Samsung Galaxy Z Fold 5 | TEST

Nettbrett i forkledning

Prisen er fortsatt stiv, men du får til gjengjeld mye skjerm for pengene.

UNIK: Samsung Galaxy Z Fold 5 er en helt spesiell telefon som du kan brette opp. Men har det noe for seg eller er det bare et kult partytriks? Foto: Kirsti Østvang
UNIK: Samsung Galaxy Z Fold 5 er en helt spesiell telefon som du kan brette opp. Men har det noe for seg eller er det bare et kult partytriks? Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Er det en mobil? Eller et nettbrett? Nei, det er heller ikke Supermann, bare Samsungs brettbare Fold-mobil.

Samsung har to ulike konsepter når det kommer til brettbare mobiler:

  • Flip er en telefon av relativt vanlig størrelse som kan klappes sammen, slik at den blir halvparten så høy og dobbelt så tjukk.
  • Fold er en telefon du kan brette ut som ei bok for å få en skjerm mer i nettbrett-størrelse.

Vi er helt solgt på den nyeste Flip-utgaven, men Fold har fortsatt til gode å overbevise oss helt.

Slankere

Nylig lanserte Galaxy Z Fold 5 bringer ikke mye nytt på banen sammenliknet med forgjengeren, men noen forbedringer er det.

Den kanskje mest etterlengtede er det nye hengselet som gjør at mobilen kan brettes helt flatt sammen. Dette er tross alt en ganske tykk telefon, så jo mindre mellomrom, jo bedre er det. Dette bidrar også til at mobilen har blitt enda slankere når den er brettet - ned fra 15,8 til 13,4 millimeter. Det hjelper særlig når man holder den i én hånd.

DOBBELT OPP: Brettet sammen er Fold 5 tykkere enn de fleste andre mobiler, men så har den også dobbelt opp av skjermer. Foto: Kirsti Østvang
DOBBELT OPP: Brettet sammen er Fold 5 tykkere enn de fleste andre mobiler, men så har den også dobbelt opp av skjermer. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Stiv pris

Selv om de har eksistert i noen år, er brettbare mobiler fremdeles for spesielt interesserte. Det er ingen modeller som topper salgslistene her i Norge. Men Fold har kanskje den smaleste målgruppa. Bare prisen i seg selv vil være avskrekkende for mange.

Fold 5 starter på 20 990 kroner for modellen med 256 gigabyte lagringsplass. For 512 gigabyte må du betale 22 490 kroner, og for en hel terabyte vil det koste deg 25 490 kroner. Det er «skrive av på firmaet»-priser.

Her får du riktignok både mobil og nettbrett til én og samme pris. Et lite nettbrett sådan, men like fullt.

Flotte skjermer

Skjermen på forsiden måler 6,2 tommer diagonalt og er ganske avlang, med et 23.1:9-format. Vi er ikke helt komfortable med dette, ikke minst fordi tastaturet blir ganske lite.

HØY OG SMAL: At skjermen har et avlangt format, gjør telefonen lettere å bruke med én hånd - men det er ikke optimalt i alle apper. Foto: Kirsti Østvang
HØY OG SMAL: At skjermen har et avlangt format, gjør telefonen lettere å bruke med én hånd - men det er ikke optimalt i alle apper. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Den innerste skjermen måler 7,6 tommer diagonalt. Aspektet er 21,6:18, noe som ikke er så langt unna kvadratisk. Men heller ikke her synes vi mange av appene vi bruker i det daglige, fungerer optimalt. I Netflix og YouTube er mye av skjermen ikke i bruk. Facebook har ikke gjort noen tilpasninger, så det blir mye rulling for å lese innlegg.

Samsung har riktignok gjort en god jobb når det kommer til multitasking på den store skjermen. Du kan dele skjermen i to, slik at du kan kjøre to apper side om side. Flere apper vises også i nettbrettmodus. Spill fungerer som før ypperlig på den store skjermen, der de aller fleste fyller den helt ut, slik at man får god boltreplass til fingrene.

SPLITTET: Her har vi delt skjermen mellom nettleseren og Facebook. Foto: Kirsti Østvang
SPLITTET: Her har vi delt skjermen mellom nettleseren og Facebook. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Godt kamera

Galaxy Z Fold 5 har totalt fem kameraer, et trippeltkamera på baksiden og to selfiekameraer på henholdsvis framsiden og bak skjermglasset innvendig.

Trippeltkameraet bak skal være omtrent det samme som i Galaxy S23+. Her får du med andre ord relativt gode kameraer som leverer gode eksponeringer og fornøyelige farger. Her får du også optisk zoom, i motsetning til lillebror Flip som bare har digital zoom (fordi storebror har et tredje telefoto-kamera).

STOR SØKER: Tar du bilder med skjermen brettet ut, får du opp både stor søker og bilder du har tatt i forhåndsvisning ved siden av. Foto: Kirsti Østvang
STOR SØKER: Tar du bilder med skjermen brettet ut, får du opp både stor søker og bilder du har tatt i forhåndsvisning ved siden av. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Av de to frontkameraene, er det utvendige det beste. Det innvendige egner seg nesten bare til videosamtaler. Best selfier får du imidlertid ved å bruke hovedkameraene på baksiden ved å brette den ut - da kan du også se søkerbildet på den lille skjermen.

En kjekk ting med Fold er også at du kan sette den på et underlag og lage en knekk på skjermen som et slags innebygd kamerastativ, velegnet for lange lukkertider eller bare for å ta et gruppebilde der du selv er med.

Topp ytelse

Når det gjelder det innvendige, er Fold 5 utstyrt med en ny Snapdragon 8 Gen 2-prosessor fra Qualcomm. Det er ikke mye å si på ytelsen, men det skulle bare mangle med en telefon til over 20 000 kroner.

Batteritida er grei, og vi kommer oss stort sett gjennom en hel dag uten problemer. Med tanke på at du får to skjermer og et batteri som er mindre enn eksempelvis Galaxy S23 Ultra (4400 mAh på Fold mot 5000 mAh på Ultraen), er det kanskje ikke mer å forvente.

Ellers synes vi også lydkvaliteten fra de interne høyttalerne er meget god på denne telefonen, med stereolyd.

PEN: Fold 5 har et elegant design - og vi elsker den lavenderfargede utgaven. Foto: Kirsti Østvang
PEN: Fold 5 har et elegant design - og vi elsker den lavenderfargede utgaven. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Konklusjon

Samsung leder an når det kommer til brettbare mobiler, men vi synes det er litt vanskelig å anbefale Galaxy Z Fold 5 helt uten videre, selv om det trolig er den beste i sin klasse akkurat nå.

Fold 5 er utvilsomt en unik telefon - som kan brettes ut til å bli et nettbrett. Den er tynnere og lettere, skjermene er flotte å se på og ytelsen er tipp topp. Fold 5 har dessuten mange smarte funksjoner for å kjøre apper side om side. Du kan også bruke den med S Pen, selv om det må kjøpes separat (til denne prisen burde det fulgt med).

Men det er rett og slett ikke til å komme unna at dette er en svært dyr telefon. Som i form av å være en brettbar også er mer sårbar når det gjelder å bli utsatt for støv eller annen røff behandling. Du skal være rimelig sikker på at dette konseptet er noe for deg før du tar steget fullt ut.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer