Nokia Lumia 930

Den mest gjennomførte Windows Phone-telefonen til nå.

HELHJERTET FORSØK: Lumia 930 ser stilig ut, har en stor og flott skjerm og er god på det meste. Foto: KIRSTI ØSTVANG
HELHJERTET FORSØK: Lumia 930 ser stilig ut, har en stor og flott skjerm og er god på det meste. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lumia 930 er det første flaggskipet fra Nokia etter at det finske selskapet ble en del av Microsoft tidligere i år. De vil heretter gå under navnet «Microsoft Devices», hvilket betyr at telefonen antagelig er en av de siste modellene som vil bære det stolte finske merkenavnet.

Det er også en svært viktig telefon for Windows Phone, som sårt har behov for et skikkelig gjennombrudd i smartmobilmarkedet, og ikke bare i lavprissegmentet.

Sånn sett er kanskje det mest spennende med Lumia 930 at den kommer med Windows Phone 8.1, som byr på en rekke etterlengtede funksjoner, som et skikkelig varslingssenter.

Men er det nok til friste folk vekk fra andre 2014-toppmodeller som HTC One (M8), Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 eller LG G3?

Les også: Amazon lanserer Fire Phone

Solid og fargerik

Hvis det er én ting Nokia kan, så er det å lage solide og velbygde telefoner. Og de er ikke redde for å skille seg ut. Heller ikke med Lumia 930. Den er ikke like snodig som andre telefoner vi har sett fra den finske mobilprodusenten, men den skiller seg desidert ut i mengden.

Den fremstår som ganske massiv med sin rektangulære formfaktor og kraftige aluminiumsramme. Men der den på framsida ser ut som en ganske streit «gubbetelefon», gir baksiden i matt plast et helt annet inntrykk. I hvert fall om du velger den grønne, gule eller oransje modellen.

RENE LINJER: Og rette kanter er stilen Nokia har valgt å gå for med Lumia 930. Foto: KIRSTI ØSTVANG
RENE LINJER: Og rette kanter er stilen Nokia har valgt å gå for med Lumia 930. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

G FOR...: Grønn? Glorete? Gorgeous? Det får være opp til hver enkelt å bedømme. Foto: KIRSTI ØSTVANG
G FOR...: Grønn? Glorete? Gorgeous? Det får være opp til hver enkelt å bedømme. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Spesifikasjoner: Nokia Lumia 930

 • Operativsystem: Windows Phone 8.1
 • Skjerm: 5" OLED (1920 x 1080)
 • Prosessor: 2,2 GHz, fire kjerner (Snapdragon 800)
 • RAM: 2 GB
 • Internminne: 32 GB
 • Minnekortstøtte: Nei
 • Kamera bak: 20 MP ("PureView", Carl Zeiss-linse, optisk bildestabilisator, 1080p video)
 • Kamera foran: 1,2 MP (720p video)
 • Batteri: 2420mAh
 • Størrelse: 137 x 71 x 9,8 mm
 • Vekt: 167 gram
 • Annet: NFC, trådløs lading, hanskeskjerm, FM-radio

 • Ungdommelig er kanskje en passende beskrivelse, og definitivt friskt. Jeg liker det. De som foretrekker noe mer nøytralt, kan heldigvis også få telefonen i svart og hvit.

  Uansett farge er det robuste saker vi har med å gjøre. Vi er ikke redde for at Lumia 930 går i stykker om vi mister den i bakken (uten at vi har prøvd akkurat dét).

  Bakdekselet har en tendens til å bli fort skittent, men det er ikke verre enn at man vaske det over med en klut for å få det pent igjen.

  Kunne vært mindre

  Med dimensjoner på 137 x 71 x 9,8 millimeter og en vekt på 167 gram er 930 blant de største toppmodellene, og klart større enn forgjengeren Lumia 925. Personlig hadde jeg foretrukket om nykommeren var både tynnere og lettere.

  For eksempel er den vesentlig tykkere enn Samsung Galaxy S5, med sine 8,1 millimeter, for å ikke snakke om Apple iPhone 5S på bare 7,6 millimeter. Sistnevnte telefon er dog ikke helt sammenlignbar da skjermen er en hel tomme mindre.

  Det i kombinasjon med vekta og de rette kantene gjør at den virker større enn den behøver. Med mine "damehender" sliter jeg litt med å gripe tak i den med én hånd.

  STORE OG SMÅ TOPPMODELLER: Lumia 1020, Xperia Z2, Lumia 920 og iPhone 5S ser kanskje ikke så forskjellige ut på bildet, men i virkeligheten kan de oppleves ganske annerledes. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  STORE OG SMÅ TOPPMODELLER: Lumia 1020, Xperia Z2, Lumia 920 og iPhone 5S ser kanskje ikke så forskjellige ut på bildet, men i virkeligheten kan de oppleves ganske annerledes. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  MED STORE OG SMÅ SKJERMER: Bare de to i midten har skjermer på over 5 tommer. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  MED STORE OG SMÅ SKJERMER: Bare de to i midten har skjermer på over 5 tommer. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Les også: Hvor mye av telefonen din er faktisk skjerm?

  Fem fine tommer

  GOD I SOLLYS: Skjermen til Lumia 930 fungerer også ganske godt utendørs, selv når sola steker som verst. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  GOD I SOLLYS: Skjermen til Lumia 930 fungerer også ganske godt utendørs, selv når sola steker som verst. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Lumia 930 kommer med en fem tommer stor skjerm med full HD-oppløsning. Den er både skarp og lyssterk, med flotte farger og sortnivå.

  De fargerike flisene på hjemskjermen popper nærmest ut av skjermen.

  Dessverre støttes ikke såkalt Glance-funksjonalitet, som de fleste andre Lumia-telefoner har hatt frem til nå. Derfor kan ikke skjermen kan vise klokkeslett og varsler når den er låst. Ifølge WP Central har det med kostnader å gjøre, men det er noe vi synes det er synd å miste.

  Les også: AMOLED, Retina, S-LCD, ClearBlack - dette er forskjellen mellom skjermtypene

  Bra ytelse, greit batteri

  Som vanlig med Windows Phone er det ikke noe å si på ytelsen til Lumia 930. På innsiden sitter en firekjerners 2,2 GHz Snapdragon 800-prosessor. Til tross for at de aller nyeste Android-toppmodellene kommer med den nyere 801-brikka, tenkte vi aldri noe over at den var noe spesielt tregere. Alt fra menyer til spill flyter glatt og raskt.

  KJEKK LADEPUTE: Ingenting er mer praktisk når du skal lade telefonen. Men det blir fort dyrt om du skal ha flere både hjemme og på jobb. Og hytta. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  KJEKK LADEPUTE: Ingenting er mer praktisk når du skal lade telefonen. Men det blir fort dyrt om du skal ha flere både hjemme og på jobb. Og hytta. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Telefonen blir imidlertid fort varm under bruk, først og fremst på den nedre halvdelen. Og ikke nødvendigvis etter intensiv bruk, selv bare når vi har tatt et dusin bilder, sjekket e-post og Twitter. Ikke så vi brenner oss, men så mye at vi helst legger den fra oss. Batteriet tømmes også merkbart raskere da.

  Batteritiden er for øvrig helt grei. Med 2.420 mAh holder det ikke til noe særlig mer enn én dag, noe avhengig av bruken. Telefonen støtter for øvrig trådløs lading, noe vi synes er svært praktisk. Men også her oppstår det en del varme.

  Lumia 930 støtter ikke minnekort, men den kommer med 32 GB intern lagringsplass, så vi ser ikke på dette som noe problem.

  UHELDIG PLASSERING: Høyttaleren leverer helt fin lyd, men plasseringen er uheldig for dem som holder telefonen med venstre hånd. Det er nemlig fort gjort å dekke til lyden. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  UHELDIG PLASSERING: Høyttaleren leverer helt fin lyd, men plasseringen er uheldig for dem som holder telefonen med venstre hånd. Det er nemlig fort gjort å dekke til lyden. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Lydmessig er alt på stell, både i samtaler, og fra hodetelefonene våre.

  Et av de beste mobilkameraene

  Kjøper du Lumia 930, får du et svært godt mobilkamera.

  Nokia har lenge vært kongen på kamerahaugen, og Lumia 1020 gikk av med en soleklar seier da vi testet mobilkameraer i fjor. 930 danker den ikke av tronen, men leverer likefullt skarpe og fine bilder.

  Den har en litt kaldere hvitbalanse og er også noe hardere på kontrasten enn storebror, men til gjengjeld er den bedre på de ikke-fotomessige tingene.

  Kameraappen gir deg full manuell kontroll over blits, hvitbalanse, fokus, ISO, lukkerhastighet og eksponering, så du kan få enda bedre resultater om du vil.

  Telefonen har en fysisk kameraknapp som gjør at du kan ta bilder rett fra låst telefon. Om vi skulle trekke for noe, måtte det være at kameraet starter litt tregt. Ikke så tregt som Lumia 1020 faktisk gjør, men flere sekunder tregere enn for eksempel iPhone 5S.

  Videokvaliteten blir også ganske god, stabil selv når vi beveger oss mye og med sine fire mikrofoner kan du ta opp surround-lyd. Kanskje konsertmobilvideoene dine endelig kan brukes til noe?

  Les også: Ti smarte måter du kan bruke mobilkameraet på

  Flere apper

  FLERE FLISER: Med Windows Phone 8.1 er det mulig å ha enda flere fliser på startskjermen. Før var det bare to mellomstore, mens nå er det tre. Eller seks små. Det kommer godt med! Foto: KIRSTI ØSTVANG
  FLERE FLISER: Med Windows Phone 8.1 er det mulig å ha enda flere fliser på startskjermen. Før var det bare to mellomstore, mens nå er det tre. Eller seks små. Det kommer godt med! Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Microsoft har fått mye kritikk for at deres mobiloperativsystem ikke har vært like bra som Android og iOS, og en av de store ankepunktene har vært mangelen på apper. Men det siste året har det virkelig kommet seg. Endelig er en brukbar Facebook-app på plass, og de fleste andre store apper finnes i et eller annet format.

  På spillfronten er det fremdeles litt stusselig, og flere av de mest kjente mobilspillene mangler. Om de i det hele tatt kommer, skjer det gjerne senere enn på konkurrerende plattformer.

  Både Microsoft og Nokia har til gjengjeld fylt opp med et lass egne apper, både Office til dokumentbehandling og Here-pakka med flotte navigasjonsapper. Du får også flere artige fotoapper som lar deg gjøre alt fra lage små, artige animasjoner, redigere bildene og vise bildene på smarte måter.

  Stadig bedre

  SI HEI TIL HANDLINGSSENTERET: Du drar kanskje kjennskap til det fra Android? Microsofts løsning er ikke like avansert. Du kan ikke fjerne enkeltvarsler per app, og du kan heller ikke svare og slette direkte derfra. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  SI HEI TIL HANDLINGSSENTERET: Du drar kanskje kjennskap til det fra Android? Microsofts løsning er ikke like avansert. Du kan ikke fjerne enkeltvarsler per app, og du kan heller ikke svare og slette direkte derfra. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Windows 8.1 bringer som nevnt flere etterlengtede funksjoner på bordet.

  Blant annet et skikkelig varslingssenter, separate volumkontroller for ringelyden/varsler og musikk/apper, muligheten til å bruke en tredje kolonne med fliser på hjemskjermen, muligheten til å sette bakgrunnsbilde bak flisene på startskjermen og bokmerkesynkronisering i Internet Explorer.

  Ingenting av dette er revolusjonerende, men gjør brukeropplevelsen bedre enn før. Snart blir det til og med mulig å lage mapper ved å dra og slippe fliser oppå hverandre.

  Les mer om nyhetene i Windows Phone 8.1

  Vi skulle ønske at innstillingsmenyen var litt mer fornuftig lagt opp, nå er det bare et salig rot. For å ikke snakke om app-listen, som du får opp ved å sveipe til høyre på hjemskjermen og kan bli lang som et vondt år. Og for å være litt pirkete; hvorfor følger det ikke med en stoppeklokke og timer?

  Bør du kjøpe?

  Nokia Lumia 930 er den mest gjennomførte Windows Phone-telefonen vi har testet til nå. Et verdig flaggskip med en sprek design, en flott skjerm og et mobilkamera i toppsjiktet. Prislappen er nå på 4.500 kroner, som er helt kurant til toppmodell å være.

  Dinside anbefaler Nokia Lumia 930.
  Dinside anbefaler Nokia Lumia 930. Vis mer

  Størrelsen burde imidlertid vært noe mindre, og lengre battertid står alltid ønskelista. Vi opplever også telefonen fort blir varm under intensiv bruk i større grad enn på de andre toppmodellene vi har testet den siste tida. Et søk på Google viser at flere sliter med samme problem.

  Vi får stadig mindre å utsette på brukeropplevelsen til Windows Phone. 8.1-oppdateringen introdusere mange nyttige funksjoner, som riktignok har eksistert på Android og iOS i mange år allerede. Apputvalget har forbedret seg kraftig det siste året, og de fleste vil trolig finne det meste de trenger, med kanskje noen få unntak.

  Så lenge du er klar over sistnevnte utfordringer, er vi sikker på at du vil kunne finne mye glede av Lumia 930.

  Testresultat

  Nokia Lumia 930

  Solid og velbygd, flott skjerm, rask, godt kamera, gode Nokia-apper, kjekt med trådløs lading.

  Kunne vært litt tynnere og lettere, høyttalerplasseringen uheldig når man holder telefonen med venstre hånd, bakdekselet blir fort skittent, varmeproblemer, kameraet starter litt tregt

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer