iPhone uten en tråd

Neste iPhone kan markere starten på en helt ny æra

Lightning-kontakten kan bli historie, men det spørs om det blir USB-C som tar over. Kilder nær selskapet sier nemlig at Apple vil gjøre iPhone fullstendig trådløs.

IPHONE: Dette er årets iPhone-trio, samtlige med Lightning-kontakt. Foto: AP Photo/Richard Drew
IPHONE: Dette er årets iPhone-trio, samtlige med Lightning-kontakt. Foto: AP Photo/Richard Drew Vis mer
Publisert

Lanseringen av MacBook (12) våren 2015 markerte en viktig endring for Apple. Frem til det tidspunktet hadde MacBookene (Air og Pro) vært forholdsvis velutstyrte, men det nye tilskuddet hadde kun én enslig USB-kontakt (i tillegg til den trofaste 3,5 millimeter lydkontakten).

Dette var Apples første enhet med den universelle USB-C-kontakten som kan brukes for å lade enheten, dataoverføring og å koble til eksterne skjermer. Les alt du bør vite om USB-C.

MacBook og iPad Pro har USB-C

Året etter kom det nye MacBook Pro-maskiner, også dem med kun USB-C-kontakter. Apple var heldigvis mer gavmild med antall kontakter og utstyrte Pro-modellene med fire USB-C. Siden den gang har Apple gått for kun den universelle USB-kontakten i sine MacBooker og denne uken så en ny MacBook Air-modell dagens lys, selvsagt med USB-C.

Men det var ikke MacBook Air-lanseringen som var mest interessant hva tilkoblingsmuligheter gjelder. Her stjal nye iPad Pro rampelyset. For første gang siden iPad 3 i 2012, lanserte Apple en iPad uten Lightning-kontakt – iPad Pro anno 2018 er utstyrt med USB-C.

Så til det viktige spørsmålet: hva betyr det for iPhone?

– Vurderer å droppe Lightning

iPhone 5 fra 2012 ble den første iPhonen med Lightning-kontakt etter at de foregående modellene hadde brukt Apples aldrende 30 pin-kontakt. Seks år senere er det fremdeles Lightning som gjelder, men introduksjonen av USB-C på både MacBook og iPad får en til å lure hvordan iPhonens fremtid ser ut.

Noen av årsakene til at Apple holder seg tro til Lightning på iPhone, er alle brukerne med Lightning-tilbehør, alt tilbehøret som selges nå, men også MFi-programmet (Made for iPhone). Selskapet har stålkontroll over Lightning og lisensierer ut bruken av den, noe de selvsagt tjener penger på. Dog er det uvisst hvor mye.

Ifølge rapporter fra Bloomberg fra i sommer, vurderer Apple å kvitte seg med Lightning-kontakten i iPhone, men det er ikke USB-C som skal ta over. Apple vil fjerne Lightning og gjøre iPhonen helt trådløs, sier kilder nettstedet har snakket med.

«Apples designere håper å kunne kvitte seg med de fleste eksterne kontaktene og knappene på iPhone X, inkludert laderen, ifølge personer med tilknytting til saken. Under utviklingen av iPhone X vurderte Apple å fjerne det kablede ladesystemet helt. Det var ikke mulig på den tiden fordi trådløs lading var tregere enn tradisjonelle metoder. Å inkludere en trådløs lader med nye iPhoner vil også øke prisen betydelig», skrev Bloomberg i juni.

I 2016 kom iPhone 7 og 7 Plus uten lydkontakten. «Apples store endring har ingen åpenbare fordeler», konkluderte vi og trillet terningkast 4.

Hva skjer videre?

Det er altså trolig at iPhonene i fremtiden vil være helt trådløse og kanskje uten knapper, og det skal bli interessant å se om det skjer allerede neste år. iPhone 8 og 8 Plus er de siste med hjemknapp, men knappene for volum og strøm har fremdeles en viktig tilstedeværelse.

Da er det trolig enklere å skrote kontakten som brukes til lading og dataoverføring, selv om flere vil savne å kunne koble iPhonen til PC-en for overføring av data, å koble til kablede hodetelefoner, bilen og mye mer.

PS. Nå får man også kjøpt Apple Watch-lader med USB-C.

Hva tror du? Kommer neste iPhone til å ha USB-C, eller vil Apple med tiden fjerne data- og ladekontakten helt?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer