Nyheter vi kan få se fra Apple på tirsdag

Ikke bare ny iPhone som skal lanseres 10. september, skal vi tro ryktene.

STRAKS HØSTLANSERING: Førstkommende tirsdag skal Apple med Tim Cook i spissen vise frem nye iPhone-modeller - og kanskje litt til? Foto: Karl Mondon/Pa Photos/NTB Scanpix
STRAKS HØSTLANSERING: Førstkommende tirsdag skal Apple med Tim Cook i spissen vise frem nye iPhone-modeller - og kanskje litt til? Foto: Karl Mondon/Pa Photos/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Om en uke, tirsdag 10. september, holder Apple sitt storstilte september-lansering hvor alle forventer at de skal avduke iPhone 11, eller iPhone XI som det også kan hende de kaller den. Det svirrer så mange rykter at de som følger med neppe kommer til å få seg noen store overraskelser.

Hva vet vi om iPhone 11?

Jo, den vil komme i tre varianter. iPhone 11, som er ment som en erstatter for den «billigere» modellen iPhone Xr, iPhone 11 Pro, som sies å erstatte hoved-toppmodellen iPhone Xs samt iPhone 11 Pro Max, erstatteren til iPhone Xs Max (ja, vi vet, vi er også svimle av dette navnekjøret).

Et nytt trippelkamera-system, støtte for Apple Pencil og omvendt trådløs lading er også blant nyhetene som vil dukke opp, i hvert fall Pro-modellene.

Men ny iPhone er liksom ventet, da Apple pleier å lansere ny mobil på denne tiden av året.

Mer spennende er de andre ryktene som har begynt å dukke opp på nettet, og som, hvis de stemmer, betyr at selskapet er i ferd med å begi seg inn på et par nye produktkategorier.

Sporingsbrikke

Stemmer påstandene til MacRumors, kommer den første til å være en Tile-lignende sporingsbrikke som kan brukes til å holde styr på eiendelene sine.

Nettstedet skal ha funnet referanser til sporingsbrikken i en intern iOS 13-versjon, og ifølge et bilde skal det dreie seg om en hvit, rund liten brikke med en Apple-logo i midten.

SLIK SER DEN UT: Dette skal være Apples nye sporingsbrikke, ifølge MacRumors.
SLIK SER DEN UT: Dette skal være Apples nye sporingsbrikke, ifølge MacRumors. Vis mer

Brikken vil kunne spores i den nye «Hvor er?»-appen i iOS 13. Her har Apple slått sammen appene «Finn iPhone» og «Finn venner», så du skal tydeligvis bruke den til å finne alt.

Hva gjelder funksjonalitet, ser Apples sporingsbrikke ut til å bli som sporingsbrikker flest. Du vil kunne spille av en lyd når du ikke finner den, eller merke den som forsvunnet dersom du mister den. Hvis en annen iPhone-bruker finner den igjen, vil han eller hun kunne få opp kontaktinfoen din for å kontakte deg via telefon eller tekstmelding.

MacRumors hevder også at brikken vil bruke såkalt utvidet virkelighet, «augmented reality» eller AR, for å hjelpe deg å spore opp forsvunnede gjenstander. For å lete etter for eksempel nøklene dine, skal det bare være å holde opp mobilen i Hvor er?-appen, og så skal en AR-ballong lede deg på rett vei.

Om Apple kommer til å lansere sporingsbrikken den 10. september, gjenstår selvfølgelig å se. Med tanke på at MacRumors fant informasjonen i en iOS 13-versjon, er det riktignok gjengs oppfatning om at den kommer i løpet av høsten en gang.

AR-briller

Apropos AR, har det lenge gått rykter om at Apple skal ha jobbet med et par AR-briller, eller på dårlig norsk: «utvidet virkelighet»-briller.

I sommer hevdet riktignok DigiTimes at selskapet hadde skrinlagt planene, men igjen har MacRumors gravd frem referanser til en AR-brille i en intern iOS 13-versjon.

Apple har de siste årene satset mye på utvidet virkelighet via et eget verktøy for AR-utvikling kalt ARKit. Det finnes en rekke apper som bruker AR, for eksempel IKEAs app hvor du kan se hvordan møbler passer inn i din egen stue. Med Postens app kan du se hvor stor en pakke er før du henter den.

I dokumentasjonen MacRumors har gravd frem, er det funnet en iPhone-app som kan gå inn og ut av noe som kalles for «head-mounted mode», altså at man tar av og på seg AR-briller. I filene går det frem at Apples enhet går under kodenavnet «Garta», som kan være en av mange prototyper selskapet jobber med, mener MacRumors.

FUNNET I KODEN: Denne grafikken fant MacRumors i en versjon av iOS 13 ment for intern bruk. Er det Apples nye AR-briller - eller noe helt annet?
FUNNET I KODEN: Denne grafikken fant MacRumors i en versjon av iOS 13 ment for intern bruk. Er det Apples nye AR-briller - eller noe helt annet? Vis mer

Apple-kjennere, deriblant analytikeren Ming-Chi Kuo, har tidligere hevdet at selskapet skal slippe AR-briller i løpet av 2020. Dersom det stemmer, kan det hende vi får en forhåndsvisning av AR-brillene på iPhone-lanseringen 10. september.

I 2017 skrev for øvrig Bloomberg-journalist Mark Gurman at Apples briller ville kjøre en egen variant av iOS kalt «rOS», som står for «reality operating system».

KONSEPT: I årevis har man spekulert i når Apple-brillene kommer. Her er et av konseptene som har dukket opp på nettet. Foto: Martin Hajek
KONSEPT: I årevis har man spekulert i når Apple-brillene kommer. Her er et av konseptene som har dukket opp på nettet. Foto: Martin Hajek Vis mer

En siste ting: Apple Watch får endelig søvnregistrering

Apple Watch er ikke akkurat noen ny produktkategori, men Apple kan ha en ganske viktig ny funksjon å vise frem på neste ukes store happening. 9to5Mac mener nemlig å vite at Apple Watch endelig vil få søvnregistrering.

- Den nye funksjonen kan bli annonsert så tidlig som neste uke når selskapet forventes å annonsere nestegenerasjons iPhone, trolig sammen med nye Apple Watch-utgaver i titan og keramikk, skriver 9to5Mac.

Innebygd søvnregistrering er en av de store funksjonene Apples smartklokke nå mangler sammenlignet med konkurrerende produkter. Den har trolig latt vente på seg på grunn av utfordringer knyttet til batteritiden. Mens første utgave av Apple Watch knapt holdt en dag, kan Series 4-utgaven holde i et par-tre dager om man vil.

Det er riktignok allerede mulig å registrere søvnen med Apple Watch i dag, men da via tredjepartsapper som Sleepwatch og Sleep++. Med Apples nye funksjon vil den være innebygd, og dataene vil bli tilgjengelig i Helse-appen.

HAR TEKNOLOGIEN: I 2017 kjøpte Apple Beddit, et finsk selskap som lagde ulike søvnmålere. Foto: Beddit
HAR TEKNOLOGIEN: I 2017 kjøpte Apple Beddit, et finsk selskap som lagde ulike søvnmålere. Foto: Beddit Vis mer

Ifølge 9to5Mac vil Apple Watch spore søvnkvalitet via de ulike sensorene på smartklokka, inkludert bevegelse, puls og lyder.

Når det gjelder batteriutfordringer, skal Apple ha løst dette ved å lage en funksjon som vil minne brukerne om å lade sine klokker før leggetid, så batteriet ikke går tomt for strøm i løpet av natta, ifølge 9to5Mac. Hvis en bruker har mer enn én Apple Watch, vil det være mulig å utpeke en til å være «soveklokke». Det er også flere alarmfunksjoner.

9to5Mac skriver at det er uklart om de nye søvnfunksjonene vil kreve en ny modell av Apple Watch, men de mener det ikke er så sannsynlig med tanke på at ryktene om de nye utgavene i nye materialer bare vil være en mindre oppgradering av nåværende Series 4-serie.

I tillegg til den store iOS 13-oppdateringen som slippes snart, kommer også en oppdatering til Apple Watch, watchOS 6, med en rekke nye funksjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer