TEST: Apple iPad Pro 12,9" med Magic Keyboard (2020)

Nærmeste PC-erstatter til nå

Klassiske PC-er og Mac-er er under hardt press. Men det er tastaturet som bringer magien.

MAGIC KEYBOARD: Dinside har testet iPad-tastaturet som gjør iPad Pro til en mac! Video: Ingebjørg Iversen / Kirsti Østvang / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten 2018 oppdaterte Apple en ny iPad Pro med et helt nytt design, en prosessor kraftigere enn mange PC-er og USB-C. «Det beste nettbrettet på markedet», skrev vi i vår test.

Så skulle det gå 1,5 år før Apple i mars lanserte en ny modell. Lang tid, synes kanskje noen. Vi bruker imidlertid forgjengeren omtrent daglig og den er fortsatt like bra da som nå.

2020-utgaven av iPad Pro er ikke en like stor oppgradering som forgjengeren var. En ny prosessor og et nytt kamera med lidar-skanner er de mest nevneverdige nyhetene.

DENNE UTGAVEN FORRIGE UTGAVE
Skjermstørrelse12,9"12,9"
Oppløsning2732 x 20482732 x 2048
Maks oppfriskning120 Hz120 Hz
ProsessorA12Z BionicA12X Bionic
RAM6 GB4/6 GB
Lagringsplass128 GB, 256 GB, 512 GB, 1TB64 GB, 128 GB, 256 GB, 1 TB
Frontkamera7 MP7 MP
Bakre kamera12 MP vidvinkel + 10 MP ultravidvinkel12 MP vidvinkel
LidarJaNei
Batteri36,71Wh36,71Wh
Størrelse641 gram (Wi-Fi) / 643 gram (4G)631 gram (Wi-Fi) / 633 gram (4G)
Vekt280,6 x 214,9 x 5,9 millimeter280,6 x 214,9 x 5,9 millimeter
AnnetAnsiktsgjenkjenning, fire høyttalere, True Tone-skjerm med P3-fargeromAnsiktsgjenkjenning, fire høyttalere, True Tone-skjerm med P3-fargerom
TilkoblingUSB-CUSB-C
TrådløsteknologiWiFi 6WiFi 5
TilbehørApple Pencil 2, Magic KeyboardApple Pencil 2, Magic Keyboard

Dobbeltkamera

NYTT: Den mest merkbare nyheten med årets iPad Pro er det nye kamerasystemet på baksiden. Her sitter det to kameraer og en såkalt lidar-skanner. Foto: Kirsti Østvang
NYTT: Den mest merkbare nyheten med årets iPad Pro er det nye kamerasystemet på baksiden. Her sitter det to kameraer og en såkalt lidar-skanner. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Den kanskje viktigste nyheten i årets iPad Pro er et nytt kamerasystem. Det minner om det vi finner i iPhone 11 og består av to kameraer: et vanlig vidvinkel-kamera på 12 megapiksler og et ultravidvinkel på 10 megapiksler.

Vi skal innrømme at vi sjelden tar bilder med iPad, og en 12,9-tommer iPad Pro er ikke akkurat lett å dra opp av «lomma» i en fotosituasjon. Til nettbrett å være tar det dog gode bilder, om enn ikke på nivå med det du får med for eksempel iPhone 11 Pro. Blant annet mangler finesser som nattmodus og portrettmodus.

At den har ultravidvinkel, gir imidlertid litt større fleksibilitet hva gjelder motivene.

Vanlig vidvinkel:

Nærmeste PC-erstatter til nå

Ultravidvinkel:

Nærmeste PC-erstatter til nå

Frontkameraet er fremdeles på 7 megapiksler. Vi skulle ønske dette var enda litt bedre, men det er egentlig plasseringen vi opplever som det største problemet her. Det er plassert i toppen når vi holder iPad Pro i portrettmodus, men som regel bruker vi 12,9-tommeren i landskapsmodus, hvilket gjør at kameraet havner på siden.

Ikke optimalt for selfier, men heller ikke optimalt under videosamtaler, da det er litt vanskelig å «se» rett i kameraet, som illustrert på bildet under:

Nærmeste PC-erstatter til nå

Fordi vi oftest bruker brettet i landskapsmodus, får vi også ofte melding om at «kameraet er tildekket» når vi skal låse det opp med FaceID - fordi vi jo holder fingeren over det.

For øvrig kan du filme i 4K med hovedkameraet bak, og resultatet blir som du kan se her:

Slik er kvaliteten når du filmer i 4K med iPad Pro. Vis mer

Lidar hvaforno'?

I det nye kamerasystemet finner vi også en tredje sensor som ikke finnes i noen iPhone-modeller. Dette er en såkalt lidar-skanner, som er ment å gi raskere og mer nøyaktig AR-funksjonalitet.

Ved hjelp av unna lasere kan den ifølge Apple måle avstanden til objekter som er opptil fem meter unna.

MINDRE AV DETTE: Med lidar-skanner vil du se mindre av denne meldingen når du bruker AR-apper. Skjermbilde: Kirsti Østvang
MINDRE AV DETTE: Med lidar-skanner vil du se mindre av denne meldingen når du bruker AR-apper. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Så hvordan merker du lidar-skanneren i bruk? Jo, hvis du har brukt en AR-app, har du kanskje lagt merke til at du ofte må veive mobilen eller nettbrettet litt rundt i rommet for å kalibrere den. På nye iPad Pro slipper du imidlertid denne veivingen; den gjenkjenner omgivelsene og objekter nærmest umiddelbart.

Og forskjellen er merkbar. Da vi sjekker hvor stor en pakke med AR-funksjonen i Postens sporingsapp, får vi meldingen «beveg iPad for å starte» med forrige iPad Pro. På den nye modellen plasseres imidlertid pakken på skjermen så å si med en gang uten at vi trenger å gjøre noe.

STEMMER: Denne fyren er faktisk så høy. Skjermbilde: Kirsti Østvang
STEMMER: Denne fyren er faktisk så høy. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Apples Måleverktøy-app drar også god nytte av lidar-skanneren. Vi kan se hvordan den kjapt kan detektere hvilken retning de ulike overflatene i rommet et (om det er en vegg eller et tak). Den setter også opp horisontale og vertikale streker på objekter som vinduer, hyller og lignende. Ganske fiffig. I tillegg kan den måle hvor høy en person er - alt med relativt god nøyaktighet etter hva vi kan se.

En del opplever nok at de ikke har funnet den helt store nytteverdien i AR ennå utover at det er litt artig party-triks. Vi er nok fortsatt litt der, selv om lidar-skanneren er et stort steg i retning flere og bedre AR-apper. (Det gjenstår også at flere utviklere tar i bruk de nye mulighetene i ARKit 3.5, som ble lansert i slutten av mars.)

GØY MED AR: Med spillet Angry Birds AR: Isle of Pigs kan du skyte fugler på griser i stua di. Faktisk veldig gøy! Foto: Kirsti Østvang
GØY MED AR: Med spillet Angry Birds AR: Isle of Pigs kan du skyte fugler på griser i stua di. Faktisk veldig gøy! Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Nesten samme prosessor

Ellers har Apple har også utstyrt den nye iPad-en med en ny A12Z Bionic-prosessor. Dette skal være den samme som A12X-prosessoren som sitter i 2018-utgaven av iPad Pro, men den har åtte grafikkjerner i stedet for sju.

Testresultater Geekbench 5:

  • iPad Pro 2020: 1129/4503
  • iPad Pro 2018: 1120/4549
  • Microsoft Surface Pro X: 742/2891

Det betyr at nykommeren byr på enda litt bedre grafikkytelse, selv om det ikke er snakk om store forskjeller. Blant annet går det litt raskere å eksportere videoer. I Geekbench-ytelsestesten presterer de omtrent likt.

Apple lover fremdeles en batteritid på 10 timer, noe som også er vår opplevelse, i hvert fall ved vanlig bruk.

Med forrige utgave var det kun 1 TB-modellen som kom med 6 GB RAM, mens de tre andre med henholdsvis 128, 256 og 512 GB lagringsplass hadde bare 4 GB RAM. Nå er det imidlertid 6 GB RAM over hele linja, som gjør at du for eksempel kan ha enda litt fler apper liggende i minnet eller flere faner oppe i Safari uten at de må lastes inn på nytt når du bytter til dem.

Mest gledelig er kanskje at Apple har droppet innstegsmodellen på 64 GB til fordel for 128 GB.

Også verdt å merke seg er at nye iPad Pro er utstyrt med det samme mikrofon-oppsettet som på 16-tommer MacBook Pro lansert høsten 2019. Den har fem mikrofoner, mot fire på 2018-utgaven av iPad Pro. Apple lover lyd med studiokvalitet, med omtrent samme kvalitet som på en USB-mikrofon.

Bittelitt magisk tastatur

Apple er glade i å kalle tilbehøret sitt for magisk. Magic Mouse, Magic Trackpad, Magic Keyboard. Humreverdig, men sammen med nye iPad Pro har selskapet introdusert et nytt Magic Keyboard som faktisk er bittelitt magisk.

Ikke som i at du kan trylle med det - desverre - men det er det beste iPad-tastaturet vi har prøvd til nå.

SIMSALABIM: Med Magic Keyboard forvandles iPad Pro til en mer tradisjonell bærbar datamaskin. Foto: Kirsti Østvang
SIMSALABIM: Med Magic Keyboard forvandles iPad Pro til en mer tradisjonell bærbar datamaskin. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Det aller beste med nye Magic Keyboard til iPad Pro er dog at du ikke trenger å kjøpe den nyeste modellen for å kunne bruke det. Det er kompatibelt med forrige generasjon også.

Den dårlige nyheten er kanskje at det vil koste deg. Prisen ligger på 3790 eller 4390 for henholdsvis 11- eller 12,9-tommerutgaven. Det er mye penger for et tastatur. Ja, du kan kjøpe en vanlig iPad for omtrent det samme.

Men skal «jobbe» på iPad Pro , kan det faktisk være verdt investeringen. Det er i det hele tatt mye å like her.

SAKSETASTER: Apple bruker taster med såkalt saksemekanisme i Magic Keyboard. Det er i praksis som tastaturet på en bærbar Mac. Foto: Kirsti Østvang
SAKSETASTER: Apple bruker taster med såkalt saksemekanisme i Magic Keyboard. Det er i praksis som tastaturet på en bærbar Mac. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Før det første har det «ordentlige» taster i full størrelse med såkalt vandring. Det er i praksis som å skrive på en bærbar Mac - og med unntak av siste års problemer med sommefugl-tastaturet lager Apple noen av de beste bærbar-tastaturene som finnes.

Det mangler riktignok den klassiske Escape-tasten øverst til venstre, men om du for eksempel ønsker å gå ut av en video i fullskjerm-modus kan du bruke tastatursnarveien Kommando + punktum i stedet. Det vi savner mest er dog en egen rad til funksjonstaster, så det var enklere å justere volum, lysstyrke på skjermen og lignende.

For det andre er tastene bakbelyste. Så når undertegnede nå sitter og skriver denne testen i halvmørket på soverommet, ser jeg lett hva jeg skriver.

LYSER OPP: Tastene på Magic Keyboard (til venstre) er bakbelyste. Til høyre ser du gamle Smart Folio Keyboard hvor tastene er dekket i et kanvas-lignende stoff uten noen åpninger. Foto: Kirsti Østvang
LYSER OPP: Tastene på Magic Keyboard (til venstre) er bakbelyste. Til høyre ser du gamle Smart Folio Keyboard hvor tastene er dekket i et kanvas-lignende stoff uten noen åpninger. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Magic Keyboard er også et beskyttelsesomslag. iPad-en festes til den ene siden ved hjelp av magneter. Det sitter skikkelig godt fast, så ingen fare for at det detter av. Du åpner dekselet som det skulle vært en bærbar datamaskin - vi glemmer nesten at vi har med et nettbrett å gjøre. Det er laget slik at det ser ut som om iPad-en svever (ja, noen vil kanskje si at det er litt magisk? 🤪).

BESKYTTER: Magic Keyboard fungerer også som beskyttelsesomslag for iPad Pro. Foto: Kirsti Østvang
BESKYTTER: Magic Keyboard fungerer også som beskyttelsesomslag for iPad Pro. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Vekta trekker dog litt ned. 12,9-tommer iPad Pro med Magic Keyboard veier tilsammen 1351 gram (selve iPad-en veier bare 641 gram), som faktisk er mer enn 13-tommer MacBook Air med sine 1290 gram. At den er såpass tung bidrar nok imidlertid til at den står mer stabilt på overflater enn tidligere løsninger.

Der Apples forrige iPad Pro-tastatur, Smart Keyboard Folio, bare hadde to posisjoner du kan sette nettbrettet i, har du med Magic Keyboard et hengsel som lar deg justere iPad-en 130 grader. Vi kunne kanskje ønske oss en enda bredere visningsvinkel, men synes likevel dette fungerer mye bedre.

USB-C: I hengselet på Magic Keyboard finner vi en USB-C-port. Denne kan brukes til å lade iPad, og så får du frigjort USB-C-porten på selve iPad-en i tilfelle du ønsker å koble til tilbehør. Foto: Kirsti Østvang
USB-C: I hengselet på Magic Keyboard finner vi en USB-C-port. Denne kan brukes til å lade iPad, og så får du frigjort USB-C-porten på selve iPad-en i tilfelle du ønsker å koble til tilbehør. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Sist, men kanskje aller viktigst, kommer Magic Keyboard med en styreflate som på en MacBook. I iPadOS 13.4 introduserte Apple støtte for mus og styreflate som en integrert del av operativsystemet.

Apple har laget en ny type markør, som fungerer mer eller mindre likt som på en vanlig datamaskin. Som standard er den rund, men så endrer den form etter hva du holder den over og gjør. Flytter du for eksempel en tekstmarkør, blir den en vertikal linje.

Den nye styreflaten støtter for øvrig fingerbevegelser, som for eksempel lar deg bytte mellom apper, åpne app-velgeren og kontrollsenteret og lignende. Det fungerer også med tredjepartsapper uten at utviklere trenger å gjøre noe, men det er mulig å legge til mer avansert funksjonalitet også.

Stort sett fungerer det veldig bra, selv om vi håper Apple finner en måte å gjøre det mulig å hente opp Dock-linjen med styreflaten. Skal vi ha to apper oppe samtidig, må vi fortsatt bruke fingrene, så det blir en litt keitete opplevelse. Utover det har vi vel aldri vært nærmere å føle at vi bruker en tradisjonell bærbar.

I fjor høst valgte Apple å lansere iPadOS som en separat versjon av iOS for iPad. Siden har det kommet på plass flere nyheter for bedre multitasking og nå sist denne mus- og styreflate-støtten. Sakte, men sikkert er iPad, i hvert fall Pro-utgaven, i ferd med å bli forvandlet til et skikkelig arbeidsverktøy.

KOBLE TIL EKSTERN LAGRING: En av nyhetene i iPadOS lansert i fjor høst var at du kunne koble til eksterne disker og minnekort og importere filer og bilder til nettbrettet. Bildene tatt til denne testen er importert til iPad Pro og lastet opp til publiseringssystemet vårt i Google Chrome. Foto: Kirsti Østvang
KOBLE TIL EKSTERN LAGRING: En av nyhetene i iPadOS lansert i fjor høst var at du kunne koble til eksterne disker og minnekort og importere filer og bilder til nettbrettet. Bildene tatt til denne testen er importert til iPad Pro og lastet opp til publiseringssystemet vårt i Google Chrome. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Konklusjon

Det er nesten umulig å omtale iPad Pro uten å nevne den evinnelige «kan den erstatte PC»-debatten. Med et skikkelig tastatur med innebygd styreflate opplever vi at det blir stadig færre grunner til å finne frem den bærbare Mac-en eller PC-en. Et aldri så lite kvelertak strammes rundt de klassiske PC-ene og Mac-ene, altså.

iPad Pro er kraftigere enn mange PC-er, har en knallbra skjerm og supre høyttalere, og nå har den et dobbeltkamera med lidar-skanner. Ikke stor grunn for eiere av forrige generasjon å oppgradere til den nye, men denne er bedre rustet for fremtiden.

Vi kunne kanskje ønsket oss en bedre plassering av frontkameraet, særlig nå som videomøter har blitt så utbredt, og så kommer vi ikke unna at prisen er relativt høy. Det er den beste iPad-en du får kjøpt, men den er også dyrest. Den billigste modellen med 11-tommer skjerm og 128 GB lagringsplass koster riktignok 9 790 kroner, hvilket fremstår billig når du sammenligner med den dyreste 12,9-tommeren med 1 TB til 19 990 kroner.

Mange trekker frem Microsoft Surface som det beste iPad Pro-motsvaret i Windows-verden. Den nyeste utgaven, Surface Pro X, er heller ikke billig og hverken ytelse eller batteritiden imponerte oss da vi testet den tidligere i år.

Testresultat

Apple iPad Pro 12,9" 2020

Elegant og kompakt design, høy kvalitetsfølelse, bedre kamera med lidar-skanner, svært god skjerm, lynrask ytelse, god batteritid, støtte for USB-C, fortsatt det beste app-utvalget og det mest brukervennlige nettbrett-OS-et (mener vi).

Høy pris - også på tilleggsutstyret. Frontkameraet burde kanskje hatt en annen plassering.

Testresultat

Apple Magic Keyboard til iPad Pro

Svært behagelig å skrive på, bakbelyste taster, god og presis styreflate, øker produktiviteten på iPad, har vekt nok til å holde skjermen stabil under bruk, har en ekstra port til lading,

Litt tungt å bære, mangler funksjonstaster, dyrt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer