Onecall først ute med eSIM

Snart kan det fysiske SIM-kortet være historie.

INNEBYGD SIM: Onecall starter nå salget av Samsung Gear S2 Classic 3G i Norge. Den er alltid på nett – uten SIM-kort. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
INNEBYGD SIM: Onecall starter nå salget av Samsung Gear S2 Classic 3G i Norge. Den er alltid på nett – uten SIM-kort. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For å få ringt, sendt SMS og koblet deg til mobilnettet er du i dag nødt til å putte et SIM-kort i enheten du bruker. Det kan det snart bli slutt på.

Som Nordens første aktør tilbyr OneCall nå smartklokka Samsung Gear S2 3G. Denne er ikke avhengig av å ha forbindelse med mobiltelefonen for å være på nett, men du trenger heller ikke å putte et fysisk SIM-kort i den.

Langtidstest: Apple Watch

Dette er eSIM

eSIM er altså et elektronisk SIM-kort som allerede er bygget inn i smartklokka, mobiltelefonen eller nettbrettet når du kjøper den. Dermed trenger du ikke å vente på et SIM-kort fra operatøren; ei heller om du bestemmer deg for å bytte operatør.

Da er det nemlig bare å taste litt på enheten for å bytte. Det gjør det også lettere å ta i bruk et utenlandsk mobilabonnement når du er på tur, for å få lokale priser i stedet for å betale dyrt via roaming. eSIM gjør det mulig å bruke flere operatører samtidig.

eSIM er heller ikke begrenset kun til håndholdte enheter. Eksempelvis vil det være fullt mulig å bake inn eSIM-kort i biler, slik at du kan nås selv om du skulle ha glemt telefonen hjemme.

Lei av å lete? Slik finner du telefonen din

Forhindrer tyveri

I pressemeldingen opplyser OneCall også om at bruk av eSIM vil kunne bidra til å redusere misbruk av stjålne enheter. Ved å melde enheten stjålet, vil eSIM-modulen deaktiveres slik at den ikke kan brukes av andre. Dermed bør enheter med eSIM bli mindre attraktive å stjele.

LÅST: iPhones aktiveringslås krever at forrige eier taster inn brukernavn og passord. Foto: Apple
LÅST: iPhones aktiveringslås krever at forrige eier taster inn brukernavn og passord. Foto: Apple Vis mer


Skjønt, akkurat det har vi allerede fått løsninger på. Da Apple lanserte iOS 7 for snart tre år siden, var en av de nye funksjonene aktiveringslås, som går ut på at man er nødt til å angi brukerens iCloud-brukernavn og -passord for å nullstille enheten, slik at den i praksis vil være ubrukelig for tyver. I løpet av et halvt år sank tyveri av iPhone med 17, 24 og 38 prosent henholdsvis i New York, London og San Francisco.

Både Google og Microsoft har senere kommet med tilsvarende løsninger i sine mobile operativsystem.

LES OGSÅ: Slik sikrer du mobilen mot tyveri

«Først» med eSIM

Samsungs nyeste smartklokke, Gear S2 3G, er altså den første enheten her til lands med eSIM innbakt. Den lanseres 20. mai, men kan allerede forhåndsbestilles fra OneCall, som vil ha den eksklusivt ut 2016.

I videoen under viser vi hvordan klokka fungerer med eSIM:

Skjønt, 9,7-tommersutgaven av iPad Pro har også en lignende løsning bakt inn, som Apple har valgt å kalle Apple SIM. Dette gjør det mulig å tegne et midlertidig dataabonnement direkte fra innstillingsmenyen når du er på tur i enkelte land, slik at du kan få billigere mobildata enn om du bruker ditt eget abonnement. Dette er også mulig å på øvrige iPad-enheter, men da via et fysisk Apple SIM-kort, som foreløpig ikke er til salgs i Norge.

Tilbake til klokka – vi har fått inn Gear S2 3G til test, så vi kommer tilbake med vår vurdering om ei ukes tid.

LES OGSÅ: Denne dingsen gjør klassiske klokker smarte

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer