iPhone 15

Ny storlansering

Kveldens Apple-lansering levde opp til de store forventningene.

STORE NYHETER: iPhone 15 ble lansert tirsdag kveld. Foto: Kirsti Østvang
STORE NYHETER: iPhone 15 ble lansert tirsdag kveld. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SAN FRANCISCO (DinSide): I kveld går Tim Cook på scenen sammen med en håndfull andre Apple-sjefer, for å vise sine nyeste produkter.

Apple lanserer alltid nye iPhone-modeller i september, og i kveld det forventet at iPhone 15 vil gjøre sin debut. To store nyheter sto på kveldens agenda, sa Tim Cook innledningsvis.

Og Apple-sjefen holdt det han lovet da iPhone 15 ble lansert.

Historisk grep

I år som i fjor kommer det fire nye telefoner. De to vanlige utgavene, iPhone 15 og iPhone 15 Plus, ser mer eller mindre ut som før, men er blitt rundere i kantene. Den store nyheten er at de får «Dynamic Island», som ble introdusert med Pro-modellene i fjor.

De vanlige modellene får dessuten et nytt kamerasystem med 48-megapiksel hovedkamera, opp fra 12 megapiksler på forrige utgave.

Apple introduserer også neste generasjon portrettmodus, som gjør at portrettbilder tas automatisk når kameraet oppdager personer eller dyr i bildet - altså slipper du å skru på portrettmodus selv.

NYE FARGER: Apple har åpenbart kastet seg på Barbie-trenden, så de vanlige 15-modellene kommer nå også i en rosa variant. Foto: Kirsti Østvang
NYE FARGER: Apple har åpenbart kastet seg på Barbie-trenden, så de vanlige 15-modellene kommer nå også i en rosa variant. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Den største endringen med alle de nye iPhone-modellene er at Apple skroter sin egen Lightning-ladeport til fordel for USB-C, som er felles bransjestandard.

Nå kan du lade alle enhetene dine med samme kabel, sa en av Apple-sjefene under pressekonferansen.

iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max kommer med flere spennende nyheter denne gangen. Apple har byttet ut rammen i rustfritt stål med titan, som gjør at telefonen både tåler mer og er lettere.

Den er også blitt rundere kantene, og ligger forhåpentligvis bedre i hånda. På innsida har Apple bygget om Pro-modellene fullstendig slik at de skal være lettere å reparere.

Forbedret kamera

De siste årene har Pro-modellene vært det beste alternativet for fotoentusiaster, med trippelkamera og optisk zoom.

I år får iPhone 15 Pro Max et ekstra løft ved at Apple introduserer noe som kalles et periskop-objektiv i telefoto-kameraet.

Dette er noe vi har sett på Android-toppmodeller en stund, og gjør at man kan øke brennvidden og på den måten få bedre optisk zoom. 15 Pro Max kan derfor by på 5x optisk zoom, mot 3x på iPhone 15 Pro.

Når det gjelder pris, starter iPhone 15 på 11 990 kroner, mens iPhone 15 Plus koster fra 13 490 kroner. iPhone 15 Pro koster 14 990 kroner, mens iPhone 15 Pro Max koster 17 990.

NYHET: iPhone 15 Pro i titan. Foto: Kristi Østvang
NYHET: iPhone 15 Pro i titan. Foto: Kristi Østvang Vis mer

Nye klokker

Apple Watch Series 9 er den nyeste versjon av det som er verdens mest populære smartklokke.

Denne kommer med ny S9-brikke som gir bedre ytelse, og en mer lyssterk skjerm på opptil 2000 nits. Siri-forespørsler håndteres nå på selve klokka, så det går både raskere og er sikrere.

«Double tap» er en ny funksjon som gjør at du kan «tappe» fingrene to ganger for å utføre oppgaver på klokka. Altså vil du kunne styre Apple Watch uten å trykke på skjermen.

Du vil kunne knipe tommelen og pekefingeren sammen for å motta samtaler, ta bilder og så videre. Dette er hentet rett fra Apple-brillene Vision Pro.

I fjor lanserte Apple en ny sportsutgaven av smartklokke kalt Apple Watch Ultra. Nå kommer denne i en ny utgave, med den nye S9-prosessoren, som gir både «double tap» og Siri rett på klokka. Den får en ny skjerm med lysstyrke på hele 3000 nits, som skal være 50 prosent sterkere enn første generasjon.

Apple Watch Ultra 2 vil koste 10 990 kroner, mens Series 9 har en startpris på 5490.

Alle nyhetene blir tilgjengelig for kjøp fredag 15. september, med levering fra 22. september.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer