Lanserer Nokia 8 - ny toppmodell

Nokia 8: Endelig et nytt flaggskip fra finnene

Nokia er tilbake på sporet med sitt første store flaggskip etter noen mørke Windows Mobile-år.

LEKRE FARGER: Nokia gjør et seriøst forsøk på ta opp igjen konkurransen med flaggskipet Nokia 8. Foto: HMD
LEKRE FARGER: Nokia gjør et seriøst forsøk på ta opp igjen konkurransen med flaggskipet Nokia 8. Foto: HMD Vis mer
Publisert

Det begynner å bli lenge siden siste store opptur for den gamle mobilkjempen Nokia, men nå viser i hvert fall finske HMD at de virkelig har lyst å melde seg på i kampen om kundenes gunst igjen.

Nokia 8 er det første virkelige Nokia-flaggskipet siden Lumia 930 i april 2014, og har spesifikasjoner som er en 2017-toppmodell verdig.

Ren Android

Borte er Symbian, Windows Phone og andre gamle synder, tilbake står en mer eller mindre ren Android-installasjon (Nougat 7.1.1). Erfaringsmessig er slike mobiler blant de første som får oppdateringer når det dukker opp nye Android-versjoner eller sikkerhetsfikser.

Så lover da også HMD-sjef Juho Sarvikas at Nokia 8 skal oppdateres månedlig for alltid å være oppdatert på sikkerhetssiden.

Rent og pent

Utseendemessig skiller ikke Nokia 8 seg ut i mengden, slik gamle Nokia hadde for vane å gjøre. Bakplaten er lett buet og av aluminium, fronten domineres av en 5,3 tommer skjerm dekket av Corning Gorilla Glass 5, med oppløsning på 2560 x 1440 piksler. Denne skal ha en «alltid på»-funksjon, som for eksempel kan vise klokka.

KLASSISK: Trykk på bildene for å se dem...
KLASSISK: Trykk på bildene for å se dem... Vis mer
...i større utgaver. Foto: HMD
...i større utgaver. Foto: HMD Vis mer

Mobilen måler 152 x 74 x 7,9 mm, og veier 160 gram. Den kommer fire forskjellige farger, Polished Blue, Tempered Blue, Steel og Polished Copper.

FLERE FARGER: Mobilen kommer i fire forskjellige fargevarianter. Foto: HMD
FLERE FARGER: Mobilen kommer i fire forskjellige fargevarianter. Foto: HMD Vis mer

Kraftig prosessor

På innsiden har den en kraftig Snapdragon 835-prosessor og 4 GB RAM. Den leveres med 64 GB flashminne til lagring, og støtter i tillegg microSD-minnekort på inntil 256 GB.

Batteriet har en kapasitet på 3.090 mAh, og lades via USB-C-porten på undersiden. Det kan ikke byttes ut på en enkel måte.

Spennende kameraløsning

Nokia 8 har et frontkamera på 13 megapiksler, og på baksiden sitter et hovedkamera med samme oppløsning og lysstyrke på f/2.0. Begge bygger på optikk fra Carl Zeiss.

Hovedkameraet har en monokrom sensor og en sensor som håndterer fargene, og kombinerer disse i ett bilde for best mulig kontrast og dynamikk, samme løsning som du finner blant annet på Honor 9.

TO SENSORER: En farge (RGB) og en monokrom. Foto: HMD
TO SENSORER: En farge (RGB) og en monokrom. Foto: HMD Vis mer

Det mest spennende med kameraløsningen, er at begge kameraene kan brukes samtidig - og samtidig kan begge livestreame til sosiale medier. Sistnevnte skal Nokia være først ute med.

Maks oppløsning på videoopptakene er 4K (3840 x 2160 piksler). Mobilen skal også være utstyrt med en mikrofon som kan fange lyd i 360 grader, så får vi se hvordan det fungerer i praksis når vi får mobilen til test i Dinside.

Litt rimeligere enn de aller største?

Norske priser er foreløpig ikke kjent, men veiledende pris i Europa er 599 euro. Det er vel intet vågalt tips at den vil ligge på rundt 6.000-7.000 kroner her i Norge når den dukker opp i neste måned.

Vi kommer tilbake med våre erfaringer så snart vi har fått tatt den i nærmere øyesyn. Inntil videre finner du mer informasjon hos Nokia.com.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer