Oppdater nå!

Gjør det vanskeligere for tyvene, og tetter flere sikkerhetshull.

STOR OPPDATERING: Nå er iOS 17.3 tilgjengelig for nedlasting. Den inneholder flere nye funksjoner, deriblant en som potensielt kan redde ditt digitale liv dersom iPhonen blir stjålet. Foto: Kirsti Østvang
STOR OPPDATERING: Nå er iOS 17.3 tilgjengelig for nedlasting. Den inneholder flere nye funksjoner, deriblant en som potensielt kan redde ditt digitale liv dersom iPhonen blir stjålet. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Apple har nettopp sluppet den siste oppdateringen til iPhone og iPad i form av iOS og iPadOS 17.3.

Oppdateringen inneholder de vanlige feilrettingene og sikkerhetsfiksene, i tillegg til at det følger med noen nye funksjoner.

Du laster ned den nyeste oppdateringen manuelt ved å gå til Innstillinger > Generelt > Oppdatering. Alternativ kan du vente, og da skal enheten oppdatere seg selv over natten hvis den er koblet til strøm.

Viktig sikkerhetsnyhet

Kanskje den viktigste nyheten i iOS 17.3 er en ny sikkerhetsfunksjon kalt «Stolen Device Protection», som gir deg et ekstra lag med beskyttelse hvis iPhonen din skulle bli stjålet. Vi omtalte den allerede i desember.

Selv om mange har blitt flink til å sikre mobilene sine, har tyver nemlig funnet en vei inn i Apple-mobiler ved å se over skulderen til offeret når det taster inn koden sin, og på den måten få tilgang til passord, bankopplysninger og annen personlig informasjon.

Men når man aktiverer Stolen Device Protection, vil det kreve et fingeravtrykk eller at du bruker Face ID for å utføre visse handlinger, å se lagrede passord i iCloud-nøkkelring, bruke lagret betalingsinformasjon i Safari, tilbakestille enheter til fabrikkinnstillinger eller skru av Mistet-modus.

Ifølge The Verge introduserer funksjonen også en venteperiode når du skal utføre mer sensitive handlinger, som å endre Apple ID-passordet eller kodelåsen på iPhonen.

Dette gjør at du må vente én time, så verifisere deg med biometri på nytt, noe som skal sikre at det er du som gjennomfører handlingen. Ifølge Apple vil dette bare være påkrevd når du ikke befinner deg på kjente steder, som hjemme eller på jobb.

- Bør prioriteres

Stolen Device Protection er imidlertid skrudd av som standard. Som Wired skriver: Denne bør stå høyt på lista over funksjoner du skrur på/aktiverer.

Det gjør du ved å gå til Innstillinger > Face ID og kode (eller Touch ID og kode). Bla ned til Beskyttelse av stjålet enhet, som funksjonen heter på norsk, og slå den på.

Oppdater nå!

Som vi skrev i desember vil dette ikke vil forhindre en tyver fra å låse opp din iPhone, og de kan fremdeles få tilgang til apper som ikke er passordbeskyttet. De kan også åpne e-posten din, og få tak i passord herfra.

Derfor er det som alltid viktig at du bruker både unike passord og tofaktorautentisering, for å sikre deg mest mulig.

Fikser nulldagssårbarhet

Ellers er de vanlige sikkerhetsoppdateringene er også på plass i iOS 17.3.

9to5Mac skriver at totalt 15 hull tettes. Ifølge Bleeping Computer fikser Apple blant annet sin første såkalte nulldagssårbarhet for året.

En nulldagssårbarhet er en betegnelse på en sårbarhet for dataangrep som kan ha blitt oppdaget av angripere før den ble oppdaget av andre - og som derfor anses å være spesielt kritisk. I fjor rettet Apple 20 slike sårbarheter.

Den alvorlige feilen ble funnet i WebKit, motoren bak Apples Safari-nettleser.

For øvrig har Apple sluppet iOS 16.7.5 og iOS 15.8.1 med sikkerhetsrettinger til enheter som ikke lenger får store systemoppdateringer.

OMSTART: Etter at Apple skrotet hjemknappen på iPhone har det blitt mye mer tungvint å kjøre en tvungen omstart av telefonen. I denne videoen viser vi deg hvordan man gjør det. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Annet nytt

Utover dette introduserer iOS 17.3 også en funksjon i Apple Music som gjør det mulig å lage spillelister i samarbeid med andre.

I tillegg blir AirPlay for hoteller endelig lansert, hvilket skal gjøre det mulig for brukere å strømme musikk og video fra iPhone direkte til tv-er på hotellrommet.

Mer om