Nattmodus på iPhone

Neuralcam gjør natten lysere

iPhone-kameraet kan fange mer i mørket med den rette appen.

MER LYS: Med appen NeuralCam kan du få mer ut av kveldsbildene du tar med iPhone. Foto: Pål Joakim Pollen
MER LYS: Med appen NeuralCam kan du få mer ut av kveldsbildene du tar med iPhone. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et punkt der det fortsatt er store forskjeller på mobilkameraene, er hvor godt de presterer i mørket.

For der man tidligere endte opp med et nærmest sort bilde, er det flere produsenter som nå har laget egne nattmodus-funksjoner som fanger langt mer enn det man klarte før.

Spesielt har Huawei og Google vært i føringen det siste året, der man på selskapenes toppmodeller har klart å trylle frem detaljer du bare kan drømme om med andre telefoner, iPhone inkludert.

Men det er ikke det at disse telefonene har voldsomt store sensorer eller svært lyssterk optikk. Hemmeligheten ligger i hvordan kameraet tar en haug av bilder og programvaren på finurlig vis klarer å sy dem sammen til ett bilde. Typisk må du holde telefonen ganske stille noen sekunder mens bildet fanges, før man må vente enda noen sekunder på prosesseringen.

iPhone-app: NeuralCam

Du finner flere apper i App Store som er laget for å ta bedre bilder i mørket, og blant de siste som har ankommet, er appen NeuralCam, som vi tar en titt på i dag.

NeuralCam lar deg fange mer lys enn standardkameraet når det er mørkt.
NeuralCam lar deg fange mer lys enn standardkameraet når det er mørkt. Vis mer

Appen er kompatibel med alle iPhone-modeller fra iPhone 6 og oppover, men det er kun Xs-telefonene som støtter å ta bilder i full oppløsning (12 megapiksler). iPhone 6 har maks oppløsning på 1280x960 (1,2 megapiksler), mens alle i mellom (fra 6 plus til x) har 1920x1440 (2,7 megapiksler) som høyeste oppløsning.

All prosessering skjer lokalt på enheten, som forklarer hvorfor tregere modeller må nøye seg med lavere oppløsning.

Fanger mange bilder

På papiret ser det ut til at NeuralCam i prinsippet fungerer på samme måte som det Google og Huawei leverer. I mørket fanger appen et varierende antall bilder og bruker deretter algoritmer og maskinlæring for å kombinere disse bildene, der resultatet blir ett bilde der du får flere detaljer i mørket.

Appen er enkel i bruk. Stort sett er det bare å vente på autofokusen (eller fokusere selv om du trykker på «manual») og trykke på utløserknappen, hvorpå du må holde kameraet tålig stille mens bildet fanges. Selv om du er litt ustø på hånda, skal appens algoritmer klare å korrigere dette i prosesseringen.

Vi har testet NeuralCam-appen side om side med den medfølgende kameraappen på iPhone X, og i tillegg har vi sammenlignet noen av bildene med nattmodusen på Huawei P30 Pro.

Under ser du hvordan det gikk til:

Her ser vi at bildet fra NeuralCam (til venstre) løfter lyset betraktelig og får med seg mye mer av de mørke partiene i bildet. Himmelen har dog en ganske markant gradering og lyskildene er fortsatt utblåst.

Peker vi kameraet vekk fra lyskildene og inn i nesten stummende mørke, ser vi også at vi kan skimte litt mer av hva som er i bildet. Dog er det fortsatt ikke så mye å hente der:

Særlig ikke når vi sammenligner med bildet vi får når vi setter Huawei P30 Pro på samme prøve:

Natt og dag, nærmest bokstavelig talt.

Vi har lagt ut disse og flere sammenligninger i dette Google Foto-albumet om du vil inspisere nærmere. Som du vil se er det langt flere detaljer i Huawei-bildene, og lyskildene langt bedre kontrollerte enn hva man får på iPhone.

Men at appen løfter nattbildene fra iPhone et par hakk, er det liten tvil om.

Kan bli enda bedre

NeuralCam ble lansert på mandag og koster 33 kroner i App Store som et introduksjonstilbud. Utviklerne lover at dette er en engangsbetaling som også vil sikre deg fremtidige oppdateringer, der de kanskje kan klare å skru enda mer på algoritmene og få appen til å kverne ut enda penere nattbilder.

Spennende blir det også å se om Apple har gjort noen forbedringer her når iPhone 11-generasjonen slippes i løpet av september.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer