Flytt bilder, meldinger og apper til ny telefon

Ny telefon? Slik får du med deg innholdet fra den gamle

Du trenger ikke å starte med blanke ark.

NY TIL JUL? Om du går fra iPhone til Android, andre veien eller holder deg til samme operativsystem, er det kjekt å få med seg innholdet fra den gamle telefonen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
NY TIL JUL? Om du går fra iPhone til Android, andre veien eller holder deg til samme operativsystem, er det kjekt å få med seg innholdet fra den gamle telefonen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange har ønsket seg ny mobiltelefon til jul, og kanskje er du blant de heldige som fikk akkurat den modellen du hadde ønsket deg.

Da kan det være lurt å ta en titt på listen over ting du bør gjøre når du har fått en ny telefon, som å sørge for å låse den for uvedkommede og for at bildene dine sikkerhetskopieres automatisk til nettskyen i tilfelle du mister telefonen.

Sannsyligvis har du da en telefon som skal gå av med pensjon, men før du gir den til poden eller legger den ut på Finn, kan det være lurt å overføre innholdet til den nye telefonen din.

Og det er nettopp det denne artikkelen handler om.

Fra iPhone til iPhone

Hadde du iPhone og fikk ny iPhone til jul, er denne overføringen ganske enkel i iOS. Du har i utgangspunktet to valg – enten å gjøre det via iCloud eller via iTunes, altså med kabel til PC-en.

Via iCloud
Den mest moderne metoden, via iCloud, fordrer at du har nok iCloud-lagringsplass, slik at den gamle telefonen er hundre prosent sikkerhetskopiert.

Apple tilbyr 5 GB uten at du betaler for det, mens du får 50 GB for 10 kroner i måneden og 200 GB for 29 kroner i måneden. Denne plassen deles på tvers av alle Apple-enheter du har koblet til samme iCloud-konto.

Selv om det er plass til mer enn 5 GB på telefonen din, kan det godt være at det er tilstrekkelig, for selve appene kopieres ikke til nettskyen – kun det lagrede innholdet fra dem, samt innhold som bilder og lignende.

Ny telefon? Slik får du med deg innholdet fra den gamle

For å påse at den gamle telefonen din er sikkerhetskopiert, kan du navigere til innstillinger, trykke på Apple ID-en din øverst og så videre til iCloud, iCloud sikkerhetskopi. For det første må iCloud-sikkerhetskopiering være aktivert, og er det tilfelle, kan du se når siste sikkerhetskopi ble foretatt (dette gjøres automatisk når iPhone er koblet til WiFi og strømkilde).

Ved å trykke «sikkerhetskopier nå» kan du eventuelt tvinge en ny sikkerhetskopi, slik at iCloud har helt oppdatert informasjon.

Dermed kan du ganske enkelt velge «Gjenopprett fra iCloud-sikkerhetskopi» når du starter den nye telefonen første gang og velge den nylige sikkerhetskopien.

Så lastes apper, bilder og lignende ned på den nye telefonen, og tiden det tar vil avhenge av hvor rask nettlinje du har hjemme. Meldinger, notater, kontakter og lignende vil også være intakt.

Via iTunes
Om heller vil holde dataene dine innomhus, kan du koble den gamle telefonen til PC/Mac via USB-porten og ta en full sikkerhetskopi via iTunes.

Du kobler til, starter iTunes og trykker på telefonnavnet. På oversikt-siden er det så bare å trykke «sikkerhetskopier nå» for å lage en sikkerhetskopi av alt innholdet.

Dersom du velger å kryptere sikkerhetskopien, er du nødt til å sette et passord som du ikke må glemme. Da får du med sensitive data fra helse-appen og lignende.
Dersom du velger å kryptere sikkerhetskopien, er du nødt til å sette et passord som du ikke må glemme. Da får du med sensitive data fra helse-appen og lignende. Vis mer

Merk at du er nødt til å lage en kryptert kopi dersom du også vil ha med sensitivt innhold som helse- og aktivitetsdata, passord og den slags. I så fall må du kryptere sikkerhetskopien med et selvvalgt passord du ikke må glemme.

Når sikkerhetskopien er gjort (tiden vil bero på mengden innhold og hvor rask datamaskinen din er), kan du koble den fra iTunes, koble til den nye og velge å gjenopprette den fra sikkerhetskopien du nettopp tok.

Heller ikke her kopieres selve appene, så de blir lastet ned fra App Store i neste omgang.

Fra Android til iPhone

Har du tatt steget over i Apples verden, har selskapet laget en hendig Android-app som lar deg overføre innhold fra Android-telefonen til iPhone.

Du kan overføre bilder, meldinger, kalenderavtaler, kontakter, bokmerker og Google-kontoen din. Data i apper blir dog ikke overført – heller ikke apper du har kjøpt, siden du har kjøpt dem fra Google og ikke fra Apple.

EGEN APP: Apple har laget Android-appen Move to iOS som gjør det enkelt å flytte data fra Android til iOS. Foto: Apple
EGEN APP: Apple har laget Android-appen Move to iOS som gjør det enkelt å flytte data fra Android til iOS. Foto: Apple Vis mer

Men appene du har kjøpt på den gamle telefonen blir automatisk lagt til i ønskelisten i App Store dersom de finnes for iOS, slik at du lett kan kjøpe de du trenger videre. Når det gjelder gratisapper, får du tilbud om å laste dem ned dersom App Store har tilsvarende app i katalogen.

For å komme i gang, laster du ned Move to iOS-appen på Android-telefonen din og starter den. Når du starter opp iPhone første gang, velger du å overføre data fra Android. iPhone viser så en kode du må oppgi på Android-enheten, og så kan du velge hva som skal overføres og sette i gang.

Dette skjer trådløst med direkte-WiFi mellom de to telefonene.

(Har du allerede gått igjennom det første iPhone-oppsettet, må du nullstille telefonen og gjøre den øvelsen på ny.)

Fra Android til Android

Hvis du har fått en ny Android-telefon, er det flere produsenter som har lagt ved programvare som gjør at du kan flytte data fra den gamle telefonen din.

Med nyere Samsung-toppmodeller får du en hendig plugg du kan bruke for å overføre data fra en gammel telefon; også iPhone. Foto: Samsung
Med nyere Samsung-toppmodeller får du en hendig plugg du kan bruke for å overføre data fra en gammel telefon; også iPhone. Foto: Samsung Vis mer

Eksempelvis har Samsung sin Smart Switch-løsning, der det følger med et lite USB OTG-adapter (on the go) som lar deg koble den gamle telefonen direkte til den nye; det være seg en Android-telefon eller en iPhone. Så er det bare å velge hvilket innhold du vil ha over og sette i gang.

Sony har på sin side Xperia Transfer mobile som også gjør det tilsvarende enkelt å overføre bilder, meldinger og annet personlig innhold fra den gamle til den nye telefonen. Denne kan også brukes for å overføre data fra iPhone.

Begge disse vil også finne tilsvarende apper i Play butikk hvis de er tilgjengelige.

Huawei har laget appen Phone Clone, som fungerer på tilsvarende måte. Den fungerer også mot iPhone, men får ikke med seg tekstmeldinger.

Disse løsningene får du som regel forespørsel om når du går igjennom det første oppsettet av telefonen.

Hvis du ikke får en slik forespørsel når du går igjennom det første oppsettet, kan du bruke programvare fra tredjepart, for eksempel Cloneit (Play butikk, gratis). Du installerer appen på begge enheter, velger «receive» på den nye og «send» på den gamle, og så kan du overføre meldinger, bilder, kontakter, kalendre, systeminnstillinger som WiFi-passord og mer til.

Fra iPhone til Android

Hvis du bytter fra iPhone, er det spesielt én ting du bør gjøre først, og det er å deaktivere iMessage på den gamle telefonen, slik at ikke det dukker opp iMessage-meldinger der, som du ikke mottar på den nye telefonen.

Det gjør du via innstillinger, meldinger. Slå av bryteren ved siden av iMessage.

I forrige avsnitt skrev vi blant annet at både Samsung og Sony har medfølgende programvare som lar deg overføre data fra iPhone.

Via Google Drive-appen for iOS, kan du sikkerhetskopiere kontakter, kalendere, bilder og video.
Via Google Drive-appen for iOS, kan du sikkerhetskopiere kontakter, kalendere, bilder og video. Vis mer

Skulle telefonen din mangle en slik app, har Google en egen «bytt til Android»-side som viser deg hvordan du får med deg bilder, musikk og kontakter. Den mangler riktignok kalendere, men der kan du bruke Google Drive-appen for iOS for å kopiere kalenderinnhold til Google Kalender, som vil være tjenesten du kommer til å bruke på Android.

Den største utfordringen når du bytter fra iPhone til Android, er å få med seg tekstmeldingene, men det lar seg gjøre. Akkurat den biten har vi flyttet til en egen artikkel, slik at ikke denne blir alt for lang:

=> Slik flytter du SMS fra iPhone til Android

Til slutt

Dersom du skal gi den gamle telefonen videre eller selge den som bruktgjenstand, er det lurt å sørge for at alt innhold på den er slettet først. Det kan du lese mer om disse artiklene:

Artikkelen ble publisert på Dinside julen 2016, men er oppdatert julen 2017.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer