Ny mobilrevolusjon nærmer seg

Televerdenen elsker forkortelser. Har du lært deg å bruke SMS og WAP? Snart får du to nye forkortelser å holde styr på; 1. februar introduseres GPRS, og neste høst kommer neste generasjons mobilnett, UMTS.

Slik tror Nokia UMTS-terminalene vil se ut.
Slik tror Nokia UMTS-terminalene vil se ut. Vis mer
Publisert

Etter at mobiltelefonen kom, har vi sett tre store omveltninger; Først hadde vi NMT (1.generasjon mobilnett) med telefoner store som kofferter, deretter fikk vi mindre telefoner og gikk over til bruken av GSM-nettet (2. generasjons nett) som etter hvert har blitt en standard i store deler av verden.

De siste årene har den største endringen vært muligheten til å sende tekst-meldinger (SMS) og begrenset oppkbling mot Internett. Med andre ord; enkle former for digital dataoverføring.

Mobiltelefon med kamera

Nå er en ny omveltning i vente. Fenomenet kalles UMTS (Universal Mobile Telecommunications), og regnes som 3G, tredje generasjons mobilteknologi. Ved overgangen til UMTS snakker vi ikke lenger bare om mobiltelefoner, men om terminaler. Terminalene vil være tilkoblet Internett hele tiden, og komme i flere utgaver. De vil være en slags telefon med ekstra stor skjerm, gjerne en kombinasjon av flere apparater, for eksempel telefon, PDA og kamera i samme apparat.

Mens vi venter på UMTS, kommer GPRS (General Packet Radio Service). Denne teknologien har lenge blitt kalt generasjon 2.5, men ble tidligere i høst kalt generasjon 2.7 av Ingvild Myhre, administrerende direktør i Telenor Mobil. Grunnen er at vi vil se mange av fordelene med UMTS allerede ved innføringen av GPRS i februar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer