Dette gikk du kanskje glipp av på Apples lansering

Nye Apple Watch får ikke EKG-måling i Norge

Detaljer som kan ha gått under radaren.

BARE ETT KAMERA BAK: Apples nye iPhone XR har bare ett kamera bak, mens de to andre nye modellene, iPhone Xs og Xs Max har to. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/NTB Scanpix
BARE ETT KAMERA BAK: Apples nye iPhone XR har bare ett kamera bak, mens de to andre nye modellene, iPhone Xs og Xs Max har to. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I går lanserte Apple tre nye iPhone-modeller og en ny Apple Watch.

På den nesten tre timer lange seansen ble det sagt mye om hva som er nytt med de nye produktene, men det var også en del som ble utelatt eller som bare fløy under radaren.

Noe av det kan være greit å vite dersom du er frista til å kjøpe noen av nyhetene.

Apple Watch 4 i Norge får ikke EKG-måling

STØRRE SKJERM: Nye Apple Watch Series 4 har 30 prosent større skjerm, og har fått nye urskiver som viser mer sanntidsinformasjon. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/NTB Scanpix
STØRRE SKJERM: Nye Apple Watch Series 4 har 30 prosent større skjerm, og har fått nye urskiver som viser mer sanntidsinformasjon. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/NTB Scanpix Vis mer

I tillegg til større skjerm, er den store nyheten med Apple Watch Series 4 at den kommer med innebygd EKG-måler. Du skal kunne åpne en egen app, og trykke på den digitale krona, og på 30 sekunder skal hjerterytmen din være målt.

Ifølge ITavisen ser det imidlertid ikke ut til at denne funksjonen blir tilgjengelig i Norge, i hvert fall ikke med det første.

Under lanseringa snakka Apple om at EKG-måleren var godkjent av FDA, som er det amerikanske overvåkningsorganet for medisinske produkter. I pressemeldingen står det spesifikt at EKG-appen lanseres senere i år, "bare i USA".

For at EKG-funksjonen skal kunne tilbys på Apple Watch Series 4 i Norge, må den da kanskje ha godkjenning fra norske helsemyndigheter.

Forresten er det også uvisst om LTE-utgaven av Apple Watch Series 4 kommer til Norge. Forgjengeren Series 3 kom også med LTE, men denne ble aldri lansert her, selv om den ble sluppet i både Sverige og Danmark.

Du må kjøpe hodetelefon-adapter selv

Apple fjerna som kjent hodetelefon-utgangen på iPhone i 2016, men la samtidig ved en hodetelefon-adapter i eskene, slik at det skulle være mulig for folk å bruke sine gamle, kablede hodetelefoner med ny telefon.

FØLGER IKKE MED: Frem til nå har denne fulgt med på Apples iPhone-modeller uten hodetelefon-utgang. Foto: Kiichiro Sato/AP Photo/NTB Scanpix
FØLGER IKKE MED: Frem til nå har denne fulgt med på Apples iPhone-modeller uten hodetelefon-utgang. Foto: Kiichiro Sato/AP Photo/NTB Scanpix Vis mer

Fra og med nå følger imidlertid ikke adapteren med lenger. Du får Earpods med Lightning-kontakt, ellers må du kjøpe adapteren selv om du fortsatt bruker hodetelefoner med minijack-plugg. Den koster 99 kroner fra Apple.

Ellers er det rett og sett trådløse hodetelefoner som nå gjelder.

Dette mangler iPhone XR

Mens nye iPhone Xs og Xs Max er de ultimate nye toppmodellene til Apple, er nye iPhone XR den mer folkelige modellen med lavere inngangspris - og færre funksjoner.

Så hva er det iPhone XR mangler sammenlignet med de to andre?

FLERE FARGER: Nye iPhone Xr kommer i flere farger enn det iPhone Xs og Xs Max gjør. Foto: Stephen Lam/Reuters/NTB Scanpix
FLERE FARGER: Nye iPhone Xr kommer i flere farger enn det iPhone Xs og Xs Max gjør. Foto: Stephen Lam/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
  • Rammen er ikke av rustfritt stål, men aluminium. Det betyr imidlertid at den kan lages i mange nye farger: hvit, svart, blå, gul, korallrød og rød
  • Den har LCD-skjerm i stedet for OLED. Dette er den samme LCD-skjermen som i iPhone 8, mens iPhone Xs og Xs Max da har den samme OLED-skjermen som iPhone X.
  • Den har mindre lagringsplass. Alle modellene begynner med 64 GB, men videre har XR 128 GB og 256 GB, mens de to andre har 256 GB og 512 GB.
  • Den har ikke 3D Touch, det vil si at skjermen kan registrere hvor hardt du trykker.
  • Den har bare ett kamera bak, ikke to som på Xs og Xs Max. Den kan imidlertid ta bilder i portrettmodus, men ifølge Lauren Goode i Wired er den tilpasset for bruk med personer, og den vil bare ha tre forskjellige lyseffekter.
  • Den er ikke like vanntett. Vann- og støvbestandighetsrangeringen er IP67, mot IP68 på Xs og Xs Max.

Betyr det at iPhone Xr er dårligere? Neppe. For folk flest vil antagelig denne være mer enn bra nok, og så sparer man noen tusenlapper mot å velge de dyrere Xs- og Xs Max-modellene.

DAGENS UTVALG: Her er de ulike iPhone-modellene du nå får kjøpt fra Apple. Foto: Karl Mondon/NTB Scanpix
DAGENS UTVALG: Her er de ulike iPhone-modellene du nå får kjøpt fra Apple. Foto: Karl Mondon/NTB Scanpix Vis mer

RIP iPhone SE

Samtidig som vi i går fikk tre nye iPhone-modeller, forsvant det også noen fra Apples sortiment. iPhone X er ute, da den blir erstatta av iPhone XS og XS Max. iPhone 6S Plus er heller ikke lenger å få tak i.

HENDIG: iPhone SE har vært populær fordi den er en del mindre enn Apples andre toppmodeller. Nå blir den ikke lenger å få tak i. Foto: Ole Petter Baugerød
HENDIG: iPhone SE har vært populær fordi den er en del mindre enn Apples andre toppmodeller. Nå blir den ikke lenger å få tak i. Foto: Ole Petter Baugerød Vis mer

Men det kanskje verste for de som foretrekker mindre mobiler, er at iPhone SE nå er død og begravet. Den lille 4-tommersmodellen har vært en favoritt blant mange, men nå blir det minste du får tak i iPhone XS med 5,8 tommer skjerm.

iPhone SE har dog også vært populær på grunn av det lave prispunktet, fra underkant av 4.000 kroner. Den billigste nye iPhone-modellen, XR, koster 8.790 kroner.

iPhone 7 er den billigste modellen fremdeles i salg, som koster fra 5.290 kroner.

Samtidig er det verdt å merke seg at takket være fjerningen av hjemknappen med iPhone X-designet, har Apple klart å lage mindre telefoner. Bare se på bildet under hvor nye iPhone Xs med 5,8 tommer skjerm er fysisk mindre enn iPhone 8 Plus med 5,5 tommer skjerm.

RAMMELØS DESIGN: Vi har lenge klaga over at iPhone har i overkant mye ramme rundt skjermen, noe som har gjort den til større enn den må være. Ved å fjerne hjemknappen, er den saken løst. REUTERS/Stephen Lam
RAMMELØS DESIGN: Vi har lenge klaga over at iPhone har i overkant mye ramme rundt skjermen, noe som har gjort den til større enn den må være. Ved å fjerne hjemknappen, er den saken løst. REUTERS/Stephen Lam Vis mer

Raskere trådløs lading

Da Apple lanserte iPhone 8, 8 Plus og X i fjor, var de selskapets første mobiler med støtte for trådløs lading. Etterlengtet, men ladinga viste seg å gå relativt tregt sammenligna med tradisjonell lading.

Mobilene hadde først en oppgitt makseffekt på inntil 5 watt, men dette ble økt til 7,5 watt med en iOS-oppdatering.

Nye iPhone Xs, Xs Max og XR har også alle støtte for trådløs lading, men i pressemeldingen skryter Apple av raskere trådløs lading på de to dyreste modellene.

Hva det innebærer i praksis, er det fremdeles ingen som vet. Det har dog gått rykter om en ny makseffekt på 10 watt.

Hva skjer med AirPower?

FORSVINNINGSNUMMER: Apples trådløse lader AirPower har fortsatt ikke sett dagens lys. Foto: Josh Edelson/AFP Photo/NTB Scanpix
FORSVINNINGSNUMMER: Apples trådløse lader AirPower har fortsatt ikke sett dagens lys. Foto: Josh Edelson/AFP Photo/NTB Scanpix Vis mer

På fjorårets iPhone-lansering viste Apple frem en ny trådløs lader kalt AirPower, som kunne lade iPhone, Apple Watch og AirPods samtidig. Etter planen skulle den komme i salg i 2018, men etter hvert som året har gått, har ingenting skjedd.

Mange trodde Apple skulle kunngjøre ny lanseringsdato i går, men de sa ikke et ord under pressekonferansen, og nå har de til og med fjernet det meste av henvisninger til laderen fra sine nettsider.

Om AirPower noensinne vil komme i salg gjenstår å se, men ifølge The Verge kan det være mange årsaker til at den fremdeles ikke har sett dagens lys. En eller annen form for produksjonsproblem er vel høyst sannsynlig.

Nye AirPods og iPad Pro

Før gårsdagens lansering gikk det spekulasjoner om at AirPods og iPad Pro også skulle slippes i nye utgaver. Ifølge ryktene vil AirPods 2 være vanntette, ha støykansellering og støtte for trådløs lading. Nye iPad Pro ryktes å få en rammeløs design uten hjemknapp med Face ID-ansiktsopplåsning.

Men i går handla alt om nye iPhone og Apple Watch.

Apple pleier dog å ha en Mac-lansering i oktober, så det kan være at de dukker opp her, sammen med kanskje en ny MacBook Air, iMac og Mac mini.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer