Volumbegrensning på hodetelefoner i iOS 14

Ny iPhone-funksjon demper volumet

Skal spare hørselen din, men flere brukere er frustrerte.

Ny iPhone-funksjon demper volumet
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har Apple satset stadig mer på hørselhelse.

Apple Watch fikk innebygd desibelmåler i watchOS 6, som kan varsle deg om for høyt omgivelsesstøy. I iOS 13 ble det mulig å se lydnivået du spiller fra hodetelefonene dine i Helse-appen på iPhone.

Skrur ned om du spiller for høyt

I iOS 14 introduserte Apple en ny funksjon kalt «headphone safety», eller «trygg bruk av hodetelefoner» på norsk. Selskapet beskriver den på følgende måte:

«iPhone vil måle lydnivået i hodetelefonene for å beskytte hørselen din. Hvis du overstiger den anbefalte sjudagersgrensen, får du en varsling og volumet senkes.»

I utgangspunktet bra og kanskje nødvendig for noen, men ifølge Tore Neset (64), tidligere Dinside-ansatt og HiFi-entusiast, er problemet at Apple i samme slengen automatisk skrur ned lyden til nesten «uhørbart nivå» - uten å spørre først, og uten å gi deg noen mulighet til å skru av denne automatikken.

HØRSELHELSE: Har du installert iOS 14, vil iPhone varsle deg om du spiller med for høyt volum på hodetelefonene dine - og samtidig senkes volumet. Skjermbilde: Kirsti Østvang
HØRSELHELSE: Har du installert iOS 14, vil iPhone varsle deg om du spiller med for høyt volum på hodetelefonene dine - og samtidig senkes volumet. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Bluetooth-problematikk?

- Det verste - i hvert fall for meg - er at Apple ikke tar hensyn til hva slags utstyr du bruker. Med Apples AirPods ville jeg aldri finne på å spille over 85dB, som ser ut til å være Apples faregrense, forteller han.

Neset bruker ofte en dedikert hodetelefonforsterker med Bluetooth, og denne må ha "full guffe" inn for å låte bra med de tungdrevne high end-hodetelefonene han bruker.

- Volumet justerer jeg ned til forsvarlig nivå på forsterkeren, skriver han til Dinside.

- I tillegg bruker jeg titt og ofte Bluetooth-høyttalere av ymse slag, og også med disse får jeg den irriterende advarselen. Skulle jeg spille så lavt som Apple forlanger, ville den ungdommelige rocken jeg elsker ligge på "hysj, ikke forstyrr bestefar"-nivå.

Skyldes trolig EU-regulering

På nettet diskuteres funksjonen en rekke steder. Noen er frustrerte over at Apple ikke har tatt høyde for ulike bruksscenarioer; som for eksempel at man må skru opp volumet når man befinner seg i støyfulle omgivelser som offentlig transport.

I tillegg synes mange det burde vært mulig å skru den av. Begrensingen ser riktignok bare ut til å gjelde i EU-området. Amerikanerne kan visstnok spille så høyt de vil.

PhoneArena mener det skyldes lokale reguleringer i form av en standard kalt IEC 62368-1:2018 (3rd edition) som EU har tatt i bruk, men som USA ikke begynte å ta i bruk før desember i fjor.

Samtidig undrer PhoneArena på hvorfor Android ikke ser ut til å være omfattet av det samme. Man får varsler om man spiller for høyt på eksempelvis Samsungs Galaxy-telefoner, men volumet senkes ikke automatisk.

To omveier

Ifølge Dinsides leser finnes det imidlertid en vei rundt problemet på iPhone. Faktisk finnes det to.

Den ene er å gå inn i helsedataene dine og slette alt som har med lyd å gjøre. Da får du spille i fred i sju dager, i hvert fall. (Gå til Helse-appen, Naviger, Hørsel, Hodetelefonvarslinger, Vis alle data, Rediger, Slett alle)

Den andre er å slå på lydbegrensningen og sette den til 85dB. Dette er ikke optimalt lydmessig dersom du bruker eksterne Bluetooth-enheter, men du blir i det minste ikke plaget mer. (Gå til Innstillinger, Lyd og følbar respons, Trygg bruk av hodetelefoner, Demp høye lyder, sett til 85dB).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer