- Nattmodus gjør søvnen dårligere

Å redusere mengden blått lys på mobilskjermen skulle gjøre nattesøvnen bedre. Ifølge en ny studie kan det imidlertid virke mot sin hensikt.

SKRU HELT AV: Mobilprodusentene har innført nattmodus som skal være mindre forstyrrende på nattesøvnen vår. En ny studie hevder imidlertid det kan ha motsatt virkning. Det beste trikset er å skru helt av. Foto: Shutterstock
SKRU HELT AV: Mobilprodusentene har innført nattmodus som skal være mindre forstyrrende på nattesøvnen vår. En ny studie hevder imidlertid det kan ha motsatt virkning. Det beste trikset er å skru helt av. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

I en årrekke har det blitt hevdet at det blå lyset fra mobilskjermene våre ødelegger nattesøvnen.

Derfor har mobilprodusentene innført nattmodus, som gjør det mulig å skifte fra kald til varm fargetemperatur, fordi det angivelig skulle hjelpe oss å sove bedre.

Nå hevder imidlertid en ny studie fra University of Manchester at nattmodus ikke fungerer, og at det kan gjøre søvnen dårligere, skriver The Guardian.

- Blått lys mer avslappende

I studien, utført på mus, oppdaget forskerne at blått lys har mindre påvirkning på den indre klokken enn gult lys.

I øyet sitter et pigment kalt melanopsin, som fanger opp det blå lyset, og sender signaler til deler av hjernen som setter i gang prosesser for å holde oss våkne, har søvnforsker Janne Grønli ved Universitetet i Bergen tidligere forklart til Faktisk.no.

Melanopsin skal reagere sterkere på lys med kortere bølgelengder.

Mobilskjermen lyses opp av piksler som består av tre subpiksler - rød, grønn og blå. Den blå subpikslen har den korteste bølgelengden, og ifølge Android Police skal nattmodus redusere lysstyrken på den blå subpikselen, noe som gjør skjermen mer gul.

Selv om man gjør bølgelengden lengre ved å gjøre lyset fra skjermen varmere, hevder studien at denne fordelen oppveies av en annen faktor når det kommer til hvordan øynene våre påvirker den indre klokka.

- Studien hevder at fargereseptorene i øynene er mer mottakelige for det gule lyset som produseres når telefonen er i nattmodus, og at dette kan gi en sterkere motvirkende effekt, skriver Android Police.

Altså spiller de en viktigere rolle i å fortelle hjernen din at det er dag og natt enn de kortere bølgelengdene det blå lyset gir.

Forskerne mener nivået på lysstyrken er viktigere enn fargen når det gjelder å stimulere den indre klokka. På lik lysstyrke skal imidlertid blått være mer avslappende enn gult, hevdes det.

- Skru helt av

Det påpekes riktignok at forskerne bare har gjennomført studien på mus, og at mus ikke har mobiltelefoner.

- Men vi tror det er god grunn til at dette også gjelder for mennesker, sier leder for studien, Dr. Tim Brown.

Uansett om blått eller gult lys er det beste, kan alle være enige i dette: Det er ikke fargen på skjermen som holder deg våken.

- Det er alle greiene mobilen tilbyr som et alternativ til å sove klokka to på natta. Det finnes bare én ordentlig nattmodus: av-knappen, skriver The Guardian.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer