Instagram Threads

- Neppe godt nytt for personvernet

Metas nye Twitter-konkurrent har fått 70 millioner brukere på to dager. Foreløpig kommer den ikke til Europa.

KJENT: Threads beskrives som en tekstbasert app og minner i det store og hele om Twitter. Foto: Stefani Reynolds / AFP / NTB
KJENT: Threads beskrives som en tekstbasert app og minner i det store og hele om Twitter. Foto: Stefani Reynolds / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Den 5. juli lanserte Meta den nye Twitter-konkurrenten Threads.

På de to første dagene ble det registrert 70 millioner kontoer på den nye tjenesten. Meta har gjort det usedvanlig enkelt å opprette en profil, da det bare er å bruke Instagram-brukeren sin.

EU strammer inn

Innledningsvis har Meta valgt å ikke lanserte Threads i Norge og EU. Når den kommer hit er uvisst. Flere nordmenn har imidlertid lastet ned appen allerede via omveier.

- Vi har strenge regler for digitale rettigheter. Derfor er det ikke fritt fram å lansere tjenesten i Europa. Threads må for eksempel følge våre personvernregler for å beskytte brukerne, forklarer Tobias Judin, seksjonssjef for internasjonal seksjon i Datatilsynet, til DinSide.

Seksjonssjefen sier det dessuten kommer nye EU-regler som krever at plattformer motvirker spredning av ulovlig innhold.

Tobias Judin er seksjonssjef for internasjonal seksjon i Datatilsynet. Foto: Datatilsynet
Tobias Judin er seksjonssjef for internasjonal seksjon i Datatilsynet. Foto: Datatilsynet Vis mer

Omtales som «personvernmareritt»

Muligens skal vi være glad for at Threads lar vente på seg. Teknologinettstedet TechCrunch omtaler appen som et «personvernmareritt».

De skriver at oppføringen i App Store viser at den samler inn en urimelig mengde data om brukeren, helsedata, økonomiske data, nøyaktig plassering, nettleserhistorikk, kontakter, søkehistorikk og annen potensielt sensitiv informasjon.

Allerede her er appen i strid med EUs GDPR-lovgivning, skriver danske InputMag. Det kreves nemlig spesielt samtykke når det utveksles helsedata.

Datatilsynet sier til DinSide at de synes det er bra at Meta tenker seg om og ikke blåser lovene våre.

- Det er fullt mulig å lansere denne typen tjenester i Europa – poenget er bare at når man opererer i Europa, får man også et ansvar for å beskytte brukerne sine, sier Judin.

- Hadde appen blitt stoppet om Meta bare hadde lansert den?

- Det er absolutt en mulighet. Samtidig er ikke Threads så veldig ulikt Facebook eller Instagram – som riktignok allerede er under myndighetenes søkelys for flere personvernkrenkelser, forklarer seksjonssjefen.

DELER MYE: Facebook og Facebook-eide Instagram er de to appene som deler mest data med tredjeparter, og som tar vare på mest data for egen vinning. Foto: Yui Mok / PA Photos / NTB / Pcloud. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Kommer før eller siden

- Tror dere Threads kommer til å bli lansert i EU?

- Meta tjener såpass mye penger på folk i Europa at de vil nok lansere tjenesten her også før eller siden. Vi er i tvil om Metas tjenester følger loven i dag, men fra Metas perspektiv vil de nok lansere Threads så lenge utsikten til profitt er større enn risikoen for bøter.

Metas forretningsmodell er å få så mye data om deg som mulig, forteller Judin.

- Meta sier selv at de vil samle inn alt du gjør på Threads – slik de allerede gjør på Facebook og Instagram – og at dette kan blir brukt til å profilere deg og tilpasse annonser til deg. I tillegg samler Meta inn data om deg fra andre nettsteder og apper på tvers av internett.

- Lanseringen av Threads er en mulighet for Meta til å fange mer av oppmerksomheten din og dermed overvåke deg enda mer. Det er neppe godt nytt for personvernet.

Kan overgå Twitter

Kommunikasjonsrådgiver og sosiale medier-ekspert, Hans-Petter Nygård-Hansen Hans Petter Nygård Hansen, skriver i et innlegg på Threads at han tror appen har flere brukere enn Twitter før fellesferien er over.

- I tillegg vil jeg tro at Mark har innrettet seg til EUs personvernregler innen den tid, skriver han.

Twitter har 368 millioner brukere. Den har stormet rundt den Elon Musk-eide tjenesten på grunn av endringer Tesla-gründeren har gjennomført siden overtakelsen i fjor høst. Nylig innførte de en grense på å lese maks 600 tweets om dagen for ikke-betalende brukere. Det ble dårlig mottatt av brukerne, og fikk trolig Meta og Mark Zuckerberg til å benytte sjansen til å slippe sin egen app.

Kort tid etter at Threads ble sluppet løs i amerikanske app-butikker, truet Twitter med søksmål.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer