Apple med ny iPhone SE

Ny iPhone til halve prisen

Ser ut som en iPhone 8, men har mange av de samme funksjonene som iPhone 11.

NEI, MEN ER DET IKKE: Her er Apples nyeste iPhone, som ser ut som en gammel iPhone, nærmere bestemt iPhone 8. Foto: Apple
NEI, MEN ER DET IKKE: Her er Apples nyeste iPhone, som ser ut som en gammel iPhone, nærmere bestemt iPhone 8. Foto: Apple Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Apple har akkurat lansert sin nye «billig-iPhone», iPhone SE. Startprisen er på 5490 kroner, altså er den under halvparten så dyr som toppmodellen iPhone 11 Pro, som starter på 11.990 kroner. Riktignok koster den vanlige iPhone 11-utgaven fra 8490 kroner.

Det har gått rykter om at iPhone SE skulle bli lansert en stund, og før påske klarte Apple å avsløre den selv på sine nettsider.

INGEN LYDUTGANG: Skal du koble til hodetelefoner, må du bruke Lightning-pluggen eller et trådløst alternativ på nye iPhone SE. Foto: Apple
INGEN LYDUTGANG: Skal du koble til hodetelefoner, må du bruke Lightning-pluggen eller et trådløst alternativ på nye iPhone SE. Foto: Apple Vis mer

Eneste med hjemknapp

Nye iPhone SE er den første rimelige modellen fra Apple siden telefonen med samme navn gjorde sin debut i 2016.

Nykommeren arver imidlertid ikke designet fra iPhone 5S som originalen, men ser ut som iPhone 8 fra 2017. Det betyr den har 4,7 tommer LCD-skjerm med avrundede kanter og en hjemknapp med Touch ID-fingersensor.

Faktisk er SE-modellen nå den eneste Apple-mobilen med hjemknapp, og i «disse coronatider» er det kanskje mer fordelaktig med fingeropplåsing enn det er ansiktsopplåsing - særlig om du bruker munnbind.

Som iPhone 8 er også nye iPhone SE vanntett.

«Bare» ett kamera

Hva gjelder innmat er iPhone SE i praksis en iPhone 8 med bedre kamera og prosessor. Den har ett 12 megapiksel kamera på baksiden; ikke to eller tre kameraer som iPhone 11 og iPhone 11 Pro-modellene. Den har imidlertid samme A13-prosessor som vi finner i disse, så ytelsen bør det ikke være noe å si på, selv om det nok vil være forskjell i bildekvaliteten (særlig siden de dyrere modellene har nattmodus).

Av kamerafunksjoner skal den støtte både HDR og portrettmodus samt 4K-video. Frontkameraet på 7 megapiksler skal også støtte portrettmodus.

Apple sier selv at batteritiden er omtrent like lang som på iPhone 8. I vår test av denne synes vi den holdt godt til daglig bruk. Her er også støtte for trådløs lading. Dessverre følger det bare med en 5 watts lader i esken, ikke den raskere 18 watts-laderen Apple introduserte med iPhone 11 Pro.

I butikk fra 24. april

Hva gjelder lagringsplass kommer telefonen i kapasiteter på 64, 128 og 256 GB. Prisen er da henholdsvis 5490, 6190 og 7690 kroner. Den finnes i fargene hvit, svart og rødt.

Ifølge Apple blir nye iPhone SE tilgjengelig for forhåndsbestilling fredag 17. april, og den vil leveres uka etter, fredag 24. april.

Så gjenstår det å se om nye iPhone SE kan bli like populær som forgjengeren. Lav pris og mindre størrelse var suksessfaktorer sist, og det er for så vidt fremdeles gjeldende, selv om størrelsen på skjermen har økt fra 4 til 4,7 tommer.

For øvrig har Apple også annonsert at det nye tastaturet til iPad Pro, Smart Keyboard, som har innebygd styreflate, er tilgjengelig for bestilling nå. Opprinnelig skulle det ikke komme før en gang i mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer