Ice MobilBytte, Telenor Swap og Telia Svitsj

… og så var de tre

Hvordan står Ice' nyvinning seg mot de etablerte ordningene fra Telenor og Telia?

LANSERER NYTT TILBUD: Med MobilBytte går Ice i strupen på Telia og Telenors Svitsj- og Swap-løsninger. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
LANSERER NYTT TILBUD: Med MobilBytte går Ice i strupen på Telia og Telenors Svitsj- og Swap-løsninger. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Onsdag lanserte Ice sin nye «MobilBytte»-ordning, som i stor grad ligner på tilsvarende tjenester fra Telenor og Telia – henholdsvis Swap og Svitsj.

Konseptet er altså at du kan få en dyr telefon i hendene nå, mot å betale den ned over en gitt periode. Dersom du ønsker, kan du dessuten levere inn telefonen underveis og bytte til en ny, hvorpå du da starter en ny avtale. Alle tre har også en forsikringsordning bakt inn.

18 måneder fremfor 12

Både Swap og Svitsj opererer med 24 måneders nedbetalingstid, der du står fritt til å bytte telefon når du er halvveis, altså etter 12 måneder.

Ice utvider dette til henholdsvis 30 og 18 måneder, altså der nedbetalingen går over et halvt år ekstra. Det gir lavere månedsavgift, men du må betale ned seks måneder ekstra før du eventuelt bytter telefonen i en ny.

– En lengre bytteperiode er mer bærekraftig, samtidig som det bidrar til å redusere den faste lave månedsprisen, sier Eivind Helgaker, administrerende direktør i Ice, i en pressemelding.

Ice lar deg bytte telefonen etter 18 måneder, med 30 måneders total nedbetalingstid. Telenor og Telia opererer henholdsvis med 12 og 24 måneder. Grafikk: Pål Joakim Pollen
Ice lar deg bytte telefonen etter 18 måneder, med 30 måneders total nedbetalingstid. Telenor og Telia opererer henholdsvis med 12 og 24 måneder. Grafikk: Pål Joakim Pollen Vis mer

Forsikring inkludert

Både Telenor og Telia har skjermforsikring bakt inn i sine avtaler, som altså gjelder selve skjermen på telefonen og ikke øvrig skade. Begge tilbyr dog en valgfri plussforsikring mot en ekstra kostnad, som dekker øvrig skade, og også dersom du mister eller blir frastjålet telefonen.

Forsikring mot stjålet eller mistet telefon tilbys ikke av Ice, men den medfølgende forsikringen dekker både skjermen og øvrig skade (inkludert vannskade).

Selskapene har dessuten ulik praksis hva gjelder egenandel dersom en skade oppstår:

Ice: 500 kroner egenandel på telefoner inntil 10.000 kroner og 1.000 kroner egenandel for dyrere telefoner. Forsikringen dekker inntil tre hendelser i løpet av en 12-månedersperiode målt fra første godkjente forsikringssak. Med andre ord vil tre knuste skjermer på ett år på en toppmodell til 9.000 kroner koste 1500 kroner i egenandeler.

Telenor: 600 kroner egenandel på telefoner inntil 7.499 kroner og 1.000 kroner for dyrere telefoner. Dette gjelder ved første forsikringssak. Ved gjentatte tilfeller innenfor en 12-månedsperiode er egenandelene henholdsvis henholdsvis 1.000 og 2.000 kroner dyrere for hendelse nummer to og tre. På en toppmodell til 9.000 kroner blir det da 6000 kroner i egenandeler (1000+2000+3000).

Telia: Har samme ordning som Telenor, men der grensen settes en hundrelapp over, altså ved 7.599 kroner i kjøpspris.

PRISEKSEMPEL: Egenandel ved tre gjentatte forsikringskrav på en toppmodell til 9.000 kroner innenfor en 12-månedersperiode.
PRISEKSEMPEL: Egenandel ved tre gjentatte forsikringskrav på en toppmodell til 9.000 kroner innenfor en 12-månedersperiode. Vis mer

Forsikringsvilkårene hos Ice er derfor bedre enn hva de er for Swap og Svitsj sine skjermforsikringer, med lavere egenandeler og bredere skadedekning.

Hverken Swap, Svitsj eller Ice binder deg til et abonnement hos operatøren, men du er nødt til å ha et abonnement hos dem ved inngåelse av kontrakt, derunder eventuelt bytte av telefon.

Hva med prisene?

Litt ulike forutsetninger der, altså, så la oss regne på noen eksempler. Først ut – en avtale med Samsung Galaxy S10, som alle tre tilbyr:

Ice Telenor Telia
Månedspris389459449
Total pris, nedbetaling116701101610776
Betalt når du kan bytte700255085388
Betal nå949094999499

Her ser vi at Ice-månedsprisen ligger 70-80 kroner under de to andre, men der du altså betaler mer totalt sett fordi nedbetalingsperioden strekker seg over et ekstra halvår. Når du kan bytte telefon og starte en ny avtale, har du også betalt 1500 kroner mer.

Merk dog at prisen på ~9500 kroner for telefonen hos alle tre gjør at det bare er Ice som gir deg egenandel ved skade på 500 kroner, mens du hos de to andre havner i den dyre kategorien, med egenandel fra 1.000 kroner om skjermen knuser.

Beregner vi effektiv rente ligger den for eksempel på drøye 16 prosent hos Ice kontra det å kjøpe telefonen kontant (og snaue 15 og snaue 12 hos Telenor og Telia), men det blir selvsagt ikke en helt fair sammenligning med vanlig nedbetaling, siden forsikring også er bakt inn.

For ordens skyld: Selv om mange butikker selger Galaxy S10 til rundt 9500 kroner, var den laveste prisen vi fant på Prisjakt 6999 kroner (per 4. september).

Så en avtale med den dyreste telefonen i dagens marked, iPhone Xs Max. Siden Ice ikke har 512 GB-utgaven på lager, måtte vi nøye oss med 256 GB-utgaven:

Ice Telenor Telia
Månedspris619679669
Total pris, nedbetaling185701629616056
Betalt når du kan bytte1114281488028
Betal nå144901459914599

Fortsatt en femtilapp å spare på månedsprisen, men der du over hele perioden har betalt over 2.000 kroner mer hos Ice enn hos de to andre.

Denne telefonen får også egenandel på 1.000 kroner hos alle tre ved knust skjerm, selv om Ice-forsikringen altså dekker flere typer skader og har lavere egenandel dersom du klarer det stuntet flere ganger.

Husk abonnementsprisen

Selv om ingen av de tre krever at du binder selve abonnementet mens avtalen løper, må du altså ha abonnement hos dem når du inngår kontrakten og når du eventuelt bytter telefonen inn i en annen.

Men det er en kjensgjerning at de fleste nok vil holde seg til samme operatør mens avtalen løper, og da skal det nevnes at Ice har lavere abonnementspriser enn de to andre.

Hvorvidt MobilBytte er bedre enn Swap og Svitsj-avtalene koker egentlig ned til hvorvidt du synes det er verdt å spare en drøy femtilapp i måneden mot å betale ned telefonen over et halvt år ekstra – og måtte vente et ekstra halvår med å bytte til en ny telefon.

Men forsikringsvilkårene er definitivt bedre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer