Smittestopp-appen:

Ny versjon lanseres i dag

Folkehelseinstituttet (FHI) håper flest mulig laster ned den nye smitteappen når den lanseres mandag. Denne gang forblir personopplysningene i telefonen din.

NY VERSJON: Smittestopp-appen kommer nå tilbake i app-butikkene i helt ny versjon. Foto: Heiko Junge / NTB
NY VERSJON: Smittestopp-appen kommer nå tilbake i app-butikkene i helt ny versjon. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den nye appen deler navnet Smittestopp med sin utskjelte forgjenger, som myndighetene trakk tilbake tidligere i år. Det er også det eneste de to appene har til felles, skal en tro Folkehelseinstituttet.

Appen blir tilgjengelig i forkant av regjeringens varslede koronapressekonferanse mandag.

Den danskutviklede mobilapplikasjonen benytter til forskjell fra sin forgjenger ikke GPS-data, den laster ikke opp personopplysninger til en sentral server og den vil kun bli brukt til smittesporing, ikke analyse eller forskning.

Jo flere jo bedre

– Jo flere som bruker appen, jo mer effektiv vil den bli. Derfor håper vi flest mulig vurderer appen for nedlasting når den er klar på mandag i App Store og Google Play, sier assisterende direktør Gun Peggy Knudsen ved FHI til NTB.

Appen er ment for dem over 16 år, og det er frivillig å bruke den. Det er heller ikke nødvendig å logge seg inn, med mindre en selv skal melde fra at man har testet positivt for koronaviruset.

Programmet bruker kun bluetoothteknologi. Gjennom et sinnrikt system med digitale nøkler som lagres i telefonen din, og som hyppig oppdateres og skiftes ut, deles opplysninger du selv legger inn om koronasmitte bare når du selv ønsker det. På samme måte vil brukeren bli varslet dersom en annen legger inn opplysninger om smitte og dere har vært i nærheten av hverandre.

Selv om en vaksine er på vei og myndighetene håper på å få kontroll over koronapandemien, anser FHI likevel at en smitteapp vil kunne være viktig for å stanse spredningen av smitte i samfunnet. Og selv om Norge starter vaksinasjonen i romjulen, vil det ta tid før alle er vaksinert og viruset ufarliggjort.

Ustabil smittesituasjon

– Det vil ta tid før alle er vaksinert, og smittesituasjonen er ustabil og kan endre seg raskt. Derfor har vi behov for en app som Smittestopp som kan supplere de andre tiltakene og bidra til å stoppe videre smitte, sier Knudsen.

I spørreundersøkelsen Norsk koronamonitor fra Opinion svarte nylig 41 prosent av de spurte at de vil ta den nye smittesporingsappen i bruk. Omtrent like mange, 39 prosent, svarte at de ikke vil ta den i bruk. De resterende svarte at de ikke vet.

Det danske IT-selskapet Netcompany, som allerede har utviklet danske Smittestopp, var det eneste selskapet som leverte et tilbud, og de fikk oppdraget med å utvikle den nye norske appen for digital smittesporing.

Bruker mindre strøm

Kildekoden ble publisert i november og både fagrådet og over 100 IT-utviklere har vært involvert i diskusjonen rundt utvikling av appen, melder NRKBeta.

Kjetil Berg Veire i FHI kan dessuten meddele at den nye versjonen av Smittestopp-appen vil bruke betydelig mindre strøm enn en første utgaven.

I Danmark har to millioner tatt i bruk appen. 36 505 personer har oppgitt appen som grunn til at de har testet seg, og av dem har 262 personer testet positivt.

Oppdatert: Den nye Smittestopp-appen er ute i app-butikkene nå:
Smittestopp for Android (Play butikk, gratis)
Smittestopp for iOS (App store, gratis)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer