Google viste frem Android P

Nå vil Google at du skal bruke mobilen mindre

... og Google Assistant får en veldig kul ringefunksjon.

FIKSET BURGEREMOJIEN: Det første Google-sjef Sundar Pichai presenterte på Google I/O 2018 keynoten var at selskapet nå har fikset den omstridte burgeremojien hvor osten var plassert under kjøttet. Foto: NTB Scanpix
FIKSET BURGEREMOJIEN: Det første Google-sjef Sundar Pichai presenterte på Google I/O 2018 keynoten var at selskapet nå har fikset den omstridte burgeremojien hvor osten var plassert under kjøttet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er vår og tid for utviklerkonferanser! Det høres ikke spesielt sexy ut, men i forrige uke og denne uka har både Facebook, Microsoft og Google avholdt sine årlige utviklerkonferanser, hvor de har presentert en haug med nyheter og kule ting de jobber med.

Tirsdag kveld norsk tid gikk Google I/O 2018 av stabelen, og her fikk vi blant annet se hva som blir nytt i den neste store Android-oppdateringen, Android P.

(Vi er rimelig sikre på at P-en vil stå for Pizza Grandiosa 😂)

«AI» overalt

Den røde tråden i det meste av det Google viste frem på sin utviklerkonferanse var relatert til AI, eller kunstig intelligens som vi sier her til lands.

RIP telefonsamtaler?

Det kanskje mest imponerende fra seansen var imidlertid at Googles talestyringsfunksjon, Google Assistant, nå skal kunne ta telefonsamtaler for deg.

Google hadde en relativt imponerende demonstrasjon av funksjonen, som kalles for Duplex, hvor Assistant bestilte time hos frisør og gjorde en reservasjon på restaurant.

SEKS NYE STEMMER: Google Assistant har også fått seks nye stemmer, hvorav en av dem er John Legends. Foto: NTB Scanpix
SEKS NYE STEMMER: Google Assistant har også fått seks nye stemmer, hvorav en av dem er John Legends. Foto: NTB Scanpix Vis mer

The Verge skriver at stemmen hørtes utrolig naturlig ut, og at personen i andre enden ikke hadde peiling på at de snakket med en digital assistent.

Google Assistant la til og med inn «uh» og «mmhmmm» mens den snakket.

Reaksjonene var dog ikke udelt positive, noen kommenterte også hvor skummelt det var at Google nå kan gjøre avtaler på vegne av deg med bakgrunn i all informasjonen den har om deg (og det er jo etter hvert ganske mye).

Skrive e-post for deg

Kunstig intelligens kommer også til Gmail. Med den nye funksjonen «Smart Compose» vil man etter hvert som man skriver få opp forslag til ikke bare enkeltord, men en hel setning, og så trykker man bare på tab-tasten for å bruke forslaget.

Dette skal spare deg for tid når du skriver og redusere sjansen for skrivefeil, ifølge Google. Har du prøvd lignende funksjoner før, vet du kanskje at forslagene ikke alltid er like bra ...

Funksjonen vil bli tilgjengelig i løpet av de kommende månedene, men den kommer neppe på norsk med det første.

Google Photos fargelegger gamle bilder

Google har også et par nyheter på lur til sin geniale bildetjeneste Google Photos. Også her er det AI som gjelder.

Blant annet kommer en funksjon som automatisk fargelegger gamle svarthvitt-bilder, skriver Cnet. Du bare skanner det gamle bildet med mobilen, og så vil Google Photos analysere deg og gi deg en fargelagt versjon.

Google bruker også AI for foreslå forbedringer i bilder hva gjelder lysstyrke og kontrast samt gjenkjenne dokumenter i bilder og automatisk konvertere dem til PDF-filer.

Når de nye Google Photos-funksjonene kommer, er ikke kjent.

Smartere Google Lens

Og hvis du ennå ikke er lei av å lese om AI; Googles visuelle søkeverktøy, Google Lens flyttes nå til kamera-appen og blir visstnok enda smartere.

Ifølge Gizmodo skal du kunne holde opp kameraet mot for eksempel en hund, og så vil Google Lens kunne fortelle deg hva slags hund det er samt servere deg lenker for å lære mer om rasen. Du kan også ta et hvilket som helst objekt, som klær, bøker og købler, og finne lignende objekter på nettet.

I tillegg skal du kunne holde kameraet opp mot tekst, og så markere, kopiere og lime teksten inn i andre apper. Du vil også kunne gjøre direkte søk på ord.

Google Maps viser vei

Googles karttjeneste får nye såkalte AR-funksjoner, altså utvidet virkelighet, som gjør at du blant kan få hjelp til å vite hvilken retning du skal gå. Den bruker informasjon fra Street View-funksjonen i kombinasjon med sanntidsinformasjon fra kameraet ditt for å vise vei.

LETTERE Å FINNE FREM: En ny AR-funksjon i Google Maps gjør at du skal kunne bruke kameraet på mobilen for å se hvilken retning du skal gå når du skrur på navigasjon. Foto: NTB Scanpix
LETTERE Å FINNE FREM: En ny AR-funksjon i Google Maps gjør at du skal kunne bruke kameraet på mobilen for å se hvilken retning du skal gå når du skrur på navigasjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mye nytt i Android P

Ok, så blir den neste Android-versjonen nok ikke kalt Pizza Grandiosa. Popsicle er kanskje mer sannsynlig? Uansett får vi trolig vite i god tid før den slippes til høsten. Men hva blir nytt i Android P?

Nytt brukergrensesnitt. I hvert fall overhalet. Enda mer minimalistisk og enda flere runde knapper samt en ny «dock» nederst hvor søkefeltet nå er integrert.

«App Actions» er en ny funksjon som gjør at du får opp apper og tidligere utførte oppgaver som forslag til hva du skal gjøre rett fra app-skuffen.

Med «Slices» kan du se sanntidsinformasjon fra en app inne i en appen app, slik at du slipper å gå frem og tilbake mellom appene.

Ny navigasjon á la iPhone X. Google har til og med laget en ny, virtuell hjemknapp som minner om den i Apples mobil.

Her kan du sveipe opp for å få oversikt over åpne apper, og så kan du sveipe opp en gang til for å gå til app-skuffen. Den gode, gamle multitasking-knappen er borte, mens tilbake-knappen bare vises i apper.

Smartere batteribruk. Ved hjelp av en ny funksjon kalt Adaptive Battery vil operativsystemet prioritere batteri

Koble ut

Ironisk nok introduserer Google også såkalte «Digital Well Being»-funksjoner som skal kurere mobilavhengigheten din. De kommer med fire nye funksjoner som skal bidra til sunnere mobilbruk, hvis det i det hele tatt finnes.

  1. «Dashboard» er en ny skjerm som viser deg hvor ofte du bruker visse apper, kanskje ikke helt ulikt appene som viser deg hvor mye du bruker mobilen.
  2. «App Timer» lar deg sette opp en tidsgrense for hvor lenge du kan bruke appen før den blir «satt på pause» (markert i grått). Se på det som en slags foreldrekontroll, bare for de voksne.
  3. «Do Not Disturb» er en ikke forstyrr-funksjon som gjør at du kan skru av varsler.
  4. Med funksjonen «Wind Down» oppgir du når du vil legge deg, og når kvelden kommer, vil mobilen aktivere Do Not Disturb og mobilskjermen blir grå,. Tanken her er kanskje at mobilen skal bli mindre fristende å bruke.

I et ledd for å gjøre varsler mindre forstyrrende, kommer Google også med forbedringer på denne fronten. Blant annet vil den se hvilke varsler du overser, og etter en tid, vil du få spørsmål om du vil skru av varsler helt for den appen.

Prøv Android P nå

Du kan prøve Android P allerede nå, men bare om du har en av følgende telefoner:

  • Essential Phone, alle Google Pixel-mobiler (versjon 1 og 2, vanlig og XL-modellene), Nokia 7 Plus, Oppo R15 Pro, Sony Xperia XZ2, Vivo X21UD, Vivo X21 og Xiaomi Mi Mix 2S.

Husk at det alltid gjøres på eget ansvar - og aller helst ikke på en primærmobil, da apper o.l. kan slutte å fungere.

Ellers får vi opplyst fra Google om at selskapet i løpet av året kommer til å selge Google Home-enheter her i Norge. Men først vil Google Assistant komme på norsk til Android og iOS.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer