- Nattmodus gjør søvnen dårligere

Å redusere mengden blått lys på mobilskjermen skulle gjøre nattesøvnen bedre. Ifølge en ny studie kan det imidlertid virke mot sin hensikt.

SKRU HELT AV: Mobilprodusentene har innført nattmodus som skal være mindre forstyrrende på nattesøvnen vår. En ny studie hevder imidlertid det kan ha motsatt virkning. Det beste trikset er å skru helt av. Foto: Shutterstock
SKRU HELT AV: Mobilprodusentene har innført nattmodus som skal være mindre forstyrrende på nattesøvnen vår. En ny studie hevder imidlertid det kan ha motsatt virkning. Det beste trikset er å skru helt av. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

I en årrekke har det blitt hevdet at det blå lyset fra mobilskjermene våre ødelegger nattesøvnen.

Derfor har mobilprodusentene innført nattmodus, som gjør det mulig å skifte fra kald til varm fargetemperatur, fordi det angivelig skulle hjelpe oss å sove bedre.

Nå hevder imidlertid en ny studie fra University of Manchester at nattmodus ikke fungerer, og at det kan gjøre søvnen dårligere, skriver The Guardian.

- Blått lys mer avslappende

I studien, utført på mus, oppdaget forskerne at blått lys har mindre påvirkning på den indre klokken enn gult lys.

I øyet sitter et pigment kalt melanopsin, som fanger opp det blå lyset, og sender signaler til deler av hjernen som setter i gang prosesser for å holde oss våkne, har søvnforsker Janne Grønli ved Universitetet i Bergen tidligere forklart til Faktisk.no.

Melanopsin skal reagere sterkere på lys med kortere bølgelengder.

Mobilskjermen lyses opp av piksler som består av tre subpiksler - rød, grønn og blå. Den blå subpikslen har den korteste bølgelengden, og ifølge Android Police skal nattmodus redusere lysstyrken på den blå subpikselen, noe som gjør skjermen mer gul.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.