Nokia 7210

Dette er den første fargemobilen fra Nokia som er beregnet for massemarkedet. Slår den T68 fra Sony Ericsson?

Publisert
Nokia 7210
Nokia 7210

Det er gått en stund siden Sony Ericsson slapp sin svært populære t68, som var den første telefonen som brakte fargeskjerm til folket. Nokia har siden sluppet sin 7650, med stor fargeskjerm og innebygd kamera, men denne telefonen ligger i en annen kategori. Nå er 7210 her, den første Nokia-telefonen i kompakt størrelse med fargeskjerm, og det er vel denne telefonen som skal konkurrere med T68 direkte.

Det første du legger merke til med 7210 er det noe uvanlige utseendet. Tastene har nemlig fått et spesielt, smalt og avrundet design. Utseendet til tastene passer godt sammen med designet på resten av telefonen, og det hele ser ganske bra ut i undertegnedes øyne, men meningene innen redaksjonen er delte. Uansett virker telefonen meget solid, uten den billige plastfølelsen vi ofte får når vi tester rimeligere modeller.

Det er uten tvil en telefon som retter seg mot de mer designbevisste brukere, men det betyr absolutt ikke at funksjonaliteten er dårlig av den grunn. For det første har den en relativt stor fargeskjerm som kan vise 4096 farger i oppløsning på 128x128 piksler. Dessuten har den tre bånd, hvilket betyr at den kan også brukes i USA, GPRS, MMS, Java (for nedlasting av spill og programvare), stereo radio, polyfoniske ringetoner, høyttalende funksjon og tilkoblingsport for fremtidig tilleggsutstyr. Vekten er likevel på beskjedne 84 gram.

I praksis

Vi fryktet at de rare tastene skulle by på problemer, noe som viste seg å delvis stemme. Tastaturet krever noe tilvenning, spesielt den fireveis-menyknappen er liten, og det er fort gjort å bomme på den riktige retningstasten. 0-knappen kan også være vanskelig å treffe, da vi er vant til at den befinner seg helt nederst på tastaturet, mens i 7210s tilfelle er + og #-knappene plassert lenger nede. Litt forvirrende – men etter noen timers bruk ble vi faktisk vant til tastaturet, og det bød ikke på flere problemer. Mer problematisk er imidlertid volumknappen som befinner seg på venstre side av telefonen. Den er definitivt vanskelig å trykke på.

Nokia 7210

Skjermen er ganske bra. Vi sammenlignet med Sony Ericsson T68i, og skjermen i 7210 er skarpere, mer fargerik og har plass til mer tekst. Skjermen fungerer ypperlig innendørs og bra i sollys, men skjermen i kameramobilen Nokia 7650 er enda bedre.

Menysystemet er i grunn klassisk Nokia, men med flere nyheter. For det første er det selvsagt i farger, noe som er et pluss i seg selv. For det andre har det kommet noen nye elementer. Det mest interessante er Galleri, der du finner alle bildene og ringetonene, elegant fordelte i mapper. Der finner du også direkte linker til nedlastning av ytterligere bilder og ringelyder.

Nokia 7210

Bildene du har liggende på telefonen kan alle brukes som bakgrunnsbilder i hovedmenyen. Dessverre er det så å si det eneste du kan gjøre med dem. Vi savner muligheten til å kunne koble bilder til forskjellige profiler eller kontakter. Det er også få muligheter til å endre menyenes utseende ytterligere – det finnes såkalte fargeskjemaer som endrer farge på menyene, men det er det. Hos T68i går det an å laste ned ”themes” som forandrer menyene – vi hadde likt å se noe sånt på 7210. Telefonen har tross alt en god fargeskjerm, hvorfor ikke utnytte den fullt ut?

En annen nyhet er Programmer-menyen, som logisk nok lar deg aktivere de nedlastede Java-programmene. Telefonen har også to spill: Bounce og Triple Pop. Du kan raskt laste ned flere spill via GPRS, og installasjonen av dem er enkel og uproblematisk.

Nokia 7210

Radio-funksjonaliteten er morsom og praktisk. Hodetelefonene kobles inn i utbyggingsporten nederst på telefonen, og 7210 kjenner dem igjen med en gang. Da er det bare å skru på radioen i menyen, og der kan du søke og lagre stasjoner. Du kan også aktivere høyttalerfunksjonen, og høre på radio høyt – hodetelefonene må imidlertid fortsatt være tilkoblet, da antennen befinner seg der.

Funksjonaliteten for øvrig er ganske standard – telefonen har en grei kalender med avtaler, vekkerklokke, kalkulator og alle andre funksjoner vi er vant til. Det som er moro, er å utvide standardfunksjonene med nedlastede Java-programmer. Et lite pluss for at du kan redusere størrelsen på skriften i SMS-meldinger, slik at du nå får plass til hele meldingen på skjermen.

Noen mangler

7210 har mye avansert teknologi, men også et par minuser. Bluetooth ble det ikke plass til, så alle som har planer om rask, trådløs oppkobling kan bare glemme det. Telefonen har ingen stemmestyring eller diktafon – spesielt stemmestyringen savnes litt av undertegnede. Det at vi savner flere muligheter for å sette personlig preg på menyer og lignende har vi allerede nevnt, i tillegg til at tastaturet er som sagt kan by på litt bryderier i begynnelsen. Den siste begrensningen er størrelsen på minnet, som er på noen hundre KB. Laster du flittig ned bakgrunnsbilder, spill og programmer blir det fort fullt.

I beste Nokia-tradisjon er av/på-knappen vanskelig å trykke, og batterilokket er også noe vrient å få opp.

Nokia 7210

Vi håper også at Nokia snart kommer med et digitalt kamera som kan kobles til telefonen. I følge ryktene er det på vei, men vi har enda ikke sett noen offisiell informasjon fra selskapet. Et slikt kamera ville vært et velkomment tillegg, selv om det lille minnet ikke ville rommet mange bilder.

Konklusjon

Hvis du tar deg tid til å venne deg til tastene, klarer å leve uten Bluetooth og ikke behøver å endre utseendet på menyene i større grad, er 7210 en god telefon. Spesielt hvis du liker telefoner som ser litt spesielle ut (inntil videre – om et halvt års tid har kanskje ”alle” en 7210!). Et eventuelt alternativ er 6610, som kommer om noen uker, og har identisk funksjonalitet med mer tradisjonelt design. 7210 koster i overkant av 4.000 kroner, og det kan være en god ide å vente litt og håpe på at prisen går ned. Det er ingen ”må ha”-telefon, men morsom er den.

Klikk her for å finne din nye mobiltelefon!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer