Gratis VPN:

Nå vil de gjøre mobilen din enda sikrere

Cloudflare introduserer Warp, som et tillegg til 1.1.1.1-appen.

SIKRERE NETT: I fjor lanserte Cloudflare 1.1.1.1-tjenesten for å gi deg raskere nett. Nå skal Warp gi deg et sikrere nett. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SIKRERE NETT: I fjor lanserte Cloudflare 1.1.1.1-tjenesten for å gi deg raskere nett. Nå skal Warp gi deg et sikrere nett. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På 1. april i fjor lanserte Cloudflare tjenesten 1.1.1.1, som selskapet flagget som verdens raskeste DNS-tjeneste.

DNS står for «domain name system», og en DNS-tjener er kort fortalt «telefonkatalogen» som gjør at du kan taste inn www.dinside.no i nettleseren din og deretter se nettsiden.

Bak sceneteppet gjøres det et oppslag hos DNS-tjeneren, slik at nettleseren får tilbake den aktuelle IP-adressen den skal kommunisere med. Skulle vi gått og husket disse tallene selv, ville det ha vært ganske slitsomt å surfe på nettet.

For eksempel var det Telenors DNS-tjener som var årsaken til at mange nordmenn hadde store problemer med både fast- og mobilnettet for et par uker siden.

Ifølge dnsperf.com, som måler hastigheten på DNS-tjenester døgnet rundt, er Cloudflares 1.1.1.1 fortsatt den raskeste, med ganske god margin – over dobbelt så rask som Googles DNS-tjeneste, for eksempel, og der OpenDNS ligger i mellom:

Nå vil de gjøre mobilen din enda sikrere

En rask DNS-tjener gjør at det tar kortere tid å få åpnet ei nettside. Som du ser, dreier det seg om millisekunder, men et nettsted inneholder ofte referanser til mange andre, så forskjellen kan være merkbar om du bytter til en av de raskeste tjenestene.

ENKEL APP: 1.1.1.1-appen lar deg endre DNS-tjener til Cloudflares egen, som i mange tilfeller vil gi deg raskere lasting av nettsider. Foto: Cloudflare
ENKEL APP: 1.1.1.1-appen lar deg endre DNS-tjener til Cloudflares egen, som i mange tilfeller vil gi deg raskere lasting av nettsider. Foto: Cloudflare Vis mer

Snart kommer Warp

Cloudflare lanserte en egen 1.1.1.1-app for iOS og Android den 11. november i fjor (11.11), og på mandag (også første april) var det duket for nok en nyhet: Snart introduserer selskapet en ekstratjeneste i mobilappen som de har kalt for Warp.

Warp blir en tilleggsfunksjon i appen og vil i praksis være en gratis VPN-tjeneste, der Cloudflare lover svært god hastighet sammenlignet med konkurrentene.

– En VPN-tjeneste for de som ikke vet hva VPN står for, som det heter seg i blogginnlegget.

Dette er VPN

VPN står for virtual private network, og går ut på at forbindelsen mellom din enhet og internett går via en kryptert «tunnel». Dermed kan ikke nettverkstrafikken avlyttes av andre i samme trådløse nettverk, for eksempel.

Bruker du VPN, går all nettrafikken din kryptert via en VPN-tjener. Illustrasjon: Sky Vectors / Shutterstock / NTB Scanpix
Bruker du VPN, går all nettrafikken din kryptert via en VPN-tjener. Illustrasjon: Sky Vectors / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Spesielt er dette gunstig for ukryptert trafikk, altså der du ser http:// i adressefeltet og ikke https://, og en VPN-tjeneste fungerer ikke bare i nettleseren, men med alle annen nettkommunikasjon også. VPN er noe vi definitivt anbefaler deg å bruke om du er koblet til et åpent, ukryptert nettverk, som du ofte finner på kafeer, flyplasser, toget og lignende.

Mange bruker også VPN til å kamuflere hvor på kloden de sitter, siden nettjenestene du «snakker med» i praksis snakker med VPN-tjeneren. Det er for eksempel et kjent triks å bruke en VPN-tjener i USA for å få tilgang til det amerikanske Netflix-utvalget, eller en norsk VPN-tjener for å se på NRK når man ferierer i utlandet.

Lover raskere nett og mindre batteritap

Akkurat det med å kamuflere plasseringen er ikke noe Warp-tjenesten tilbyr, men Cloudflare lover at deres tjeneste vil være markant raskere enn konkurrerende VPN-tjenester og også trekke mindre strøm fra telefonen.

Dette fordi tjenesten er designet en moderne VPN-protokoll, Wireguard, som blant annet skal redusere behovet for gjentatte overføringer når du har dårlig dekning, som ofte tapper batteriet fort. Cloudflare lover også at du skal være raskere på nett igjen når du kommer ut fra et område med dårlig eller ingen dekning, for eksempel under en togtur.

Du kan lese mer om teknikalitetene i det nevnte blogginnlegget.

Gratis og privat

Som med 1.1.1.1-tjenesten er Cloudflare opptatt av at Warp skal være gratis, uten at det går ut over personvernet. Mer spesifikt lover selskapet at de aldri lagrer data på disk som kan identifisere brukerne, at de aldri vil selge surfehistorikk eller vise deg annonser basert på den, at du ikke trenger å gi fra deg noe personlig informasjon og at de jevnlig vil hyre inn eksterne for å sikre at disse løftene er oppfylt.

KØ: For å få Warp-tjenesten, må du stille deg i kø via 1.1.1.1-appen. Vi står ikke akkurat først vi heller … Sjermbilde: Pål Joakim Pollen
KØ: For å få Warp-tjenesten, må du stille deg i kø via 1.1.1.1-appen. Vi står ikke akkurat først vi heller … Sjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Selskapet har dog planer om å lansere Warp+, som blir en enda raskere utgave mot betaling, samt en enterprise-versjon myntet på større selskaper.

Fra før tjener Cloudflare penger ved å være en CDN-leverandør (Content Delivery Network), der kundenes nettjenester leveres på raskest mulig måte til sluttbrukeren. Selskapet hevder at dette vil gå enda raskere hos dem som bruker 1.1.1.1/Warp, siden Cloudflare da står for begge sider av kommunikasjonen og derfor kan gjøre grep for å sikre enda raskere overføring.

Dermed vil mange Warp-brukere gjøre at Cloudflares kjerneprodukt fremstår enda bedre.

Køordning

Selskapet tar sikre på å lansere Warp i løpet av de neste månedene, og for at ikke alle skal brase inn døra samtidig, har de innført en køordning.

Du kan stille deg i køen via 1.1.1.1-appen, som er tilgjengelig både for iOS og Android.

PS! Cloudflare har også planer om å lage tilsvarende løsning for datamaskiner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer