Nokia-telefoner sendte brukerdata til Kina

Gjelder også enheter solgt i Norge. Slik sikrer du deg.

SENDTE DATA TIL KINA: HMD Global hevder at det kun er Nokia 7 Plus-enheter som er rammet av feilen. Det viser seg nå at det kan gjelde flere modeller. Foto: Martin Kynningsrud Størbu.
SENDTE DATA TIL KINA: HMD Global hevder at det kun er Nokia 7 Plus-enheter som er rammet av feilen. Det viser seg nå at det kan gjelde flere modeller. Foto: Martin Kynningsrud Størbu. Vis mer
Publisert

Forrige uke publiserte NRKbeta en artikkel om egne funn som viser at Nokia-telefoner sendte data til kinesiske servere. Etter avsløringen har det finske datatilsynet varslet at de vil etterforske avsløringene.

Nettstedet skriver at de mottok tips fra en leser som hadde overvåket trafikken på sin Nokia 7 Plus. Personen oppdaget at enheten hans kontaktet en server for så å sende av gårde en ukryptert datapakke. Pakken inneholdt informasjon om telefonens geografiske posisjon, SIM-kortnummer og enhetes serienummer.

Dette skjedde hver gang telefonen ble slått på, skjermen aktivert eller låst opp, skriver NRKbeta.

- Ble sendt feil

HMD Global, selskapet som utvikler og produserer mobiltelefoner under Nokia-merkevaren, har etter NRKbetas avsløringer publisert et innlegg der de forklarer hva som har skjedd.

Telefonprodusenten opplyser at informasjonen, som blant annet ble sendt fra enheter tilhørende norske kunder, ved en feiltakelse ble sendt til kinesiske servere i stedet for singaporske.

«Vi har analysert saken og funnet ut at vår enhetsaktiveringsklient ment for Kina, ved en feiltakelse ble inkludert i en programvarepakke i én enkelt sending med Nokia 7 Plus-telefoner. På grunn av denne feilen, forsøkte disse enhetene å sende enhetsaktiveringsdata til en tredjepartsserver», skriver HMD.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer