Test av lesebrett:

Noen bedre enn Kindle?

Favoritten Kindle Paperwhite møter to utfordrere i Kobo og Pocketbook.

LESEBRETT: Skal du ha en digital dings til å lese bøker på, er det ingenting som slår et lesebrett. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
LESEBRETT: Skal du ha en digital dings til å lese bøker på, er det ingenting som slår et lesebrett. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert: Lagt til informasjon om kjøp av norske bøker på Pocketbook Touch HD 3.

Personlig syns jeg det er få ting som slår det å slappe av med en bok. Enten det er på sofaen hjemme, i senga før jeg skal legge meg eller på toget til og fra Oslo. Å lese bok gjør at togturen egentlig går ganske greit, og det er mer kos enn å stå og stampe i bilkø.

Å lese fysiske bøker er jeg ferdig med for lengst. Det skjedde da jeg fikk mitt første lesebrett i 2013 – et lesebrett som er langt inn i sitt syvende år, men som fungerer like godt som dagen det ble kjøpt.

Noe av det jeg liker mest med lesebrett fremfor fysiske bøker, er at jeg kan samle alle bøkene i en liten dings. Jeg slipper å ha mange bøker stående eller liggende rundt i leiligheten og behøver ikke å ta med meg en liten bunke med bøker når jeg skal på reise. Et lesebrett gjør jobben bedre.

Introduksjon

Siden nyttår har vi testet tre lesebrett i noenlunde samme prisklasse for å finne ut hvilket som gjør jobben best. Utfordrerne er Kobo Libra H20, Poketbook Touch HD 3 og Kindle Paperwhite, som er ordentlig gode lesebrett på hver sin måte. Det er ingen soleklar vinner.

Som du ser i tabellen under, kan du ta med samtlige modeller i badekaret og på stranden uten å frykte at de skal bli ødelagt.

Kobo Libra H20 Pocketbook Touch HD 3 Kindle Paperwhite
Skjerm7" E Ink Carta6" E Ink Carta6" E Ink Carta
Oppløsning1680x1264 300 ppi1448x1072 300 ppi1448×1072 300 ppi
Lagringsplass8 GB16 GB8 GB
TIlkoblingmicro-USBmicro-USBmicro-USB
Batteri1200 mAh1500 mAh1420 mAh
IP-sertifiseringIPX8IPX7IPX8
FrontlysJaJaJa
Støtte for minnekortNeiNeiNei
Vekt192 g155 g182 g

Design

Av de tre er det utvilsomt Kobo Libra H20 som skiller seg mest ut med sitt nesten kvadratiske design og den lille vippen på den ene siden som gir et fint hvilested for tommelen og håndflaten. Her sitter også knappene for å bytte side, og du kan selv velge om den øverste eller nederste skal være å bla fremover og den andre knappen bakover i boka.

Det eneste som kan være litt plagsomt med plasseringen av fysiske knapper, er at du må bytte grep for å bla bakover. Ikke et stort problem, det er tross alt sjelden vi blar bakover i boka, men vi skulle ønske at det var litt kortere mellomrom mellom knappene.

Kobo Libra H20 er den største av de tre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Kobo Libra H20 er den største av de tre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Kindle Paperwhite ligger godt i hånden, men vi savner fysiske sidetaster. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Kindle Paperwhite ligger godt i hånden, men vi savner fysiske sidetaster. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Pocketbook Touch HD 3 er minst og vår favoritt til å lese bøker på. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Pocketbook Touch HD 3 er minst og vår favoritt til å lese bøker på. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

På baksiden sitter strømknappen for å vekke eller sette lesebrettet i hvilemodus, eventuelt holde inne for å slå helt av.

Baksiden er for øvrig utformet med litt tekstur som gjør at du får et visst grep om lesebrettet.

Størrelsesmessig befinner Pocketbook Touch HD 3 seg i motsatt ende. Skjermen er kun én tomme mindre diagonalt, men Pocketbook-en har ikke den store overflaten ved siden av skjermen som Kobo.

Under skjermen befinner det seg fire, myke og gode knapper: hjem, frem og tilbake og meny, mens det på undersiden sitter en micro-USB-kontakt og en strømknapp.

Som knappene, gir plasten rundt skjermen en gummiert følelse, som er god å holde i. Faktisk syns vi størrelsen på Pocketbook-en er helt ypperlig og det er definitivt lesebrettet som ligger best i hånda.

Kindle Paperwhite har nesten sett lik ut siden første generasjon, og hvorfor endre noe som fungerer? Paperwhite er litt høyere, bredere, tykkere og tyngre enn Touch HD 3, men det ligger ordentlig godt i hånden – også Paperwhite har en gummiert overflate som gir plasten på baksiden en myk følelse.

Det som trekker ned for Kindles del, er mangelen på fysiske knapper. Ja, det er ikke ille å bruke skjermen til å bla fremover, men tingen er at det er så mye bedre å bruke knapper.

Skjerm

E-ink-skjermen er jo ene og alene årsaken til at du velger et lesebrett for å lese bøkene dine fremfor å bruke smarttelefon eller nettbrett. Fordelen er at denne type skjermer oppleves som vanlig papir. Du slipper lyset som stråler ut fra mobilen din, og det gjør skjermen mye bedre til boklesing.

En annen fordel er at den nesten ikke bruker batteri. Avhengig av bruk, kan det holde i over en måned mellom hver lading. Faktisk er det bare det å endre innholdet på skjermen som trekker strøm fra batteriet - ved siden av WiFi og den slags.

Ulempen er at den er til gjengjeld svært treg, som gjør at et lesebrett ikke egner seg til noe mer enn nettopp boklesing.

Kobo Libra H20 har den største skjermen med sine syv tommer. Oppløsningen er på 1680 ganger 1264 piksler, noe som gir en pikseltetthet på 300 piksler per tomme (ppi). 300 ppi er ganske standard innenfor lesebrettene, og også de to modellene hvis skjerm er på seks tommer, har like høy pikseltetthet.

Foruten at Kobo har største skjerm, oppleves alle tilsvarende i bruk, og det er i hovedsak det innebygde lyset som de skiller de tre modellene.

Fra venstre: Pockebook Touch HD 3, Kobo Libra H20 og Kindle Paperwhite. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Fra venstre: Pockebook Touch HD 3, Kobo Libra H20 og Kindle Paperwhite. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Kobo Libra H20:

Her kan du justere lysstyrke, men også fargetone, kalt naturlig lys på Kobo-en, slik at du kan ha et varmere temperatur om kvelden for å luke bort blått lys, hvis du foretrekker det. Libra H20 kan automatisk justere fargetemperaturen basert på tid på døgnet og innstilt leggetid, slik at lyset er på sitt varmeste etter du har lagt deg i sengen.

Lysstyrken kan du justere i innstillingene, men du kan også sveipe opp og ned på venstre side av skjermen for å skru lyset opp og ned.

Kobo lar deg finjustere teksten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Kobo lar deg finjustere teksten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Pocketbook Touch HD 3:

Ganske tilsvarende Kobo ved at du kan justere lysstyrke og fargetemperatur manuelt, men det kan også justeres avhengig av tid på døgnet. Pocketbook kaller funksjonen SMARTlight, og vi syns den treffer godt med både styrke og temperatur gjennom døgnet.

Pocketbooks oppsett av lesevisningen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Pocketbooks oppsett av lesevisningen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Kindle Paperwhite:

Paperwhite derimot har kun lysstyrke, som vi føler er absolutt minstekrav til et lesebrett under tusenlappen. På akkurat denne fronten foretrekker vi de to andre lesebrettene, for den varme fargetemperaturen, Kobo sammenlikner det med fargen på et stearinlys, som gjør seg veldig godt når i mørke omgivelser.

Samtlige har for øvrig ganske høy lysstyrke, uten at du vil ha noen stor nytte av det, det er mer viktig hvor jevnt lyset er. I mørke omgivelser blir du regelrett blendet hvis du setter lysstyrken på noe høyere enn middels, men vi ser at høyere lysstyrke kan hjelpe litt med å fjerne refleksjoner når det er sterk sollys rundt.

Kindle gjør det mulig å lagre egne temaer. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Kindle gjør det mulig å lagre egne temaer. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Lesing

Så til det viktigste. Hvordan det faktisk er å lese på lesebrettene. Oppløsningen er like stor og panelene er de samme, så bildekvaliteten er det ingen forskjell i. Kobo Libra H20 drar nytte av en litt større skjerm, men ellers er det så å si likt mellom dem.

Derfor handler det mer av hvilke justeringer du kan gjøre. For eksempel skriftstørrelse, linjeavstand, størrelse på marger og skrifttype. Du kan også skifte orientering slik at teksten blir riktig retning når du holder lesebrettet horisontalt.

Det som gjør at Kindle virkelig skinner her, er at Amazon har gjort det mest grunnleggende såpass tilgjengelig. Under «Page Display» kan du enkelt skifte mellom fire forhåndsinnstillinger. kompakt, standard, svaksynt og stor, som egentlig kan dekke de flestes behov.

Ønsker du å finjustere innstillingene, kan du enkelt skifte mellom ting som fonter, størrelse, marger og linjeavstand. Best av alt, og som de andre lesebrettene ikke kan, er å lagre egne temaer, for så aktivere det med et par klikk.

På full lysstyrke i mørket. Kindle til venstre, Pocketbook til høyre og Kobo i midten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
På full lysstyrke i mørket. Kindle til venstre, Pocketbook til høyre og Kobo i midten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Med fargetemperaturen stilt til maks. Legg merke til at det ikke er mulig på Kindle. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Med fargetemperaturen stilt til maks. Legg merke til at det ikke er mulig på Kindle. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Overføring av filer

Ettersom bildekvaliteten og opplevelsen generelt mellom lesebrettene er ganske lik, er overføring av ebøker til enhetene noe som er viktig for mange. Samtlige har til felles at du kan overføre ved å koble dem til PC-en, enten ved å dra og slippe ePub-filene over i lesebrettmappa eller å bruke programvare som Calibre.

Lesebrettene har også mulighet for overføringer av bøker via nettskyen.

Kindle Paperwhite:

Noe av det vi liker best med Kindles lesebrett, er hvor enkelt det er å overføre norske ebøker direkte fra nettbutikken.

Noen bedre enn Kindle?

De fleste, om ikke alle, norske bokforhandlere på nett har funksjonen «Send til Kindle». Så med ett trykk kan du overføre eboka rett til Kindle-lesebrettet. Før du kan bruke «Send til Kindle», må du registrere Kindle-epost-adressen din i den norske nettbutikken. Kindle-adressen finner du under «Manage Your Content and Devices» i Amazon-kontoen din. Du må også forhåndsgodkjenne bokbutikken og gi den lov til å laste opp bøker til kontoen din.

Kobo Libra H20

Med Kobo kan du som nevnt overføre ved å koble lesebrettet til PC-en eller sende trådløst gjennom Calibre-programmet.

Kobo har også en innebygg butikk, men den inneholder dessverre ingen norske bøker. Til gjengjeld finner du både danske og engelske bøker i sortimentet. Å kjøpe bøker direkte på Kobo-en er like enkelt som på en Kindle. Du plotter inn betalingsinformasjonen din, trykker for å betale og så lastes boka automatisk ned.

Kobo har også verktøyet OverDrive for utlån av ebøker, men dessverre er støtten blant norske biblioteker noe begrenset. Ta i så fall kontakt med ditt lokale bibliotek for å se om det støtter OverDrive.

Pocketbook Touch HD 3

Pocketbook er kanskje der du har flest ulike måter å overføre bøker på. Enten via PC-en, Dropbox og Send-til-Pocketbook, som er det nærmeste du kommer du kommer Send til Kindle hos en konkurrent.

Det viser seg faktisk at det er mulig å kjøpe norske ebøker direkte på Pocketbooks lesebrett, takket være et samarbeid mellom produsenten og bokhandleren Norli. Du aktiverer denne løsningen ved å sende serienummeret på din Pocketbook-enhet til Norli. Mer informasjon om det her. Serienummeret finner du under Om Enheten og Modelltype under innstillingene.

Når Norli har aktivert enheten din, må du tilbakestille den og sette den opp på nytt. Derfor anbefaler vi at det er noe du gjør med en gang. Etter oppsettet er ferdig, kan du trykke på «Butikk» på hjemskjermen for å åpne Norlis nettbutikk, der du kan kjøpe og laste ned ebøker – inkludert dem fra Bokskya.

Pocketbook Touch HD 3. Her med Norlis butikk installert. Under «Last ned mine e-bøker» finner du alle ebøkene dine som er tilknyttet bokskya. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Pocketbook Touch HD 3. Her med Norlis butikk installert. Under «Last ned mine e-bøker» finner du alle ebøkene dine som er tilknyttet bokskya. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

I tillegg til ePub-filer, kan du sende en rekke andre filtyper på denne måten, som pdf, docx, jpg, png og mobi.

Bokskya

Og sånn apropos Bokskya. Dette er en kjempenyttig tjeneste som samler alle ebøkene du har kjøpt i norske bokbutikker på nett, såfremt butikken er en del av tjenesten og du har brukt samme e-postadresse i butikkene.

Ebøkene laster du ned med ett klikk fra Bokskya.no, og de kan du enkelt overføre til andre enheter eller lese der hvor du lastet den ned.

Og hvor genialt hadde det ikke vært å ha en Bokskya-app på lesebrettet ditt, slik at du kan laste ned alle bøkene dine med få klikk? Kjempegenialt, spør du meg, men slik er det ikke.

Vi har spurt Bokskya om tjenesten er tilgjengelig for andre, og dette sier Vera Haye Bjerga, salgs- og markedsansvarlig i Bokskya:

«Bokskya er en veldig god løsning for å få samlet bøkene i én bokhylle fra de norske leseappene. I utgangspunktet vil dette kunne fungere på andre lesebrett også, men dette forutsetter da egne avtaler med produsentene, noe det ikke har vært vist interesse for hittil.»

Synd, sier vi.

På Pocketbook-en kan du riktig nok bruke den innebygde nettleseren for å logge på og laste ned bøker fra Bokskya, men nettleseren er treg og lagrer ikke passordet, så det tar jo litt tid.

Noen bedre enn Kindle?

Konklusjon, Kindle Paperwhite

Har i lang tid vært det foretrukne lesebrettet til mange, mange personer. Kindle gjør det lekende lett å kjøpe bøker direkte på lesebrettet, men det er ikke helt rett frem å flytte de kjøpte bøkene til en annen enhet.

Kindle skal også ha pluss for «Send til Kindle»-funksjonen som gjør det enkelt å overføre norske ebøker direkte fra nettbutikken til lesebrettet, noe som også gjør at mange anbefaler Kindles lesebrett til norske lesehester.

Paperwhite har de mest grunnleggende funksjonene, og Kindle er flinke på å holde produktene oppdatert med nye funksjoner og løsninger. Den nyeste modellen kan du også bruke i badekaret, noe mange har etterspurt i lang tid.

Batteriet holder i hvert fall over tre uker med et par timer lesing hver dag.

Vi savner:

  • Norsk visningsspråk
  • USB-C
  • Mulighet til å handle norske bøker
  • Mulighet til å endre fargetemperatur

Pocketbook Touch HD 3

Touch HD 3 er lesebrettet vi syns er best å holde i, og det gjør seg veldig godt til lengre leseøkter. Dette fordi størrelsen og vekten er holdt nede, samtidig som vi liker plasten som gir en gummiert følelse som er god å holde i.

Knappene er også solide og lett tilgjengelig.

Pocketbook Touch HD 3 får terningkast 5.
Pocketbook Touch HD 3 får terningkast 5. Vis mer

Når det gjelder overføring av bøker, har du flust av muligheter med Pocketbook: Dropbox, Send-til-Pocketbook, USB-overføring for å nevne noen. Du kan sette opp lesebrettet mot Norli, og i tillegg kan du bruke den innebygde nettleseren for å laste ned alle bøkene dine fra Bokskya.

Touch HD 3 får også to tomler opp for at det er mulig å justere fargetemperaturen.

Batteriet holder i hvert fall over tre uker med et par timer lesing hver dag.

Vi savner:

  • Litt mer fart i grensesnittet
  • USB-C

Kobo Libra H20

Lesebrettene i denne samletesten holder svært høy kvalitet, og totalt sett er det lite som skiller de tre modellene. Du velger Paperwhite hvis du ønsker noe som er enkelt å bruke og du gjerne leser engelske bøker.

Touch HD 3 er lesebrettet vi kanskje trives best med i hånden, mens Libra H20 er den med størst og kanskje best skjerm. Kobo har også en par kjekke funksjoner om bord, for eksempel støtte for Pocket, slik at du kan lagre artikler på PC-en for så å senere lese dem på lesebrettet.

Personlig syns jeg Kobo Libra H20 er komfortabel å holde i, også i lengden. Syns du Libra H20 blir for stort å holde i, er konkurrentene gode alternativer.

Kobo kan gi deg anbefalinger på hvilke bøker og forfattere du liker, men for norske lesere fungerer ikke funksjonen optimalt da biblioteket sliter med å finne norske boktitler og forfattere.

Batteriet holder i hvert fall over tre uker med et par timer lesing hver dag.

VI savner:

  • USB-C
  • Mulighet til å handle norske bøker

Testresultat

Kobo Libra H20

Stor skjerm, god å holde i over tid, fysiske knapper for sidebytte, frontlys med fargetemperatur, veldig mye lesebrett for pengene.

Ikke mulig å kjøpe norske bøker, knotete å konfigurere anbefalinger

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer