Nordmenn bruker minst mobildata

…men vi setter SMS-rekord i år.

REKORD: I år ser det ut til at nordmenn for første gang sender flere enn 5 millarder SMS, men når det gjelder databruk er vi langt bak våre naboland. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
REKORD: I år ser det ut til at nordmenn for første gang sender flere enn 5 millarder SMS, men når det gjelder databruk er vi langt bak våre naboland. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en fersk undersøkelse utført av analyseselskapet Tefficient, kommer Norge sist ut blant de nordiske landene hva gjelder bruk av datatrafikk.

Gjennomsnittsnordmannen bruker nemlig «bare» 677 megabyte datatrafikk i måneden, som er godt bak Finland på førsteplass.

Finnene har nemlig for første gang passert Sverige på listen, og den gjennomsnittlige finnen bruker 2.407 megabyte i måneden, mot 1.930 hos söta bror.

Danskene ligger også godt foran Norge, noe du kan se i denne grafen:


Fri bruk i Finland

At finnene topper listen har nok sin naturlige forklaring. Mens de fleste operatørene i Norge nå opererer med fri bruk av tale og SMS, der man heller betaler i forhold til hvor mye data man trenger, har to av tre finske operatører også fri bruk av data i sine abonnement.

Deg og datatrafikk

Hvor mye datatrafikk bruker du i måneden` (Avsluttet)
Mer enn 3000MB(27%)
1001-3000MB(25%)
501-1000MB(22%)
Under 200MB(14%)
201-500MB(10%)
Vet ikke(2%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

LES OGSÅ: Disse appene bruker mest data

Eksempelvis koster det 25 euro i måneden (cirka 220 kroner) hos finske Sonera (tilsvarende norske Netcom) for helt fri bruk av tale, SMS og data med 4G-hastigheter opp til 50 Mbit/s; riktignok med 24 måneders bindingstid.

Det er omtrent samme pris som mange norske operatører tar for fri tale/SMS og 1GB data, der hastigheten også stort sett er vesentlig lavere (men der du slipper bindingstiden).

…men vi sender flere SMS

Til tross for at mange har begynt å bruke tjenester som Facebook, Whatsapp, Hangouts og Snapchat til å sende meldinger til andre, sendes det imidlertid SMS som aldri før.

I en pressemelding fra Telenor opplyser selskapet at nordmenn i år sannsynligvis bikker fem millarder SMS-meldinger, noe som blir ny rekord.

Allerede ved utgangen hadde vi nemlig sendt 4,6 millarder SMS; mer enn de 4,5 millardene vi sendte totalt i fjor.

LES OGSÅ: Fem fine SMS-apper for Android

Brukes mer av bedrifter

Telenor mener bedriftsbruk er mye av årsaken til at dette tallet stiger. Alt fra frisører til bilverksteder bruker SMS for å varsle om avtaler, mange sender ut engangskoder til innlogging og så videre.

Deg og SMS

Hvor mange SMS sender du i måneden? (Avsluttet)
Mindre enn 50(62%)
51-200(26%)
201-500(7%)
501-1000(3%)
Mer enn 1000(2%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Vi antar også at overgangen til «fri bruk» på nesten alle abonnementer har vært bidragsytende til at folk sender flere tekstmeldinger enn før.

(Dessuten er det enkelte som sender samme SMS 4.500 ganger.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer