt umiddelbart, må du påregne et drøyt halvsekund på Samsung-telefonen.

NY KAMERALØSNING: Samsung telefoner i S10-serien har tre kameraer på baksiden med ulike brennvidder. Foto: Pål Joakim Pollen
NY KAMERALØSNING: Samsung telefoner i S10-serien har tre kameraer på baksiden med ulike brennvidder. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Nytt grensesnitt: OneUI

Tidligere fikk Samsung ganske mye kritikk rundtom for å ha et ganske «bloated» grensesnitt (Touchwiz), med en haug av tilpasninger og funksjoner som bare fungerte halvveis, og med en fargepalett som ikke alle var like begeistret for.

De seinere åra har det blitt tonet ned i det såkalte «Experience»-grensesnittet, og nytt av året er Samsungs nye grensesnitt, One UI, som også blir å finne på S9/S8 og Note 9/8-telefonene.

Og her synes vi Samsung byr på svært mange forbedringer.

Den kanskje viktigste er at Samsung har gjort det lettere å bruke telefonen med én hånd, noe vi blant annet kommenterte at vi savnet i iPhone Xs Max-testen, der du blant annet må strekke fingeren helt opp til høyre hjørne for å åpne kommandosenteret.

SKYVER ALT NED: Samsung har gjort det enklere å bruke telefonen med én hånd, der interaktive elementer finnes fra rundt midten av skjermen og nedover. På bildet til høyre har vi aktivert nattmodusen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
SKYVER ALT NED: Samsung har gjort det enklere å bruke telefonen med én hånd, der interaktive elementer finnes fra rundt midten av skjermen og nedover. På bildet til høyre har vi aktivert nattmodusen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

I flere av Samsungs apper, som meldinger, galleri, innstillinger, klokke og liknende, er de øverste interaktive elementene flyttet ned til midten av skjermen, slik at du for eksempel slipper å strekke fingeren nesten til toppen for å åpne den siste SMS-tråden. Likeledes er faner plassert nederst, slik Apple gjør det i iOS.

Du trenger heller ikke å trekke ned fra toppen av hjemskjermen for å se varslingene – det kan du gjøre hvor som helst på skjermen. Og en skrå skyvebevegelse fra bunnen av skjermen, forminsker hele skjermbildet som tidligere.

Dog er det ikke helt gjennomført. Sveiper du oppover for å hente opp app-skuffen starter den på toppen, og av og på-knappen er dessuten plassert veldig høyt på høyre side av skjermen, som gjør den vanskelig å rekke uten å skifte grep.

Vi liker også Huaweis variant av sveipegrensesnittet bedre, der du kan sveipe fra enten høyre eller venstre side for å gå tilbake. Samsung har valgt å la deg skyve opp fra bunnen der de tre navigasjonsknappene ellers ville ha vært, og spesielt på den lengst bort er det litt vanskelig å komme til. Men du kan velge rekkefølgen på dem i innstillingene.

NATTMODUS: Samsung har også Androids digitale velvære-dashboard, som blant annet lar deg stresse ned for kvelden ved å gjøre grensesnittet sort/hvitt. Du kan også se antall varsler og opplåsninger og hvilke apper som har varslet deg mest. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
NATTMODUS: Samsung har også Androids digitale velvære-dashboard, som blant annet lar deg stresse ned for kvelden ved å gjøre grensesnittet sort/hvitt. Du kan også se antall varsler og opplåsninger og hvilke apper som har varslet deg mest. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

En funksjon vi også liker svært godt er den innebygde nattmodusen, som kan aktiveres i tråd med soloppgang og -nedgang, og som da gir et mørkt grensesnitt på tvers av operativsystemet.

Og så ser det hele ganske lekkert ut, med mye bruk av bokser med avrundede hjørner og den slags. Dessuten yter det bedre enn før – sjelden har vi opplevd en Samsung-telefon med så god flyt i brukergrensesnittet.

Jeg liker også de små detaljene. Innstillingsmenyen er helt nydelig lagt opp, der en subtil vertikal strek indikerer at du kan trykke til venstre for den for å gå dypere inn i innstillingen:

Trykk på bryteren for å slå av og på, eller til venstre for den vertikale streken for å gå dypere inn i innstillingen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Trykk på bryteren for å slå av og på, eller til venstre for den vertikale streken for å gå dypere inn i innstillingen. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Og det er gledelig å se at du kan velge bort mange av de medfølgende appene når du setter opp telefonen første gang, hvis du likevel ikke kommer til å bruke Samsungs nettleser, kalenderapp eller hva det måtte være.

Det eneste som følger med av ekstra, og som du ikke får valgt bort eller slettet (bare deaktivert), er Microsoft-appene (Office, Linkedin, Onedrive), der du får med 100 GB OneDrive-lagring på kjøpet.

Bixbys Routines-funksjon er kjekk

Bixby er Samsungs stemmeassistent som lar deg spørre om været, starte apper, ringe noen og så videre, altså på lik linje med Siri og Google Assistent. I motsetning til de to nevnte forstår ikke Bixby norsk, men fungerer helt greit på engelsk. Dog føles det litt unødvendig med en ekstra stemmeassistent når man har Googles variant uansett.

Samsung har i det minste gjort det mulig å omprogrammere trykk på den dedikerte Bixby-knappen til å starte en annen app eller funksjon (lommelykt, for eksempel). Selv har jeg satt ett trykk til *kremt* Google Assistent, som man riktignok må løse med et lite triks.

RUTINER: Med Bixby Routines kan du sette opp hva som skal skje når du ankommer kontoret, setter deg i bilen eller lignende. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
RUTINER: Med Bixby Routines kan du sette opp hva som skal skje når du ankommer kontoret, setter deg i bilen eller lignende. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Men innbakt i Bixby er også «Bixby Routines», som er ganske smart. Her kan du sette opp makroer, som enten kan aktiveres av seg selv eller med stemmen.

Dermed kan du for eksempel lage en egen bilmodus som aktiveres når telefonen kobles til Bluetooth-anlegget i bilen, og som da setter volumet på maks, låser opp telefonen, legger Google Maps og Spotify som snarveier på låseskjermen og leser opp innkommende meldinger, for eksempel.

Dessuten lærer telefonen av dine vaner, så brått kan du få et forslag til hva som skal skje før leggetid, der telefonen settes på lydløs og alarmen på klokka 05:20 fordi du stort sett gjør det hver kveld.

EGEN KNAPP: Under volumknappen finner du Bixby-knappen, som du nå kan starte en hvilken som helst app med, og ikke bare Bixby. Foto: Pål Joakim Pollen
EGEN KNAPP: Under volumknappen finner du Bixby-knappen, som du nå kan starte en hvilken som helst app med, og ikke bare Bixby. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Meget god ytelse

Nevnt er at Samsung Galaxy S10+ har god flyt enten man surfer på nett eller navigerer i menyene – langt bedre enn mange tidligere Samsung-modeller.

Telefonen gjør det også godt på ytelsestester. Vi pleier ikke å gjøre noe voldsomt nummer av dem, men under ser du tallene om du er interessert, der vi har sammenliknet med en av de absolutt argeste konkurrentene, Huawei Mate 20 Pro:

Samsung S10+ Huawei Mate 20 Pro
Geekbench, én kjerne4 4743 346
Geekbench, flere kjerner10 3909 799
Geebench, compute10 0368 477
3DMark Slingshot extreme4 3834 201
PCMark Storage8 819N/A
- Computer vision5 4207 928
- Work 2.07 6719 049
AnTuTu299 060295 718
AiTuTu47 85565 906

Prosessor og grafikkytelsen er bedre, men den største marginen finner vi på testene som handler om å identifisere innholdet i bilder (AiTuTu og PCMarks Computer Vision-test), der Huawei-telefonen er klart best på grunn av en dedikert NPU-prosessor.

Verdt å merke seg er imidlertid at Samsungs Exynos-prosessor i internasjonale tester viser seg å være noe svakere enn Snapdragon 855-prosessoren som sitter i den amerikanske utgaven, og at du nok derfor kan forvente at telefonene som etter hvert kommer med denne prosessoren her til lands, vil yte enda litt bedre.

Batteriet er på massive 4100 mAh, som er blant de aller største i det norske markedet. De par første dagene vi hadde telefonen synes vi det gikk litt fort nedover på batteriprosenten, men det har gått seg til i løpet av de to ukene vi har testet telefonen.

Nå svinger det av Samsung igjen

I skrivende stund er det nesten ett døgn siden telefonen var fulladet, og med 4,5 timers aktiv skjermtid, inkludert en halvtime med PUBG Mobile (som for øvrig endte i «winner, winner, chicken dinner» \o/), er det 15 prosent igjen på batteriet.

På vei oppover igjen går det ikke like raskt som de raskeste. Selv om Samsungs 15 W hurtiglader var imponerende på Galaxy S6-telefonene i 2015, har akkurat den biten stått på stedet hvil siden.

Vi overvåket en laderunde som startet på 4 prosent og gjorde følgende målinger:

15 minutter: 25 % (+21 prosentpoeng)
30 minutter: 43 % (+39 prosentpoeng)
60 minutter: 81 % (+77 prosentpoeng)

Og fulladet på 1t 32 min.

Til sammenlikning leveres Mate 20 Pro med en 40 W lader, der vi nådde 0-72 på en halvtime, altså nesten dobbelt så raskt. Men Samsungs lader er fortsatt tre ganger sterkere enn den Apple sender med sine telefoner.

LADER: Her lader vi Samsungs trådløse ørepropper fra baksiden av S10+. Foto: Pål Joakim Pollen
LADER: Her lader vi Samsungs trådløse ørepropper fra baksiden av S10+. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Et nytt triks er også reversert trådløs lading, der du for eksempel kan lade Samsungs trådløse ørepropper, Galaxy Buds, fra baksiden av telefonen. Det var noe Huawei introduserte på Mate 20 Pro, og som Samsung har latt seg inspirere av.

Svært godt kamera

Vi kommer ikke til å bruke like mye spalteplass som vanlig på kameraet fordi vi allerede har duelltestet det mot Huawei Mate 20 Pro.

Huawei-telefonen gikk seirende ut av duellen, men som vi gjorde et poeng av, er dette to særdeles gode mobilkameraer.

Samsung skal spesielt berømmes for å leve konsekvent knallgode eksponeringer, der bildene ser helt smashing ut på den flotte skjermen. De tre kameraene på baksiden har alle ulike brennvidder, og selv om vi skulle ønske at portrettfunksjonen var lagt til ~52mm-kameraet, er telefonen også svært god på å skille for- og bakgrunn.

Bare se på dette bildet, for eksempel, som er urørt fra kameraet:

Nå svinger det av Samsung igjen

Vi har samlet en god håndfull bilder tatt med Samsung Galaxy S10+ i et album på Google Foto slik at du kan inspisere selv, men det er liten tvil om at dette er et av de aller beste mobilkameraene.

Også på video. Samsungs smarte stabilisering (både optisk og digital) gjør at vi får svært lite risting selv om vi beveger oss, noe du ser et eksempel på her:

I tillegg støttes supersaktefilm med 960 bilder i sekundet, og nå helt opp til 0,8 sekunder med saktefilm, og ikke bare 0,2 sekunder hos flere av konkurrentene. Du kan velge om du vil starte den manuelt, eller når det blir bevegelse innenfor en selvbestemt ramme i søkeren.

Saktefilmbiten i klippet under er 0,4 sekunder i virkeligheten:

Verdt å merke seg er at du også kan filme i 4K-oppløsning med 60 bilder i sekundet (noe også iPhone 8 og oppover kan, men ikke Huawei-telefonene foreløpig), og at du også kan filme med HDR 10+, som også skjermen støtter. Det gir enda bedre dynamisk omfang, men kompatible skjermer er ikke veldig utbredt foreløpig.

God lyd - og lydutgang!

Personlig må jeg innrømme at jeg ikke lenger har behov for 3,5 mm-porten i telefonen ettersom jeg nå både har trådløse hodetelefoner og Bluetooth i begge bilene, men om du setter pris på den gode, gamle lydpluggen, er det nå så å si bare Samsung som fortsatt har bevart den i toppmodellen, og det fortjener en klapp.

KLAPP-KLAPP: Samsung er nå nesten alene igjen om å tilby lydutgang på sin toppmodell. Den er fortsatt vanntett også. Foto: Pål Joakim Pollen
KLAPP-KLAPP: Samsung er nå nesten alene igjen om å tilby lydutgang på sin toppmodell. Den er fortsatt vanntett også. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dessuten skal den være av ypperste kaliber – GSMarena, som måler den slags litt mer vitenskapelig, skryter fælt av Samsungs lydutgang:

Even the most demanding audiophiles with super high-impedance headphones will have a hard time finding something wrong with the Samsung Galaxy S10+'s audio output. – GSMarena

Ellers er vi også godt fornøyde med lyden fra de eksterne høyttalerne, og telefonsamtaler har også gått svært fint for seg, med klar og god lyd i øret.

Nå svinger det av Samsung igjen

Konklusjon

Wow, Samsung, for et comeback. Fra en litt kjedelig S9-lansering i fjor der nyhetene var få, har vi i år fått en telefon som er biffet opp i alle bauger og kanter – som de fem kameraene med solide prestasjoner, den enormt gode skjermen nesten uten rammer, et vesentlig større batteri, et lekkert og kraftig forbedret grensesnitt og en rekke finesser og funksjoner, enten det dreier seg om bakvendt trådløs lading av øreproppene, Bixby-rutiner eller menyer som blir mørke når sola går ned.

(Får jeg ikke prisen for årets lengste setning der, så vet ikke jeg.)

Jeg kan ikke huske sist en Samsung-telefon hadde så god opplevd ytelse, og med støtte både for minnekort (eller to SIM-kort) og kablede hodetelefoner, som vi nå ser på stadig færre telefoner, er Samsung Galaxy S10+ kanskje den mest komplette telefonen på markedet.

De siste åra har jeg holdt en knapp på Huaweis toppmodeller foran de fra Samsung.

I år er jeg søren ikke sikker.

>> Flere mobiltester fra Dinside

Testresultat

Samsung Galaxy S10+

Kanskje den mest komplette telefonen på markedet.

Svært god skjerm, meget godt og feksibelt kamera, solid opplevd ytelse, svært elegant og effektiv grensesnitt, vanntett, støtter minnekort, lydutgang!

Høy pris, opplåsning enten kjapp og usikker (kamera) eller treg og sikker (finger)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer