Norge har verdens 6. raskeste mobilnett

Knuser de øvrige nordiske landene.

KJAPT: Gjennomsnittsnordmannen har fått 153 Mbps hastighet på Ookla Speedtest-målingene i juli. Det gjør at Norge er det nummer seks på den globale lista. Foto: Pål Joakim Pollen
KJAPT: Gjennomsnittsnordmannen har fått 153 Mbps hastighet på Ookla Speedtest-målingene i juli. Det gjør at Norge er det nummer seks på den globale lista. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Ookla Speedtest har lenge vært en foretrukket tjeneste for mange som ønsker å sjekke hvor raskt nett de har, og har i skrivende stund vært brukt mer enn 37 milliarder ganger fordelt på over 15.000 servere spredt rundt på kloden.

Man kan måle farten enten man er koblet til WiFi eller mobilnett, og både fra mobiltelefoner, nettbrett og PC-er.

Når man starter testen, laster enheten først ned en mengde data, og deretter opp en mengde, og så får man svar på hvor mange Mbps (megabit per sekund) man fikk lastet ned og opp. I tillegg får man en «ping»-tid, som angir antall millisekunder det tar å sende en liten datapakke til serveren og motta en tilbake.

Høyt på mobil-toppliste

Dataene fra hastighetstesten brukes blant annet til å utarbeide en global toppliste, som oppdateres rundt midten av hver måned med data fra den foregående måneden.

I det dette skrives er siste måling derfor fra juli måned, og der kaprer norske mobilnett en 6. plass på verdensrankingen, med en gjennomsnittlig nedlastingsfart på 153 Mbps blant de som har målt (22 Mbps opplasting).

På toppen troner De forente arabiske emirater med 190 Mbps, etterfulgt av Sør-Kora og Qatar på henholdsvis 189 og 171 Mbps.

Sverige og Danmark ligger et stykke bak, med hastigheter på henholdsvis 91 og 89 Mbps, omtrent på nivå med USA. Vi må lenger ned på listen for å finne vårt naboland Finland, som med 77 Mbps havner på 24. plass.

Helt i bunnen ligger Afghanistan, Venezuela og Palestina, som alle har under 10 Mbps snitthastighet.

Svakere på bredbånd

For målingene som ikke er gjort via mobilnettet, altså fra fastlinjer enten hjemme eller på jobb, havner Norge lenger ned på listen – på 26. plass, med en gjennomsnittlig nedlastingshastighet på 161,67 Mbps (129,49 opp).

Der er det Monaco, Singapore og Hong Kong som kaprer de øverste plassene, med snitthastigheter på 257, 256 og 249 Mbps.

Danmark er nummer ni med 209 Mbps og Sverige på plassen foran Norge med 163 Mbps. Finland ligger på 35. plass med 128 Mbps snitthastighet.

Svakest er nettene i Turkmenistan, Cuba og Yemen, alle på 5 Mbps eller lavere.

Stadig økende hastighet

I et blogginnlegg skriver Ookla at median-nedlastingshastigheten globalt har økt med 59,5 prosent over mobilnettet i løpet av de siste tolv månedene og med 31,9 prosent på faste linjer.

I løpet av denne perioden har Norge også klatret fra 10. til 6. plass på mobillista, som nok kan skyldes 5G-utbyggingen som foregår i høy fart nå om dagen.

På to år har farten så og si doblet seg (+98,9%) over mobilnettet globalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer