Nye EU-krav

Skaper nytt hodebry for mobilprodusentene.

STOR ENDRING: Dersom Apple tvinges til å lage iPhone med utskiftbart batteri, kreves det en stor endring av designet på telefonene. Foto: Kirsti Østvang
STOR ENDRING: Dersom Apple tvinges til å lage iPhone med utskiftbart batteri, kreves det en stor endring av designet på telefonene. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Takket være EU er USB-C i ferd med å bli felles standard ladeport på smartmobiler. De har også fått mobilprodusentene til å slutte å legge ved strømdaptere i esken når du kjøper ny telefon.

Alt for å spare miljøet.

Bytt batteri selv

Nå har EU blitt enige om nye regler som vil tvinge mobilprodusentene til å utstyre produktene sine med utskiftbare batterier. Noen husker kanskje at dette var mer vanlig i gamle dager, før smartmobilens tid.

Mange bytter telefon i dag når batterier er blitt dårlige. De nye reglene vil dermed gi slike produkter lengre levetid. I tillegg kommer det også strengere krav til batterienes effekt og varighet, skriver NTB.

- Godt nytt for forbrukerne

Ifølge NTB er EUs nye regelverk for batterier er en viktig del av EUs grønne vekststrategi, Grønn giv, og handlingsplanen for en sirkulær økonomi.

Regelverket omfatter alle typer batterier, fra de små bærbare til større batterier for elsykler, elbiler og industrielt bruk.

OMSTART: Etter at Apple skrotet hjemknappen på iPhone, har det blitt mye mer tungvint å kjøre en tvungen omstart av telefonen. I denne videoen viser vi deg hvordan man gjør det. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Regelverket er godt nytt både for batteriindustrien og for forbrukerne som kan forvente mer bærekraftige og sikrere batterier med lengre levetid, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Skjer tidligst 2027

Det nye batterikravet vil trolig kreve drastisk redesign for produsentene. I de fleste moderne smartmobiler og nettbrett er batteriet godt forseglet i komponentene og laget for at enhetene skal være tynnest mulig.

Neste steg før regelverket gjelder i EU, er endelig vedtak i Rådet, som forventes innen kort tid, ifølge NTB. Regelverket vil sannsynligvis også bli gjeldende i Norge.

Ifølge Android Authority vil ikke loven tre i kraft før tidlig i 2027. EU kan utsette den hvis produsentene viser at de trenger mer tid for å etterkomme den.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer