Nokia 5310 og 5610 XpressMusic

Nokias nye XpressMusic-telefoner har mye til felles - men er også veldig ulike. Vi har testet begge.

Publisert
Sist oppdatert

Nokias XpressMusic-familie har nå blitt beriket med to nye modeller: 5310 og 5610 - begge nokså annerledes enn 5700 som var den siste XpressMusic-telefonen vi testet.

Mens 5700 var noe såpass originalt som en "vri-telefon" er 5610 på sin side en klassisk skyveltelefon. 5310 er på den annen side av den tradisjonelle "candybar"-typen, og er dessuten langt tynnere enn sine slektninger - den er faktisk i samme klasse som sin ett år gamle konkurrent Sony Ericsson W880i.

Vi skal i denne artikkelen hovedsaklig sette 5610 og 5310 mot hverandre, så det blir å se på som en slags dobbel-test.

Spesifikasjoner:

Nokia 5310 og 5610 XpressMusic

 • 5610 XpressMusic:
 • Quad-band GSM/GPRS/EDGE og UMTS
 • 2,2" skjerm med 16 millioner farger og 320 x 240 piksler
 • 20 MB internminne, plass til microSD-kort opp til 4 GB (1 GB kort medfølger)
 • 3,2 Mp kamera (1536 x 2048 piksler)
 • Støtte for MP3, MP4, AAC, eAAC, WMA
 • Brukergrensesnitt: series 40 3rd Edition
 • Overføring via blåtann og USB 2.0 (microUSB)
 • Oppgitt tale/standbytid: opp til 6/320 timer
 • Størrelse: 48,5 x 98,5 x 17 mm (sammenslått), vekt 111 gram
 • Ca. pris: 2.600,- inkl. mva.
 • 5310 XpressMusic:
 • Tri-band GSM/GPRS/EDGE
 • 2,0" skjerm med 16 millioner farger og 320 x 240 piksler
 • 30 MB internminne, plass til microSD-kort opp til 4 GB (2 GB kort medfølger)
 • 2 Mp kamera (1600 x 1200 piksler)
 • Støtte for MP3, MP4, AAC, eAAC, WMA
 • Brukergrensesnitt: series 40 3rd Edition
 • Overføring via blåtann og USB 2.0 (microUSB)
 • Oppgitt tale/standbytid: opp til 5,4/300 timer
 • Størrelse: 44,7 x 103,8 x 9,9, vekt 71 gram
 • Ca. pris: 2.000,- inkl. mva.


5610 XpressMusic til venstre, 5310 XpressMusic til høyre.

Mens de mobilene riktignok har en god del fellestrekk når det gjelder design, materialer og fargevalg - begge kan fåes i mørk rød eller blå fargeprofil - er det også kraftige forskjeller.

Innvendig er det uten tvil Nokia 5610 XM (XpressMusic) som er den mest attraktive. Den har 3G og firebånds GSM, pluss en 3,2 Mp kameradel med autofokus og LED-blits. 5310 XM har kun et enkelt to-megapiksels kamera, mangler 3G og mangler det siste GSM-båndet.

Utenpå er det derimot mange som vil foretrekke den mindre 5310 XM. Forskjellen i tyngde og tykkelse er påtagelig, og selv om 5610 er en halv centimeter kortere i sammenslått tilstand føles den på alle andre måter overvektig når vi ser de to mobilene ved siden av hverandre. 5610 har likevel det på sin side at den med sin fylde gir hånden et bedre grep. Skyveren er behagelig, men mekanismen har tegn til litt slark i utslått tilstand.

Tastaturene på de to telefonene er likt utformet, med relativt store, markante og behagelige taster. Mobilene har lysfølsomme sensorer som passer på at tastaturets baklys kommer på i mørke omgivelser. Når det gjelder skjermene er begge av god kvalitet og har en oppløsning på 320 x 240 piksler, selv om 5610 sin skjerm er litt større (2,2 mot 2,0 tommer) og en tanke mer lyssterk.

Nokia 5310 og 5610 XpressMusic
En annen ting telefonene har til felles er Nokias velprøvde Series40-grensesnitt med animerte menyer, og de lider også begge av at responsen under menynavigeringen kunne vært bedre. Det er på langt nær det verste vi har sett, men bortskjemte som vi er blir det vanskelig å ikke legge merke til at vi må vente noen tiendeler vi hopper frem og tilbake i menyene.

Play on

For enklere musikkavspilling (det er jo tross alt musikkmobiler) har de to mobilene noen distinkte forskjeller i kontrollene.

5310 har tre knapper på venstre side: start/stopp, neste og forrige. Disse brukes som snarveier for å kontrollere musikkavspilleren eller radioen.

5610 har en "slide"-knapp rett under skjermen som kan skyves til høyre eller venstre. Du hopper da kjapt mellom musikkavspilleren, radiodelen og det vanlige telefongrensesnittet.

Begge telefonene har volumkontrollknapper (dobler som digital zoomkontroll når du tar bilder) plassert oppe på høyre side. Disse fungerer utmerket på 5310, men av en eller annen grunn må disse klemmes nokså langt inn på 5610 - vi må bruke forholdsvis mye kraft her. Et unødvendig irritasjonsmoment.

En annen viktig sak er at den mindre 5310 har 3,5mm jackutgang mot 5610s 2,5mm. Det betyr at dersom du ønsker å koble på ditt eget hodesett må du bruke overgang med 5610. Dette følger også med telefonen (fjernkontrollen), men ærlig talt foretrekker vi friheten ved å kunne koble oss direkte til mobilen. Fjernkontrollene som følger med kan vi heller ikke akkurat kalle avanserte, de har kun en knapp som brukes til å hoppe til neste låt.

Nokia 5310 og 5610 XpressMusicBegge telefonene har microUSB-kontakt på toppen. MicroUSB er ennå ikke like utbredt som miniUSB som vi finner på mange små digitale apparater, men det følger heldigvis med kabel i pakkene.

Såvidt vi kan bedømme er musikkdelen på de to telefonene lik, selv om det er små forskjeller i avspillerens utseende. Lydmessig er dette bra - helt på høyde med hva du kan forvente deg av en moderne musikktelefon. Den mangler riktignok noen av finessene vi finner på Sony Ericssons siste Walkman-modeller, men som ren musikkspiller har vi ikke stort å utsette på kvaliteten. Vel og merke etter at du har byttet ut de medfølgende ørepluggene til et bedre sett.

I tillegg til å kunne spille av musikk har telefonene også støtte for grunnleggende videoavspilling. Vi likte også RDS-radioen, der det automatiske kanalsøket forsynte oss med omtrent ett dusin kanaler - i Oslo vel å merke. Vi har dessverre ikke hatt mulighet til å teste denne i mer landlige omgivelser.

De to modellene har forresten ikke all verden av internminne, men microSD-kort følger med. I følge spesifikasjonene støtter telefonene kort opp til 4GB, men det må du i så fall kjøpe selv. Den lile 5310 kommer med et 2 GB kort og med 5610 mener Nokia du skal klare deg med 1 GB. Du har trolig større musikksamling enn det, så det er greit at minnekort ikke koster all verden.

Dessverre må du åpne telefonene for å bytte kort. Ikke en spesielt vanskelig operasjon, men likevel noe vi pirker på da dette er musikkmobiler - musikkavhengige har kanskje flere minnekort og bytter etter humør.

Bilder

Går vi utenom det rent musikalske kommer forskjellene på disse to telefonene klarere frem. Som nevnt har 5610 XpressMusic en langt bedre kameradel, både når det gjelder bilder og film. Den har også en egen totrinns kameratast på høyre side. Du kan selv sjekke ut forskjellen på bildekvaliteten under - bare klikk på bildene for å se de i full størrelse.

5610 XpressMusic:

5310 XpressMusic:

Eksempel på filmopptak kan du se her::

Nokia_5610XM_klipp (3gp 4 866 kB)
Nokia_5310XM_klipp (3gp 262 kB)

Får du ikke spilt av klippene, kan du for eksempel bruke GOM Player.

I det hele tatt må det være lov å si at Nokia 5310 XpressMusic ikke akkurat er mobilen for deg med store krav til kameraet.

Tilkoblingsmuligheter og programvare

5610 er den eneste av de to telefonene med 3G (og derfor også støtte for videosamtaler), men HSDPA har den ikke. Ellers er de begge bestykket med EDGE, så også 5310 kan brukes til å surfe litt med i ny og ne. Telefonene kommer begge med Opera Mini installert.

Samtalekvaliteten oppleves som grei for begge telefonene, og i tillegg til å kunne brukes til å ringe med har de naturligvis SMS- og MMS-funkjonalitet, muligheter for e-post og talemeldinger.

Ellers har telefonene selvfølgelig blåtann med A2DP, slik at du trådløst kan koble dem til datamaskinen, egnede hodetelefoner eller andre enheter.

Kalender, alarm (repeterbar), kalkulator, tidtager, stoppeklokke og så videre er på plass, og i tillegg finner du mulighet for aktiv ventemodus, noen spill og Nokia Sensor på begge modellene.

Når det gjelder batterilevetid kommer det som alltid an på bruk, men for oss virker faktisk den lille 5310 mer drøy på batteriet enn 5610, enda sistnevnte har bedre oppgitt batterilevetid.

Oppsummering og konklusjon

Her følger oppsummering og karakter til hver av telefonene.

Nokia 5310 og 5610 XpressMusic

Nokia 5610 XpressMusic

I form og funksjonalitet minner denne telefonen oss litt om Nokia 6500 slide, men 5610 XpressMusic skal altså være mer rettet mot potensielle musikkmobilkjøpere - noe som også gjenspeiles i valg av materiale og farge.

Det er likevel ingen utpreget musikkmobil selv om den kanskje ser slik ut ved første øyekast, dette er i realiteten er en allround skyvemobil med god musikkavspiller. Og navnet tatt i betraktning er jo også det noe den bør ha i orden.

Generelt sett er ikke Nokia 5610 XpressMusic noen dårlig telefon, men litt småplukk her og der gjør at den heller ikke utmerker seg spesielt bortsett fra akkurat det med lydkvalitet.Nokia 5310 og 5610 XpressMusic

Nokia 5310 XpressMusic

I motsetning til allroundmusikkmobilen 5610 er Nokia 5310 XpressMusic en langt mer spesialisert mobil - dette er mer eller mindre en smålekker MP3-spiller/radio med telefonfunksjonalitet. Den har også en viss "wow-faktor" som ikke er lett å beskrive, men du merker det når du plukker den opp eller viser den til venner og kolleger.

Kort sagt er den mer morsom å se på, ha med og bruke enn 5610, noe som gjør at du etter en stund rent glemmer at den ikke har 3G og kameraet ikke akkurat er noe å skryte av. Om det plager deg må du opp i pris, sjekk for eksempel ut W880i eller W910i fra Sony Ericsson.
Sjekk også ut vår Mobilvelger!

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Mobiltesten er et samarbeidsprosjekt mellom nettstedene DinSide Data, ITavisen og Dingz.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer