Nye droneregler

Neste år må du registrere deg for å fly drone

EU varsler nye regler for alle dronepiloter.

Skal du fly droner i Norge, bør du lære deg reglene først. Vi viser deg hvordan du flyr sikkert og trygt!Vis mer Vis mer
Publisert

European Union Safety Agency (EASA), som er det europeiske luftfartstilsynet, varsler nye regler for alle som ønsker å fly droner i Europa.

Den kanskje mest radikale endringen er at alle droneflygere som ønsker å bruke en drone som veier over 250 gram, må registrere seg.

Overfor NRK bekrefter Wenche Olsen, direktør for fagavdelingen i Luftfartstilsynet, endringen.

– Hvis du får en drone på mer enn 250 gram, så gjelder disse reglene uansett, sier hun til statskanalen.

På sine nettsider skriver EASA at nye droner må være mulig å være individuelt identifiserbare, slik at myndighetene kan spore en bestemt drone, hvis nødvendig.

Dette er et ledd i planen om å forhindre liknende hendelser som ved Gatwick- og Heathrow-flyplassene i London i 2018, som ble stengt i flere dager etter at flytrafikken ble rammet av dronekaos.

– Da kan man gå inn i dette registeret og søke opp dronen for å finne den som eier den, utdyper Olsen overfor NRK.

Det nye reglementet, som trer i kraft juni 2020, omfatter også droner som veier under 250 gram og «som ikke er et leketøy og er utstyrt med en sensor som kan fange personlig data». I tillegg må alle sertifiserte droner som deltar i operasjoner med høy risiko, registreres. Her må registreringsnummeret være plassert på dronen.

Merk at endringene trer i kraft denne måneden, men landene har frem til juni neste år med å innføre dem.

Flere endringer

Registrering er ikke den eneste regelendringen som er på trappene. I «Åpen»-kategorien skjer følgende:

  • Droner med en vekt på mindre enn 500 gram kan opereres i et område hvor det ikke forventes at andre personer blir flydd over.
  • Droner med en vekt på opptil 2 kilo kan opereres med en horisontal distanse på inntil 50 meter fra personer (gjeldende regelverk: 150 meter).
  • Droner med en vekt på opptil 25 kilo kan opereres ved 150 meters avstand til boliger, samt fritids- og næringsområder, på en avstand hvor det er rimelig å forventet at andre personer ikke blir flydd over i løpet av hele operasjonen.

Disse endringene vil tre i kraft mellom juni 2020 og juni 2022.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer