Nye krav til mobiltelefoner

EU-kommisjonen vil innføre ny merking av nettbrett og smarttelefoner.

ENERGIMERKING: Hvis EU får som de vil må mobilprodusentene energimerke produktene sine. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ENERGIMERKING: Hvis EU får som de vil må mobilprodusentene energimerke produktene sine. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av måneden samles EU-kommisjonen for å diskutere nye økodesignkrav og energimerking for smarttelefoner, enklere mobiltelefoner, trådløse telefoner og nettbrett.

Ett forslag er å merke smarttelefoner og nettbrett på samme måte som hvitevarer, med energimerking fra A til G, der A er det beste.

En slik merking kan også inneholde enhetens IP-sertifisering – altså støv- og vannbestandighet – total ladesyklus for batteriet, hvor lenge batteriet holder mellom hver lading – her er aktiv bruk vektet tyngst – og hvor robust enheten er mot fritt fall.

Spesielt sistnevnte er interessant. EU-kommisjonen foreslår at produsentene oppgir informasjon om produktets robusthet ved gjentatt fritt fall i en skala fra A til G. Jo mer robust, jo nærmere karakteren A.

Fallhøyden er satt til én meter og robustheten bedømmes etter skader på ting som skjerm, kamera, batteri, mikrofon, høyttaler og interne komponenter.

Etikettene er også utstyrt med en QR-kode. Når du skanner denne med mobilen din, vil du komme til en landingsside med mer informasjon om produktet.

Planen er å innføre energimerkingen i 2023.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer