Chilimobil fri data

Nkom slår fast: Chilimobil må endre Fri Data

Mobiloperatøren varsler kamp.

MÅ ENDRE: Nkom pålegger Chilimobil å endre de særskilte vilkårene for abonnementet Fri Data. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MÅ ENDRE: Nkom pålegger Chilimobil å endre de særskilte vilkårene for abonnementet Fri Data. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), som i høst varslet at mobiloperatøren Chilimobil ville bli pålagt å endre deler av abonnementsvilkårene for «Fri Data» fordi det bryter med regelverket om nettnøytralitet, pålegger nå selskapet om å endre bestemmelsen om «Særlige vilkåpr for Chili Fri Data».

Det varsler tilsynet i en pressemelding.

Nkom peker spesielt på to punkter i i abonnementsvilkårene til Chilimobil: datadeling fra mobiltelefon og muligheten til å bruke SIM-kortet i andre enheter enn mobiltelefonen.

«I Chilis endrede vilkår står det at mobilabonnementet er ment til personlig bruk, og at abonnementet ikke kan benyttes i modem/ruter og/eller for maskin-til-maskin kommunikasjon. Nkom har vurdert begrensningene og konkluderer med at det siste vilkåret er uforenlig med nettnøytralitetsforordningen artikkel 3 nr. 1 om retten til selv å velge hvilket utstyr man skal bruke til egen internettilkobling», skriver Nkom i pressemeldingen og presiserer at bestemmelsene om nettnøytralitet er å sikre at Internett forblir en åpen og ikke-diskrimerende plattform for alle.

Nkom mener dermed at Chilis vilkår er i direkte strid med nettnøytralitetsregelverket.

Må endre datadeling

Hva gjelder datadeling fra mobil, sier tilsynet at mobiloperatøren ikke kan innta denne typen begrensninger i vilkårene uten å opptre i strid med regelverket.

«Nettnøytralitetsreglene er like i EØS, og brukervilkår i abonnement som likner på «Fri data» er allerede vurdert av kommunikasjonsmyndighetene i flere andre europeiske land. Konklusjonene deres sammenfaller med de vurderingene Nkom gjør i denne saken, og med BERECs (Body of European Regulators for Electronic Communications, journ.an,)) egne retningslinjer til nettnøytralitetsforordningen», skriver Nkom i pressemeldingen.

Chilimobil varsler kamp

I en egen pressemelding gjør Chilimobil det klart at de er uenige i Nkoms beslutning og sier de vil anke vedtaket til Samferdselsdepartementet. Samtidig varsler operatøren at de vil ta i bruk alle lovlige midler for å ta opp kampen mot overpriset mobildata i Norge. Chilimobil mener at prisnivået ligger langt over våre naboland og at dette skyldes manglende konkurranse her til lands.

–Resultatet av byråkratenes tolkning er at myndighetene gjør mobildata dyrere. Derfor anker vi, sier administrerende direktør i Chilimobil, Lars Ryen Mill.

Videre sier mobiloperatøren at de er totalt uenige i Nkoms fortolkning av EUs regelverk for nettnøytralitet vedrørende punktet om deling til andre personlige enheter enn mobiltelefonen..

– Den er i tillegg forbrukerfiendtlig da dette vedtaket presser prisene på mobildata opp, ikke ned. Etter vår vurdering bør myndighetenes bruk av skjønn gagne forbrukerne, sier Chilimobil-sjefen og legger til:

– Det blir nå opp til departementet og politikerne å vedta om prisen på mobildata skal holdes høyere enn nødvendig, avslutter Lars Ryen Mill.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer