iPhone 13 vs. iPhone 12

Nye iPhone: Dette er forskjellene

Bedre kamera og batteritid og ny prosessor, men bør du oppgradere?

IPHONE 13: Apple har annonsert fire nye iPhoner. Bør du oppgradere fra iPhone 12, eller er ikke nyhetene store nok? Foto: Apple
IPHONE 13: Apple har annonsert fire nye iPhoner. Bør du oppgradere fra iPhone 12, eller er ikke nyhetene store nok? Foto: Apple Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag annonserte Apple fire nye iPhoner, iPhone 13, iPhone 13 Mini, iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max, med sedvanlige årlige forbedringer som bedre batteritid, kraftigere prosessor og bedre kamera, men også en mye raskere skjerm som gjør at iPhone nå er på høyde med de beste Android-mobilene.

Spørsmålet nå mange stiller seg, er om de bør oppdragere fra iPhone 12 til 13, eller om de har en eldre iPhone og vurderer om iPhone 13 er verdt prisen over iPhone 12, som nå blir rimeligere.

Under går vi gjennom de største forskjellene mellom iPhone 12- og iPhone 13-serien.

Priser og modellutvalg

Når det gjelder modeller er det verdt å merke seg to ting: Apple har gått bort fra 64 GB lagringsplass, slik at 128 GB er det minste for iPhone 13-serien. Det betyr samtidig at innstegsprisen er noe høyere.

iPhone 13 Mini starter på 8490 kroner – 6990 kroner for iPhone 12 Mini – og 9790 kroner for iPhone 13 mot 8490 kroner for iPhone 12. Ta med i beregningen at iPhone 13 leveres med dobbel lagringsplass.

Hvis vi sammenlikner 128 GB-modellene og ser på laveste pris på Prisjakt, er det 8290 kroner for iPhone 12 og 7870 kroner for iPhone 12 Mini.

iPhone 13-serien kommer i noen nye fargevalg. Foto: Apple
iPhone 13-serien kommer i noen nye fargevalg. Foto: Apple Vis mer

Den andre tingen er at Apple ikke lenger selger iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro. Begge enhetene er fjernet fra Apple Store, men du kan selvsagt kjøpe dem gjennom andre forhandlere.

iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max starter på henholdsvis 12 290 og 13 490 kroner. Da med 128 GB om bord. Til sammenlikning finner vi iPhone 12 Pro til 11 190 kroner og iPhone 12 Pro Max til 11 490 kroner, med tilsvarende lagringsplass, som billigste på Prisjakt.

Ønsker du å ta den helt ut med en 1 TB lagringsplass, må frem med intet mindre enn 18 190 kroner for iPhone 13 Pro og 19 390 kroner for iPhone 13 Pro Max.

Design og skjerm

På utsiden er det lite som skiller iPhone 12 og iPhone 13. Nykommeren er litt tykkere – det er snakk om rundt 0,2 millimeter – veier 10 gram mer og har en noe mindre busslomme over skjermen. Altså der frontkameraet og Face ID-sensorer sitter. Busslomma er noe smalere, men faktisk litte grann høyere.

Den største forskjellen finner du for så vidt på baksiden. Mens iPhone 12 og 12 Mini har et vertikalt kameraoppsett, har iPhone 13 og 13 Mini et diagonalt, som vil si at de to kamerasensorene er plassert diagonalt, ikke rett under hverandre. Dette er visstnok for å få plass til større kamerasensorer på innsiden.

Ellers er materialvalget det samme.

Batteri

Apple har ikke for vane å oppgi batterikapasiteten til sine iPhoner, og gjør det heller ikke med iPhone 13. Derfor vet vi ikke den eksakte forskjellen i mAh, men ifølge Apple har iPhone 13 og 13 Mini 1,5 timer mer batteritid enn sine forgjengere, mens økningen er på 2,5 timer for iPhone 13 Pro og 13 Pro Max.

Hva lading gjelder, går det fortsatt i 20 watt kablet og 15 watt trådløs MagSafe-lading. Til sammenlikning annonserte Xiaomi nyheten 11T Pro med 120-watts hurtigladig, som lader mobilen, med 5 000 mAh batteri, fra 0 til 100 prosent på 17 minutter.

Prosessor

Mens iPhone 12-mobilene er utstyrt med brikkesettet A14 Bionic, er det A15 Bionic som gjelder for iPhone 13-serien. Ifølge Apple er dette den kraftigste prosessoren for smarttelefoner noensinne, noe vi antar at de har helt rett i.

Samtidig spekulerer nettstedet Macworld i om ytelsesforskjellen mellom A14 og A15 ikke er like stor som tidligere lanseringer, men iPhone 13-brukerne kan trolig vente en solid opplevelse enten de surfer, spiller eller strømmer. Og sannsynligvis er den mer energieffektiv, ref økningen i batteritiden nevnt over.

Historien har vist seg at ytelsen er generelt god på iPhonene.

Apples A15-brikkesett driver de nye iPhonene. Foto: Apple
Apples A15-brikkesett driver de nye iPhonene. Foto: Apple Vis mer

Skjerm og kamera

To punkter det ser ut til å være større nyheter å spore, er skjermen og kameraet. Oppløsningen er identisk fra modell til modell, men iPhone 13 kan dra nytte av høyere lysstyrke, 800 nits, som gjør den mer lesbar på solrike dager.

Den største nyheten er dog den at iPhone 13 Pro og iPhone 13 Pro Max endelig har 120 Hz-panel. Dynamisk sådan, slik at den justerer bildefrekvensen etter hva som skjer på skjermen.

Høyere bildefrekvens gir et glattere bilde, som er spesielt merkbart når du ruller opp og ned på en nettside eller navigerer rundt i iOS.

Kamera ser også ut til å være årets fokuspunkt for Apple. Sensor for sensor er utvalget det samme, med dobbeltoppsett på iPhone 13 og 13 mini og trippel på iPhone 13 Pro og Pro Max. Samtlige på 12 megapiksler.

iPhone 13 Pro og Pro Max får tre kameraer, og byr nå på 3x optisk zoom. Foto: Apple
iPhone 13 Pro og Pro Max får tre kameraer, og byr nå på 3x optisk zoom. Foto: Apple Vis mer

Den store nyheten er at sensorene er mer lyssterke, de skal slippe inn 47 prosent mer lys, som åpner for bedre resultater i mørke omgivelser. For eksempel har ultravidvinkelsensoren til iPhone 13 Pro og Pro Max en blender på f/1,8 mot f/2,4 på sine respektive forgjengere.

Alle de nye modellene får dessuten sensor shift, altså stabilisering der bildebrikka flytter på seg – det var det bare 12 Pro Max som hadde i fjor.

Når du filmer, finnes det en ny Cinematic mode som automatisk bytter fokus på de ulike delene av bildet, for eksempel dersom personen i forgrunnen snur seg mot en av dem i bakgrunnen, og ut fra demonstrasjonsvideoen så det ut til å gi meget gode resultater. Du kan selvsagt også styre dette manuelt.

Ellers er det verdt å nevne at iPhone 13 Pro-modellene har 3x optisk zoom, mot 2,5x på de foregående.

iPhone 13-serien blir tilgjengelig 24. september.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer