Nå vil de spore tingene dine

Teknogigantene satser på sporingsbrikker. Dette kan de brukes til.

KOMMER FOR FULLT: En sporingsbrikke kan festes på nøkkelen din, veska eller andre viktige eiendeler, slik at det blir enklere å finne dem igjen dersom de blir borte. Nå kaster også mobilgigantene seg på trenden.
KOMMER FOR FULLT: En sporingsbrikke kan festes på nøkkelen din, veska eller andre viktige eiendeler, slik at det blir enklere å finne dem igjen dersom de blir borte. Nå kaster også mobilgigantene seg på trenden. Vis mer
Publisert

Roter du alltid bort nøklene dine? Jeg også. Derfor har jeg gått til anskaffelse av en Bluetooth-basert sporingsbrikke som jeg har festet til nøkkelknippet og som jeg kan plinge opp når jeg ikke finner det.

En av årets trender

Sporingsbrikker har eksistert i mange år, men i 2021 hiver flere store teknogiganter seg på bølgen; sist Samsung og trolig snart Apple.

Til nå har sporingsbrikkene basert seg på Bluetooth Low Energy (Bluetooth LE eller BLE), som har en rekkevidde på alt fra 50 til 120 meter.

Flere av brikkene som forventes fremover kommer imidlertid til å ta i bruk bedre såkalt Ultra Wideband-teknologi (UWB). Det gir ifølge Macworld detaljert og retningsbestemt informasjon på kloss hold og større grad av presisjon enn det Bluetooth makter.

I tillegg til at man skal kunne bruke sporingsbrikkene til å finne ting i nærheten av seg, er de også ment å brukes til å finne ting som er utenfor Bluetooth-rekkevidde.

Med eksempelvis Tile kan du markere en brikke som stjålet, og så vil man bruke nettverket med andre sporingsbrikker i nærheten til å søke dem opp.

Tile

Tile er kanskje den største og mest kjente aktøren innenfor sporingsbrikker. Vi skrev om dem allerede i 2013, men den gangen hadde de kun én sporingsbrikke i sortimentet. Nå har de et bredt utvalg brikker i ulike størrelser, inkludert en til lommeboka som er formet som et betalingskort og en selvklebende variant.

STORT UTVALG: Tile-brikkene finnes i mange forskjellige former og størrelser. Noen har til og med utskiftbare batterier. Foto: Tile
STORT UTVALG: Tile-brikkene finnes i mange forskjellige former og størrelser. Noen har til og med utskiftbare batterier. Foto: Tile Vis mer

I senere tid har Tile inngått samarbeid med PC- og hodetelefon-produsenter for å putte brikkene inn i deres produkter.

Alle sporingsbrikkene til Tile fungerer med både iOS og Android, og de støtter taleassistenter som Alexa og Google Assistent, slik at du kan spørre smarthøyttaleren din hvor nøklene dine befinner seg.

En enkelt Tile-brikke koster rundt 250-300 kroner, men man kan også få kjøpt de i samlepakker.

Samsung Galaxy Smart Tag

I forbindelse med lanseringen av sin nye toppmodell, Galaxy S21, introduserte Samsung sin første sporingsbrikke, Galaxy Smart Tag.

En firkantet sak med avrundede kanter som kan festes på vesker, nøkkelknippet eller andre ting du gjerne vil ha litt ekstra oversikt over, og så kan du spore hvor brikka befinner seg fra telefonen.

Brikka har også en knapp du kan trykke på for å få telefonen din til å ringe, men om du vil kan du egentlig få den til å gjøre hva som helst.

AKKURAT LANSERT: Samsung er sist ut med sporingsbrikka Galaxy SmartTag. Foto: Samsung
AKKURAT LANSERT: Samsung er sist ut med sporingsbrikka Galaxy SmartTag. Foto: Samsung Vis mer

Via Samsungs SmartThings-plattform kan du eventuelt sette opp hva denne knappen skal gjøre hjemme, enten det er å slå på lys eller hva det måtte være, der du også har mulighet til å endre funksjonalitet basert på tid og sted.

Galaxy Smart Tag kan kun brukes med Samsungs egne Galaxy-enheter. Det vil ikke fungere om du har en annen Android-telefon eller iPhone, ifølge The Verge. Den baserer seg på sporing via Bluetooth Low Energy, men Samsung har sagt en UWB-versjon kalt Tag+ kommer senere i år.

Prisen på Smart Tag blir 350 kroner for én, 600 kroner for to og 1.000 kroner for fire. Test av denne kan du for øvrig lese på Dinside snart!

Apple AirTags

Det har lenge gått rykter om at Apple kommer med sporingsbrikker, og de går allerede under navnet AirTag.

Basert på rykter og lekkasjer forventes de å være runde, små brikker, og tilbehørsprodusenter er allerede i gang med å produsere ulike festeanordninger for dem.

Apples sporingsbrikker kommer til å være tett integrert opp mot iOS og brukernes iCloud-kontoer, og man vil få tilgang til og styre dem via «Hvor er»-appen på en Apple-enhet.

Skal vi tro ryktene kommer AirTags til å være mer nøyaktige enn en vanlig Bluetooth-basert sporingsbrikke, da den vil ta i bruk Apples Ultra-Wideband U1-brikke.

Apple kommer trolig til å ta i bruk AR-funksjonalitet også, slik at du kan holde iPhone-kameraet opp for å se hvor eksempelvis nøklene dine er.

Når Apple kommer til å lansere AirTags har selskapet selvsagt ikke sagt noe om, men siste rykte sier i mars.

Duket for konflikt?

Lenge før Apple har lansert sin ryktede sporingsbrikke, har konkurrenten Tile gått hardt ut mot selskapet og beskyldt dem for konkurransehemmende oppførsel.

Tile sendte et brev til EUs konkurransekommissær, Margrethe Vestager, i mai i fjor hvor de klaget over endringer som Apple gjorde i iOS 13 som førte til at stedstilgang for tredjepartsapper var deaktivert som standard. Tile klagde også over deres produkter ikke får likeverdig behandling i App Store og at Apple avsluttet avtalen om å selge Tile-produkter i selskapets fysiske butikker, skriver The Verge.

I en uttalelse til Financial Times benktet Apple anklagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer