Nye krav til mobiltelefoner

EU-kommisjonen vil innføre ny merking av nettbrett og smarttelefoner.

ENERGIMERKING: Hvis EU får som de vil må mobilprodusentene energimerke produktene sine. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ENERGIMERKING: Hvis EU får som de vil må mobilprodusentene energimerke produktene sine. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av måneden samles EU-kommisjonen for å diskutere nye økodesignkrav og energimerking for smarttelefoner, enklere mobiltelefoner, trådløse telefoner og nettbrett.

Ett forslag er å merke smarttelefoner og nettbrett på samme måte som hvitevarer, med energimerking fra A til G, der A er det beste.

En slik merking kan også inneholde enhetens IP-sertifisering – altså støv- og vannbestandighet – total ladesyklus for batteriet, hvor lenge batteriet holder mellom hver lading – her er aktiv bruk vektet tyngst – og hvor robust enheten er mot fritt fall.

Spesielt sistnevnte er interessant. EU-kommisjonen foreslår at produsentene oppgir informasjon om produktets robusthet ved gjentatt fritt fall i en skala fra A til G. Jo mer robust, jo nærmere karakteren A.

Fallhøyden er satt til én meter og robustheten bedømmes etter skader på ting som skjerm, kamera, batteri, mikrofon, høyttaler og interne komponenter.

Etikettene er også utstyrt med en QR-kode. Når du skanner denne med mobilen din, vil du komme til en landingsside med mer informasjon om produktet.

Planen er å innføre energimerkingen i 2023.

Veldig positive

Stiftelsen Elektronikkbransjen har jobba mye med økodesigndirektivet som energimerking er en del av, og de har vært med på å implementere merkeordningen på de store hvitevarene.

Overfor Dinside forteller Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Elektronikkbransjen, at de stiller seg veldig positive til en felles merkeordning.

– På mobil og nettbrett er det ikke snakk om de store strøm-mengdene som trekkes, men det som er bra med merkingen er den andre informasjon som også kommer, som antall ladesykluser og IP-sertifisering som vil gjøre det enklere for forbrukeren å velge rett produkt for sitt bruk, skriver hun i en e-post.

Lanserte OmBrukt

Ottemo trekker også frem det nye økodesigndirektivet som energimerkingen er en del av. Direktivet setter krav til tilgang til reservedeler og at produktet skal produseres på en måte som gjør det enkelt å reparere dersom det går i stykker.

– Vi har sammen med hvitevareleverandørene lansert OmBrukt hvor vi sertifiserer verksteder og de ombrukte produktene slik at det skal bli trygt for forbrukeren å velge et brukt produkt.

På laget har de fått med seg blant annet Power, Elkjøp og verksteder.

Kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Stiftelsen Elektronikkbransjen. Foto: Stian Sønsteng.
Kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Stiftelsen Elektronikkbransjen. Foto: Stian Sønsteng. Vis mer

– Når PC, mobil og nettbrett blir neste produktgruppe er vi klare til å innlemme disse i ordningen også, skriver Ottemo og legger til:

– Vi regner med at andre produktgrupper som kjøkkenmaskiner, elektriske verktøy og mer vil få samme krav etter hvert, og bransjen er klar for å sørge for at ombruk blir enklere også i disse produktkategorien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer