Nokia 7650

Vi var skeptiske til denne telefonen da den først ble annonsert for en del måneder siden. Telefon med kamera? Vil dette funke? Det viser seg imidlertid at dette produktet er vanvittig gøy å bruke.

Publisert
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Nokia 7650
Nokia 7650

Nokias 7650 er den første virkelig store nyheten i mobilverden på lenge. Etter at Sony Ericsson introduserte sine herlige T68 og T68i, med fargeskjerm og støtte for MMS, har vi ventet på en telefon som utnytter multimedia-mulighetene ytterligere. 7650 er en slik telefon.

Nokias nye supergadget har altså innebygd kamera, en stor fargeskjerm og støtte for MMS. Det betyr at du kan ta bilder med kameraet og sende dem til venner som har en MMS-telefon, på sekundet. Alternativt er det fullt mulig å sende bildene som e-post vedlegg direkte fra mobilen. Dette er imidlertid langt fra alle mulighetene telefonen har å by på.

For stor?

Førsteinntrykket etter at du tar telefonen ut av esken er dessverre at den er ganske stor. Det er fullt forståelig tatt i betraktning størrelsen på skjermen og det innebygde kameraet, men når man er vant til minitelefoner på 80 gram kan 7650 være noe plagsom å ha med seg. Vi klarte imidlertid å venne oss til størrelsen etterhvert, og gikk jevnlig med telefonen i bukselommen uten å bli plaget av vekten, som forøvrig er på 154 gram.

Fronten av enheten domineres av skjermen, som har 176x208-oppløsning og støtter 4096 farger. Nedenfor skjermen finner vi en joystick og to knapper, og det er disse du vil benytte deg av mesteparten av tiden. En ekstra knapp brukes til å aktivere menyen eller gå tilbake til hovedskjermen. På sidene finner vi knapper til å skru telefonen av og på, samt aktivere høyttaleren. Helt øverst kobles handsfrisettet til.

For å få tilgang til tastaturet må du skyve hele den bakre delen av telefonen ut. To ting kommer da frem i lyset – tastaturet og kameralinsen, som tidligere har vært skjult under lokket. Du kan da også sette inn SIM-kortet, men vær forberedt på at du vil måtte kjempe en del mot dekselet som skal skjule kortet.

Nokia 7650

Alt i alt synes vi telefonen er ganske pen på utsiden. Vi har imidlertid hørt mange delte meninger angående designet, så den endelige avgjørelsen overlater vi til våre lesere. Størrelsen går det an å bli vant til, men vi kunne naturligvis ønske telefonen var mindre. Neste modell kanskje?

Overflod av funksjoner

La det bli sagt med en gang: Dette er en av de best utstyrte telefonene vi har sett i det siste. Selv utenom kamerafunksjonene har den omtrent alt en vanlig bruker vil trenge. Vi kan nevne en flott og oversiktlig kalender, Bluetooth, polyfoniske ringelyder, diverse muligheter for overføring av data, synkronisering, spill og mye mer. Det som er mest interessant er at du kan laste ned og installere nye programmer, både fra Nokia og fra tredjepartsutviklere. For eksempel er det kun to spill som følger med telefonen, men det er allerede nå mulig å laste ned tre til fra hjemmesiden til Nokia, uten ekstrakostnad.

Nokia 7650

Det beste av alt er hvor mye behageligere alt er blitt med det nye menysystemet. Programvaren ligner ikke noen andre Nokia-telefoner, her er nemlig alt ikonbasert. Joysticken tar deg kjapt fra ikon til ikon, og ved å trykke den ned går du inn på den ønskede menyen. For å få tilgang til ytterligere funksjoner og valg trykker du på den venstre funksjonsknappen.

Takket være den store skjermen er alt mye mer leselig og oversiktlig. En vanlig SMS-melding kan leses uten å måtte scrolle opp og ned, og det å lese WAP-sider i farger og i så stort format er en nytelse. Er du vant til vanlige mobiltelefoner og deres små, monokrome skjermer, er 7650 virkelig en ny verden.

Nokia 7650s funksjonalitet kan naturligvis ikke sammenlignes med PDAer eller kombinasjoner av typen Handspring Treo, men til en mobiltelefon å være er den meget godt utstyrt og funksjonell, pluss at det er mulig å installere nye applikasjoner. Nok et pluss til Nokia.

Kamera

Det viktigste med 7650 er selvsagt det innebygde kameraet, og mulighetene det gir. Kvaliteten på bildene er middels – de er begrenset til 640x480-oppløsning. Du får plass til mange titalls bilder på telefonen, det nøyaktige antallet avhenger av hvor mange tilleggsprogrammer du har installert, hvor mange meldinger du har liggende og så videre, telefonen har nemlig 4 MB minne og det fordeles mellom alle programmene.

Nokia 7650

Når du har aktivert kameraet bruker du skjermen som søker, og knipser bildet ved å trykke inn joysticken. Du kan da velge å beholde bildet eller slette det med en gang. Det er tre hovedmoduser – vanlig, portrett og natt. Det sistnevnte reduserer lukkerhastigheten, slik at kvaliteten blir noe bedre under svak belysning. Telefonen har dessverre ikke blitz, så kvaliteten i mørket blir aldri spesielt bra uansett.

Bildene lagres i en egen mappe, og der kan du også zoome inn og rotere bildene. Du kan også videresende dem til andre telefoner eller e-post mottagere. Alternativene, foruten e-post, er MMS, Bluetooth og infrarød.

Nokia 7650

Som sagt er ikke bildene tatt med 7650 av høyeste kvalitet, men de duger. Dette er tross alt en mobiltelefon, og hele MMS-teknologien er fortsatt på barnestadiet. Om en stund kommer det nok modeller med bedre kameraer, men som førstegenerasjonsprodukt er det likevel temmelig imponerende.

Noen innvendinger

Nokia 7650

Vi kan ikke si at Nokia 7650 er en perfekt telefon. Vi har allerede snakket om størrelsen, og vi håper at multimediatelefoner av neste generasjon blir mindre. Vi har også et problem med batterilevetiden, som er opgitt til 150 timer, men i realiteten er ganske mye kortere. Vi savner også mulighet for ekstern lagring på et minnekort. Det mest problematiske for uerfarne brukere vil nok likevel være oppsettet av e-post og MMS, som krever en del inntasting av parametre og lignende. Vi håper at teleoperatørene snart vil komme med et fullstendig oppsett via SMS, slik at vi slipper å måtte knote for mye med servere og tilgangspunkter.

Konklusjon

Vi er totalt sett meget fornøyd med denne telefonen. Vi har hatt det enormt moro i løpet av testperioden, og den vekker mye oppmerksomhet når du tar den frem blant venner eller på et utested. Det innebygde kameraet åpner for en verden av muligeter, da du kan dele et bilde med bekjente sekunder etter at det er tatt. Den er enkel å bruke, har en flott skjerm og masse funksjoner. Vi synes, alt tatt i betraktning, at en prislapp på 6-7.000 kroner ikke er så ille – det er ikke lenge siden man måtte betale nesten like mye for en telefon med halvparten så mange muligheter. Derfor gir vi Nokia 7650 toppkarakter – dette er absolutt det mest interessante vi har sett fra disse kanter på veldig lenge.

Se flere bilder av telefonen her

Klikk her for å finne din nye mobiltelefon!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer