TEST: Motorola Razr 5G

Nostalgireisen du klarer deg uten

Motorola tar oss med tilbake til tidlig 2000-tall, uten å treffe helt blink.

RAZR 5G: Dette er Motorola Razr 5G. Klapptelefonen har et design som minner om de ikoniske Razr-mobilene fra tidlig 2000-tallet blandet sammen med den nyeste teknologien fra 2020. Video: Martin K. Størbu. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert

Den første halvdelen av 2000-tallet var Motorola Razr noen av de kuleste mobiltelefonene i et marked som ble dominert av blant annet Nokia.

Ønsket du å ha en mobil som var litt annerledes, men ikke så annerledes som Nokia 7280 og syns at de andre klapptelefonene på markedet var for ordinære, var Razr veien å gå.

Siden den tid har Motorola introdusert flere Android-mobiler under Razr-merkevaren, uten en design som tilsvarte de originale Razr-mobilene, men nå er den omsider tilbake i sitt ess.

Ny teknologi har gjort det mulig for Motorola å lage en ny klapptelefon uten at halve mobilen opptas av et talltastatur, for det er jo ikke slik mobilene brukes i dag.

Nei, når du åpner Motorola Razr 5G, møtes du av en stor skjerm på 6,2 tommer, og heldigvis ikke et fysisk T9-tastatur.

PS. Motorola lanserte riktignok en Razr-klapptelefon i fjor, men den var alt annet enn imponerende.

Nostalgireise

Mobilen kommer i tre fargealternativer: polished graphite, blush gold og liquid mercury, der vi har testet førstnevnte som kan beskrives som mørk gråaktig.

Designen er i kjent og original Razr-stil med en avrundede hjørner og en liten hake, eller leppe om du vil, nederst som den øvre halvdelen av skjermen lener seg mot når den er klappet sammen.

Takket være den kurvede utformingen, glir mobilen lett ned i lomma uten at den føles stor eller bulkete, og selv om den er markant tykkere enn for eksempel iPhone 12 Pro. Den er faktisk så nett at når jeg har den i lomma, kan jeg glemme at jeg har den der. I motsetning til større telefoner, som OnePlus 8 Pro, Samsungs Galaxy Ultra og iPhone 12 Pro Max.

Det solide hengselet og den forholdsvis tykke rammen rundt skjermen, gjør at Razr-mobilen føles større enn den faktisk er. Klappet sammen føles den bitte liten ut, mye takket være den kurvede formen, men når skjermen åpnes opp og du holder den i hånden, fremstår den rimelig stor. Og det selv om den er på størrelse med OnePlus 8 Pro.

RAZR: Ser det kjent ut? Foto: Martin Kynningsrud Størbu
RAZR: Ser det kjent ut? Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Razr 5G er for øvrig en salig blanding av materialer. Skjermramma er i aluminium, hengselet i rustfritt stål, hele baksiden er i glass, mens leppa er i plast.

En ting vi biter i oss, er den litt knotete plasseringen av fingersensoren på den nederste halvdelen av mobilen, som gjør den vanskelig å nå uten å skifte grep eller holde mobilen med to hender.

Razr 5G har riktignok ansiktsgjenkjenning, men den er ikke like sikker som blant annet Apples Face ID.

To skjermer

Foruten design, er naturligvis skjermen det mest spennende med Motorola Razr 5G. Ikke bare den 6,2 tommer store brettbare skjermen på innsiden, men også den lille på utsiden.

Den lille skjermen måler 2,7 tommer, oppløsningen er på 800 x 600 piksler, og er forholdsvis nyttig i bruk fordi du kan se varsler og besvare uten å være nødt til å åpne selve hovedskjermen.

I tillegg kan du spille «Astro Odyssey», et artig minispill som er optimalisert for den lille skjermen, strømme YouTube og kanskje det mest nyttige: bruke det som søker for frontkameraet – både til foto og video.

På telefonen ligger det et utvalg apper som er optimalisert for skjermen, slik som YouTube, Google-nyheter og kalkulator, men du kan også legge til andre ved å sveipe opp på app-skjermen og trykke administrer apper.

Razr 5G er liten og nett når skjermen er klappet igjen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Razr 5G er liten og nett når skjermen er klappet igjen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Kanskje mest glede av den ytre skjermen har vi hatt på handletur hvor vi på forhånd har skrevet handelista i en gjøremålsapp, som kan åpnes på den ytre skjermen og huke av etter hvert som vi legger ting i handlekurven – og det uten å åpne mobilen.

Hovedskjermen er på solide 6,2 tommer og har en oppløsning på 2142 x 876, som gir den et noe avlangt skjermformat. Den er så høy at du ikke har sjanse til å nå den øvre delen av skjermen uten å endre grep eller bruke to hender.

Skjermen imponerer heller ikke hva bildekvalitet gjelder. Den er for ordinær med litt blasse farger, og etter å ha brukt mobiler med både 90 og 120 Hz-skjerm en stund, er 60 Hz en liten skuffelse å gå tilbake til.

Razr 5G har en «hemmelig» modussom gjør den lik de originale mobilene. Det er gøy! Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Razr 5G har en «hemmelig» modussom gjør den lik de originale mobilene. Det er gøy! Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

De tykke rammen rundt skjermen får det til å fremstå som at skjermen er mye mindre enn den er. Fordelen er derimot den at man slipper utilsiktede berøringer slik man ofte opplever på mobiler med smale skjermkanter.

Vi liker også at det nærmest er en grop ved leppa helt nederst på skjermen som gjør det lett å sveipe oppover.

Uansett kommer vi ikke utenom de bølgene som danner seg på midten av skjermen på grunn av den brettbare designen. Motorola har for så vidt gjort en god jobb her med å gjøre den så diskré som mulig, men man merker tydelig at den er der når man sveiper på skjermen eller spiller spill.

De brettbare mobilene inntar markedet. Foreløpig er vi litt avventende til nytteverdien. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
De brettbare mobilene inntar markedet. Foreløpig er vi litt avventende til nytteverdien. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Android 10 og Snapdragon 765G

På innsiden sitter det en Snapdragon 765G-brikke fra Qualcomm. Du får altså ikke den nyeste 888-brikka med en kraftige 5G-antenne, uten at det på nåværende tidspunkt er noe savn.

Snapdragon 765G er paret med 256 GB lagring og 8 GB arbeidsminne, og ytelsen er stort sett tilfreds med, men det er jo et interessant valg at Motorola ikke har valgt å gå for den beste Qualcomm-brikka i en såpass dyr mobil.

Det samme kan vel sies om Android 10, men Motorola avslører at en Android 11-oppdatering er på vei.

Batteriet er på på 2800 mAh, som er et stykke under de dyreste Android-alternativene. Dog merker vi ikke at batteritiden er noe spesielt dårligere enn mobilene med større batterikapasitet, noe vi tror skyldes at 765G-brikka er mer strømgjerrig enn den kraftigere 888-brikka til Qualcomm.

Det vil si at det nærmer seg lading rundt 20–21-tida på kvelden med 3–4 timer skjermbruk, som er godkjent. Alt avhenger selvsagt av bruk.

RAZR 5G: Motorola klarer å vekke noe fra mobilbarndommen vår. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
RAZR 5G: Motorola klarer å vekke noe fra mobilbarndommen vår. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Svake kameraer

Motorola Razr 5G er utstyrt med to kameraer: ett hovedkamera på 48 megapiksler og en blenderåpning på f/1.7. Det andre er et frontkamera på 20 megapiksler og blender på f/2.2.

Det kjekke her er at du kan bruke hovedkameraet, det beste av dem, selv om mobilen er klappet sammen. Da bruker du bare den ytre skjermen som kamerasøker og tar bilde ved å trykke på skjermen eller en av volumtastene. Dette er en av favorittfunksjonene våre på mobilen.

Ellers lar vi oss ikke imponere stort av Razr 5G som en kameramobil, og spesielt i mørke omgivelser blir resultatet ikke mer enn helt OK. Se blant annet på bildene fra fotballbanen under. Selv om lyskasterne har en kald farge og snøen er hvit, blir alt gult og lampelysene er helt utbrent.

Razr 5G presterer ikke godt i mørke omgivelser.
Razr 5G presterer ikke godt i mørke omgivelser. Vis mer

Nattmodus gjør det litt bedre, men fortsatt blir det veldig gult.

Bedre blir det i dagslys og her leverer Razr 5G faktisk helt kurant, men vi savner dypere farger og mer skarphet.

Ved motlys sliter Motorola Razr 5G med å eksponeringen. Forgrunnen blir mørk mens sola blir helt hvit.
Ved motlys sliter Motorola Razr 5G med å eksponeringen. Forgrunnen blir mørk mens sola blir helt hvit. Vis mer

Mobiler til halve prisen, som OnePlus Nord, leverer minst like gode bilder.

Et av de bedre bildene vi har tatt med Razr 5G ... i et snøhvitt og tåkete Lier.
Et av de bedre bildene vi har tatt med Razr 5G ... i et snøhvitt og tåkete Lier. Vis mer

Konklusjon

Det som kanskje plager oss mest med Motorola Razr 5G, er den kjipe plasseringen av fingersensoren. Det virker rett og slett lite gjennomtenkt.

Andre ting vi ikke lar oss begeistre oss over, er kameraet som skuffer oss spesielt i mørke omgivelser.

Men det er ikke til å komme utenom at dette er en superkul mobiltelefon. En nostalgisk en sådan, med den velkjente og unike Razr-designen pakket inn i 2021-format. Spesielt den ytre skjermen har vi hatt stor nytte av både til foto, svare på korte beskjeder og To-Do-appen når vi er på handletur.

Mobilen er også velbygd og solid, men husk at den mangler IP-sertifisering for støv og vann.

Testresultat

Motorola Razr 5G

– Ligger godt i lomma
– Fin og nostalgisk design
– Den ytre skjermen er faktisk nyttig
– Godkjent batteritid

– Føles større enn den er
– Skuffende kamera
– Plasseringen av fingersensoren
– «Kun» 60 Hz-skjerm

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer