Nokia 2.2

Ny Nokia med «glemt» mulighet fra fortiden

HMD lanserer smartmobil med en egenskap vi svært sjelden ser i 2019.

1400 KRONER: Med Nokia 2.2 har HMD nok en gang tatt et dykk inn i fortiden, med batteri som kan byttes i en håndvending. Foto: HMD
1400 KRONER: Med Nokia 2.2 har HMD nok en gang tatt et dykk inn i fortiden, med batteri som kan byttes i en håndvending. Foto: HMD Vis mer
Publisert

En gang var Nokia verdens desidert største mobilprodusent. Så gikk det nedover, virksomheten ble solgt til Microsoft og Nokia-merkevaren ble etter hvert lagt i en skuff.

Der ble den liggende i tre år, til finske HMD, som i stor grad bestod av tidligere Nokia-ansatte, kjøpte tilbake merkevaren og begynte å produsere Nokia-telefoner igjen i 2017.

Budsjett- og mellomklasse

«Nye Nokia» er imidlertid ikke noen spydspiss i markedet, i hvert fall ikke foreløpig. De siste par årene har HMD lansert en haug med modeller, de aller fleste har vært telefoner i budsjett- og mellomklassen.

Samtidig har vi sett noen eksempler på at HMD ønsker å yppe seg mot Huawei, Samsung og Apple, blant annet med Nokia 9 Pureview - som er utstyrt med hele fem kameraer. Prisen på denne toppmodellen ligger samtidig langt under hva du må ut med for toppmodellene til de nevnte konkurrentene.

Vi har også sett flere eksempler på at HMD ønsker å ha med seg noe av den gamle identiteten inn i fremtiden. Du husker sikkert relanseringen av klassikeren Nokia 3310 for et par år tilbake, og i fjor relanserte de Nokia 8110, den bananformede mobilen som mange vil huske fra den originale Matrix-filmen fra 1999.

Billigmodell med utskiftbart batteri

Med modellen Nokia 2.2 tar de nok et dykk i fortiden, om enn ikke så dypt denne gangen. Den billige smartmobilen har nemlig avtakbart plastdeksel på baksiden, som gir deg rask tilgang til batteriet - som du kan bytte på 1-2-3.

De siste fire-fem årene har det knapt blitt lansert en smartmobil med like enkelt batteribytte, takket være såkalt unibody-design. I Norge har vi i snitt samme mobiltelefon i 2-3 år, og i denne tiden vil det normalt sett ikke være nødvendig å bytte batteriet.

SLANK: Designmessig er mobilen stilren og enkel. Foto: HMD
SLANK: Designmessig er mobilen stilren og enkel. Foto: HMD Vis mer
BATTERI: Her er batteriet på 3000 mAh klart til å bli byttet ut. (Skjermdump: Youtube)
BATTERI: Her er batteriet på 3000 mAh klart til å bli byttet ut. (Skjermdump: Youtube) Vis mer

Nokia 2.2 er ellers en relativt enkel mobil i 2019, med en 5,7 tommer skjerm med oppløsning på 1520x720 piksler. Den har en enkel prosessor fra MediaTek, 3 GB RAM og 32 GB lagringsplass. Den har også en MicroSD-kortleser og to kameraer på henholdsvis 5 og 13 megapiksler.

Sikret oppdateringer

En fordel med Nokias telefoner, er at de kjører siste versjon av Android, helt uten tilpasninger. Dermed er du sikret oppdateringer tidlig. Med Nokia 2.2 er du sikret alle store oppdateringer i to år, og sikkerhetsoppdateringer i tre. Det er svært uvanlig i denne prisklassen. Vi har sett modellen i norske nettbutikker allerede, og prisen ligger på 1300-1400 kroner.

I en tid der det blir stadig sterkere fokus på gjenbruk og reparasjoner, er det kanskje på tide at flere tenker i samme bane som HMD?

Bruk debattfeltet under for å diskutere temaet med andre lesere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer