Det skjer mye på robotstøvsugerfronten for tiden, der særlig toppmodellene får stadig nye funksjoner.
Blant de aller mest avanserte modellene er dagens testprodukt: Deebot X1 Omni fra Ecovacs. Støvsugeren har en enorm basestasjon og kan tømme støvkammeret, vaske klutene sine og fylle på vanntanken med rent vann uten at man trenger å lee en finger.
Selskapet er verdens nest største produsent av robotstøvsugere og har god tradisjon for å lage gode produkter - blant annet fikk modellen Deebot 920 en klokkeklar femmer på terningen da vi testet den for to år siden, og produsenten kom også høyt på lista da vi testet en god håndfull av dem (+) i mai samme år.

Et beist av en basestasjon
Den er ikke av beskjeden størrelse esken Deebot X1 Omni kommer i. Det skyldes i all hovedsak den enorme basestasjonen, som ferdig oppsatt måler rundt 58 (høyde) x 45 (bredde) x 43 (dybde) centimeter. Den skal ha for at den er stilren, men er altså en koloss som ikke akkurat glir umerket hen inn i omgivelsene hjemme.
Løfter du et lokk på toppen, får du tilgang til to vanntanker – en med rent vann og en med møkkete vann. Du fyller da opp den med rent vann (samt eventuelt Ecovacs' eget rengjøringsmiddel, følger ikke med), og så sørger basestasjonen for å fylle opp den interne vanntanken på selve støvsugeren når den skal ut på oppdrag.


Når den er ferdig, tørker den de to runde klutene på undersiden både ved hjelp av rotasjon og varm luft slik at de ikke skal lukte, og det skitne vannet ender så opp i vanntanken på venstre side.
Akkurat den tanken hadde ikke trengt å være like stor som den med rent vann, for venter du for lenge med å tømme den, må du forberede deg på en ikke alt for behagelig lukt, samt en god runde med den medfølgende børsten for å få av belegg på innsida av tanken.
Ifølge manualen bør den dessuten vedlikeholdes etter hver mopping - hva er vitsen med så stor tank da? Her høres det ut som om man kunne ha spart litt plass på den enorme basen.
En gang iblant kan det være greit å vaske klutene skikkelig i maskin, og derfor følger det med et ekstra par kluter i en egen holder på innsida av topplokket. Ekstra kluter liker vi godt - to sett kluter med i esken burde alle ha.

Foran på basestasjonen finner du nok et lokk, og bak det skjuler det seg en støvsugerpose som alt rusk og rask samles opp i når støvsugeren parkerer. Da høres en høylytt tømming i rundt 10 sekunder, og her har vi erfart at støvbeholderen på selve støvsugeren tømmes meget godt hver gang.

Likevel må vi innrømme at vi foretrekker den poseløse innretningen på Roborock S7+ der man bare tømmer beholderen i søppelkassa, framfor å måtte kjøpe og bytte poser. Ecovacs oppgir cirka to måneder mellom hvert posebytte, og det skal du bli varslet om i appen.
Du finner også tre knapper på selve basestasjonen som kan brukes direkte for å sende den ut på en runde, kalle den tilbake til basen eller starte rensefunksjoner. Den har også barnelås for å forhindre utilsiktede trykk.

Jacob Jensen-design
Både basestasjonen og selve støvsugeren er designet av Jacob Jensen og ser meget bra ut i våre øyne. Topplokket på selve støvsugeren er festet magnetisk til resten og kan derfor løftes av i sin helhet for å få tilgang til støvbeholder/filter og strømbryter.

Vi reagerer likevel på at det ikke finnes noe sted å feste den medfølgende kniven/børsten, verken på selve støvsugeren eller i basen. Dette er jo et ganske essensielt verktøy for å skjære løs hår og annet rask fra børstene – det måtte da ha vært mulig å få plass til kniven i denne gedigne innretningen?
«Tårnet» på toppen, der avstandssensoren sitter, er relativt høyt på denne støvsugeren, slik at total høyde passerer 10 centimeter (103,5 mm). Det gjør med andre ord at denne i enda litt større grad enn mange av konkurrentene kan få det tøft med å komme under lave sofaer og den slags.

I front sitter dessuten et kamera og en 3D-sensor som sørger for at X1 Omni holder seg unna potensielle hindre den kan sette seg fast i, som sokker på gulvet, kabler og liknende. Det synes stort sett å fungere meget godt, selv om vi har opplevd å finne den under sofaen én gang etter å ha kjørt seg fast i en ledning, men det er også den eneste gangen.
Kjekk er muligheten for å se det kameraet ser i appen, og kvaliteten på videostrømmen er faktisk helt godkjent, også når den befinner seg i mørket under sofaen. Endelig fant vi ut hvor rampenissens slede hadde blitt av.

Langs siden bak finnes to luker til henholdsvis påfyll av vann og tømming av støvbeholderen.
To sidebørster, to kluter
Som på selskapets øvrige modeller har X1 Omni to sidebørster – én på hver side.
Det høres egentlig gjevere ut enn det er i praksis, for vi synes disse roterer i overkant fort, og at smuss på gulvet derfor en gang iblant kastes over i en sone der roboten allerede har passert.
Mang en gang har vi funnet småtteri på gulvet som inntørkede blader og den slags (bill.mrk. "tre kjæledyr") etter at X1 Omni er ferdig med rengjøringen. Her har vi observert at Xiaomis Roborock-støvsugere har høyere omdreining på sidebørsten når den går inntil veggene først, for deretter å skru ned hastigheten over resten av gulvet slik at dette unngås.

På undersiden finner vi også de to våtmoppene som begge roterer 180 runder i minuttet, eller da tre ganger i sekundet. Denne designen er det første gang vi ser – andre støvsugere vi har sett med bevegelig klut har heller skjøvet deler av kluten fra side til side.
Ellers er undersiden som hos de fleste - med én hovedbørste i midten (50/50 med gummi og børster), sensorer slik at den ikke faller utfor kanter og liknende.
En egen sensor oppdager dersom underlaget er et teppe, og da dropper den å kjøre over det dersom moppene er påmontert - skal du støvsuge tepper må du med andre ord ta av klutene. X1 Omni har altså ingen mulighet for å løfte moppene når den går over tepper, slik enkelte modeller fra Roborock har. Og når den støvsuger tepper, økes sugekraften (og volumet) til maksnivå.

Avansert app
Ecovacs-appen er rikt utstyrt på funksjoner og gir deg, etter en ganske kjapp tur, et detaljert kart over boligen, som du igjen kan finpusse ved å dele opp i rom og navngi dem - riktignok bare basert på et forhåndsdefinert utvalg med romnavn.
Som hos de fleste kan du tegne opp virtuelle vegger dersom du for eksempel ikke vil at den skal kjøre inn i enkelte rom eller områder, og du kan, per rom, definere hvor hardt den skal støvsuge og hvor grundig vask du trenger.
Her kan du som nevnt også koble deg på kameraet foran og se det roboten ser, og det er mulig å snakke med dem som befinner seg ved roboten direkte fra appen, spille inn video eller ta stillbilder og liknende. Du kan til og med sette opp en plan for når roboten skal ta en inspeksjon, altså uten å støvsuge.

Vi blir ikke like imponert av den innebygde 3D-mappingen av boligen. Her skal roboten på intelligent vis oppdage møbler av seg selv, men alt vi fikk på kartet var en sofa der godstolen sto, og vi så ingenting til verken spisebord, sofa eller stuebord. Dette kan man imidlertid legge til selv i appen slik vi har gjort på bildet over, men vi måtte stunte sammen en sofa siden fasongen på vår ikke var å finne i appen.
Grunnen til at det kan være kjekt å få på plass møblene, er at du via den innebygde stemmeassistenten Yiko («OK, Yiko») kan be roboten støvsuge under spisebordet, for eksempel. Du kan til og med si «OK, Yiko, come clean here» og så kommer roboten dit du står og rengjør området rundt deg - da kreves det vel å merke at roboten kan se deg. Vi liker godt at du i appen kan se alle kommandoene som Yiko forstår, men du må altså snakke engelsk - støtte for norsk skal komme etter hvert.
(Har du Google-høyttalere i hus, kan vi for øvrig tipse om at de også har en tendens til å lystre «OK, Yiko» …)
Slik blir rengjøringa
Ecovacs Deebot X1 Omni er blant de aller dyreste støvsugerne på markedet, med en prislapp på 15 000 kroner, og vi hadde derfor store forventninger både til støvsuging og vasking.
Starter vi med støvsugingen, synes vi X1 Omni gjør en meget god, om ikke mesterlig jobb. Den får med seg det aller meste langs kanter og er også meget effektiv på tepper, med svært høy sugekraft (5000 Pa), selv om du altså er nødt til å koble av moppene for å støvsuge teppene. Nevnt er imidlertid at sidebørstene har en tendens til å kaste en og annen ting over i banen der den allerede har passert, så det hender seg at vi finner smårusk på gulvet etter endt rengjøring.

Det skal også sies at all teknologien om bord gjør at den stort sett holder seg unna ting den ikke burde kjøre over, og at den oppleves svært skånsom mot møbler og andre gjenstander, som knapt berøres der den snor seg elegant mellom stolbein og liknende. Det er kjekt for den som har dyre vaser og liknende stående på gulvet.
Hva gjelder vaskingen er vi imidlertid mindre imponerte. Vi hadde klokkertro på at de to roterende våtmoppene ville gjøre underverker, men annet enn det som er nysølt, ligger det fortsatt mye igjen etter passering både én og to ganger. Heller ikke på denne robotstøvsugeren kan gulvvasken sammenliknes med det å finne fram moppen og gjøre det selv, og det handler nok først og fremst om at den ikke får lagt all verdens til tyngde på de to klutene. Kjekt er det imidlertid at den gjerne går til basen midtveis i rengjøringen for å rense klutene før den fortsetter.
Og selv om roboten tømmer støvbeholderen, renser klutene og forsyner seg automatisk med rent vann, er det ikke til å komme fra at man fortsatt må gjøre noe vedlikehold selv, som å kutte løs fastsittende hår fra børstene, tørke av sensorer og den slags. Gevinsten med den enorme basestasjonen er derfor noe begrenset og sparer deg strengt tatt ikke for så mye arbeid.
Men noe er alvorlig galt
Om vi skulle oppsummert og trillet terning basert på det vi har skrevet til nå, hadde vi nok landet på en firer.
Men faktum er at vi har opplevd et så alvorlig problem med Ecovacs Deebot X1 Omni at det er mer fristende å gi strykkarakter.
Ved to anledninger har det nemlig rent masse vann ut på gulvet rundt basestasjonen - i størrelsesorden «halvfullt kjøkkenglass». Vi har heldigvis vært i nærheten begge gangene og fått tørket det opp kjapt – den andre gangen sto jeg klar med et kjøkkenhåndkle ved siden av fordi jeg mistenkte at det ville skje hvert øyeblikk.
Jeg filmet litt etter at jeg hadde tørket opp på gulvet:
Begge gangene (med over to ukers mellomrom, der ting har gått fint for seg i mellomtida) har det nemlig skjedd på samme måte: Først har vi opplevd at roboten etter noen sekunder klager over at den ikke finner området den skal rengjøre, og så parkerer den seg igjen. Vi har da startet den på nytt, men feilen har gjentatt seg. På tredje forsøk har det sildret vann ut av basestasjonen.
Sist gang skulle den ta spisestua og stua (samme rom), men fant brått ikke området den skulle rengjøre. Så satte vi den i gang igjen, og da gjorde den ferdig spisestua (der basen står), men klagde etter det på at den ikke fant stua - som altså er samme rom. Etter å ha parkert for andre gang uten å fullføre oppdraget, ba vi den bare ta stua, og så begynte det å renne igjen.

For oss virker det som at den enten fyller opp mer vann enn vanntanken rommer (fordi den ikke har kvittet seg med vann på den avbrutte turen), som så renner ned i bunnen av basen til det renner over. Eller at vannet ikke blir tømt fra bunnen av basestasjonen når selve støvsugeren har tømt vannet sitt via klutene. Et eller annet må i hvert fall være galt med tømme/fylle-prosessen når oppdraget avbrytes på denne måten, tror vi.
Vi var i dialog med Ecovacs etter at det skjedde første gang (da ble også kartet nullet ut etter at den ikke fant fram), som mente at disse to tingene måtte være isolerte hendelser som ikke hadde noen sammenheng, og at vannsølet enten måtte skyldes at vanntanken ikke var ordentlig lukket/forseglet, eller at det hadde kommet noe i veien som delvis blokkerte vanntilførselen mellom støvsuger og basestasjon.
Men vi kunne ikke se verken at lokket ikke var lukket skikkelig eller at det var noe som lå i veien for vanntilførselen. Og da det skjedde igjen, var det nok en gang i kjølvannet av at den ikke har kjent igjen omgivelsene. Det kan neppe være tilfeldig.
Det høres åpenbart ut som noe det vil være mulig å løse med en programvareoppdatering, men uansett hva feilen skyldes: Her burde det strengt tatt være en sikkerhetsmekanisme som stoppet vanntilførselen så fort det ble tendens til vannoppsamling i bunnen av basen. For eksempel tilsvarende den de fleste oppvaskmaskiner har, der et flyteelement stiger og berører en sensor, som så kutter vanntilførselen umiddelbart.
Det er derfor fristende å trille en ener på terningen til Ecovacs Deebot X1 Omni, men vi har takket ja til å få tilsendt en ny modell til test, i tilfelle det skulle vise seg at vårt eksemplar har en feil. Det sagt, har vi fått opplyst at selskapet har fått rapporter om samme feil på drøye 0,5 prosent av modellene som er solgt i Europa til nå. Og det på et produkt som bare har vært i salg en drøy måned, og som mange kjøpere derfor ikke har brukt så lenge ennå.
Dilemmaet vårt dersom vi tester eksemplar nummer to i en måned og ikke opplever det samme problemet: Kan vi da være sikre på at det aldri vil skje? Dette er som sagt en feil som vi ikke kan framprovosere, og det kunne jo brått ha gått lang tid før det skjedde igjen med eksemplaret vi har inne allerede.
Vi følger uansett opp med å oppdatere denne testen om noen uker med våre erfaringer med modell nummer to.
Her kommenterer Ecovacs våre erfaringer: