DMA - Digital Markets Act

Ny EU-lov kan bli Apples mareritt

Lovforslag kan ferdigstilles allerede denne måneden og vil få stor innflytelse på Apples inntekter fra App store.

STÅR FOR FALL: Apples app-monopol på iPhone kan stå for fall når EU innfører Digital Markets Act-lovgivningen. Foto: Brett Jordan/Pexels
STÅR FOR FALL: Apples app-monopol på iPhone kan stå for fall når EU innfører Digital Markets Act-lovgivningen. Foto: Brett Jordan/Pexels Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden desember 2020 har Europakommisjonen jobbet med forordningen om digitale markeder – DMA, eller Digital Markets Act på engelsk.

Målet med denne forordningen er å bidra til en åpen og mer rettferdig plattformøkonomi og hindre atferd som er skadelig for konkurransen og forbrukere.

Det er spesielt de største selskapene, som omtales som «portvoktere», som møter nye krav når forordningen trer i kraft.

- Vi jobber nå aktivt gjennom vår paraplyorganisasjon i Brussel å styrke lovforslaget, blant annet ved at det skal bli enklere for forbrukere å klage, samt at det blir enda mer effektive mekanismer til å slå ned på monopoldannelser og misbruk av markedsmakt, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet til DinSide.

Ifølge The Wall Street Journal (krever abonnement) er dette nært forestående - lovgivningen kan være spikret i løpet av inneværende måned og kan, etter videre formaliteter, gjøre seg gjeldende allerede fra tidlig i 2023.

Hvem er portvokterne?

Med «portvoktere» mener EU store selskaper som knytter sammen sluttbrukere og bedrifter.

Mer spesifikt selskaper som opererer i minst tre EU-land, og som verdsettes over en viss terskel, som omsetter over en viss terskel og som har et minimum av tilknyttede brukere og bedrifter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer