Oppo N1

Smartmobilen som skapt for deg som tar "selfies".

SPESIELL: Kinesiske Oppo vekker oppsikt med N1-telefonen. Det er ikke vanskelig å se hvorfor. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SPESIELL: Kinesiske Oppo vekker oppsikt med N1-telefonen. Det er ikke vanskelig å se hvorfor. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selfies er den store snakkisen om dagen. Selv Obama har kastet seg over fenomenet. Det var bare et tidsspørsmål før noen utviklet smartmobilen som var spesialtilpasset dette formålet.

Der alle andre mobiler har et dårligere frontkamera, har Oppo løst dette ved å montere et roterende kamera som gjør at du kan ta like gode bilder i begge retninger.

Kameraet er imidlertid ikke det eneste spesielle med N1. Telefonen er meget stor, og har en 5,9 tommer tommer stor skjerm med full HD-oppløsning.

Den har også et berøringsfølsomt panel på baksiden som kan brukes for å styre telefonen. Og så følger det med en liten fjernkontroll som fungerer som blant annet selvutløser.

Les alle våre phablet-tester:
Samsung Galaxy Note 3 - 5,7"
HTC One Max - 5,9"
Samsung Galaxy Mega - 6,3"
Sony Xperia Z Ultra - 6,4"

Pen til å være av plast

Spesifikasjoner

 • Operativsystem: Android 4.2 (Color)
 • Skjerm: 5,9" IPS (1920x1080, 377 PPI)
 • Prosessor: 1,7 GHz (fire kjerner, Qualcomm Snapdragon 600)
 • RAM: 2 GB
 • Internminne: 16/32 GB
 • Minnekortstøtte: Nei
 • Kamera : 13 MP (roterbart)
 • Batteri: 3.610 mAh
 • Vekt: 213 gram
 • Størrelse: 170,7 x 82,6 x 9 mm
 • N1 er en pen og velkonstruert telefon. Den er bygget i plast, med en aluminiumsramme som dekker kantene. Overflaten er imidlertid matt, hvilket gjør at den føles mer eksklusiv enn mange andre plasttelefoner.

  Men den er svær. Og tung. Å bruke den med én hånd er så godt som umulig. På baksiden finnes det imidlertid et nærmest usynlig berøringspanel som skal gjøre det enklere. Med dette kan du blant annet rulle i nettsider eller trykke for å ta et bilde med kameraet.

  Det er kreativt tenkt å utfordre etterhvert etablerte vaner og måter å bruke smartmobilen på, men som vi så ofte har gjort med denne typen løsninger i senere tid, opplever vi forsøket som noe halvhjerta.

  I de fleste tilfeller måtte vi endre grepet på telefonen for å få den til å fungere, og det var ikke alltid den reagerte ved berøring heller. Når vi så begynte å komme borti den ved en feiltakelse, endte vi opp med å bare skru den helt av.

  Debatten går alltid heftig i våre tester av store telefoner, da våre inntrykk har vært relativt blandede. Vi kan ikke gi noen fasit på hvor stort som er for stort for den enkelte, fordi phablets først og fremst er laget for tohåndsbruk. Men vi skulle ønske N1 var noe mer håndterbar.

  Les også: Fullstendig Apple- og Samsung-dominans

  Roterende kamera

  Den mest spesielle funksjonen med N1 er kameraet. Det kan roteres 206 grader, og fungerer dermed som både bakre og fremre kamera. Å vippe kameramodulen er enkelt, og løsningen virket på ingen måte skjør. Oppo sier den skal tåle 100.000 rotasjoner, så du trenger ikke være redd for at den går i stykker med det første.

  BLITS: Ved siden av kameralinsa sitter en todelt LED-blits, et vanlig lys for bilder tatt med kameraet i bakovervendt posisjon, og ett svakere, mer diffust lys for bruk når du tar selvportrettbilder. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  BLITS: Ved siden av kameralinsa sitter en todelt LED-blits, et vanlig lys for bilder tatt med kameraet i bakovervendt posisjon, og ett svakere, mer diffust lys for bruk når du tar selvportrettbilder. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Bildekvaliteten er stort sett bra, med grei fargegjengivelse. Kameraet har imidlertid en tendens til å undereksponere, slik at bildene blir ofte mørkere enn det egentlig er. Bildestøy dukker også opp ganske fort så snart lysforholdene blir dårlige. Er du ute etter en skikkelig bra kameramobil, vil telefoner som Nokia Lumia 1020 og Sony Xperia Z1 være bedre valg.

  N1 kan til gjengjeld gi deg bedre selvportretter enn vanlig, og dette vil nok være til stor glede for mange hvis de ikke bryr seg om at de må snurre kameraet rundt hele tiden. Med telefonen følger for øvrig en liten Bluetooth-basert fjernkontroll som kan brukes som selvutløser. Hvis man først er på selfies-kjøret, hvorfor ikke ta den helt ut...

  SMINKER DEG: Hvis det var noen som helst tvil om hva Oppo N1 skal brukes til: fotoapplikasonen har en sminkefunksjon som automatisk retusjerer ansiktet ditt, og maler på både øyenskygge, mascara og leppestift om du føler du har behov for det.
  SMINKER DEG: Hvis det var noen som helst tvil om hva Oppo N1 skal brukes til: fotoapplikasonen har en sminkefunksjon som automatisk retusjerer ansiktet ditt, og maler på både øyenskygge, mascara og leppestift om du føler du har behov for det. Vis mer

  Les også: Hvilken mobil har det beste kameraet?

  Møt Color OS

  ROM FOR FORBEDRING: Og da mener vi fysisk rom. Appene over dokklinjen er organisert i et rutenett på 4x4, like mye som på 4,3 tommer store Samsung Galaxy S2 fra 2011. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  ROM FOR FORBEDRING: Og da mener vi fysisk rom. Appene over dokklinjen er organisert i et rutenett på 4x4, like mye som på 4,3 tommer store Samsung Galaxy S2 fra 2011. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Som standard kommer N1 med Oppos versjon av Android, Color OS. Selv om det er Googles operativsystem i bunnen, er det gjort en drøss med tilpasninger hva gjelder både design og funksjonalitet. Menyene er mer fargerike enn Googles egen Android-design, noe som kan falle i forskjellig smak.

  Oppo har imidlertid utnyttet skjermplassen dårlig. Ikonene på hjemskjermen er for store, og det er for mye tomrom mellom dem. Vi hadde heller sett at det var plass til flere apper og moduler enn at det så luftig ut.

  Brukergrensesnittet er intuitivt nok, men Oppo har som så mange Android-produsenter pøst på med ekstra funksjoner. Det følger med en applikasjon som lar deg enkelt bytte utseende på brukergrensesnittet. To temaer er forhåndsinstallert, men du kan laste ned flere.

  Det er også mulig å styre telefonen med bevegelse. Vil du avvise et innkommende anrop? Vend telefonen. Skru på lommelykta? Tegn en v på skjermen når den er i dvale. I utgangspunktet er det noe som høres forlokkende ut, men det er ikke alle som er like enkle å bruke. Mange av dem havner også i kategorien "morsom å bruke en gang, men så skrur vi dem av".

  Hvis du ikke liker Color OS, er det mulig å installere den alternative Android-versjonen CyanogenMod. Denne har tradisjonelt vært forbehold entusiastene, men på N1 skal det være enkelt å installere bare ved å gjenopprette fra fabrikkinnstillinger.

  Les test: Nexus 5 - den beste Android-versjonen av dem alle!

  Ytelse og batteritid

  N1 er utstyrt med den firekjernede Snapdragon 600. Ikke den kraftigste brikken på markedet, men mer enn nok til at det flyter glatt i både hjemskjermer, apper og spill.

  Det er imidlertid batteritiden som virkelig utmerker seg. Med en kapasitet på hele 3.610 mAh kan du fint bruke telefonen i nærmere to dager uten å måtte lade den opp, i hvert fall om du ikke kjører på med de mest intensive oppgavene.

  Mobilen har for øvrig ikke støtte for minnekort, men man får den med 16 og 32 GB internminne.

  På undersiden av telefonen finnes hodetelefon-inngangen, ladeporten og høyttaleren. Lyden som kommer ut derfra er for øvrig midt helt grei. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  På undersiden av telefonen finnes hodetelefon-inngangen, ladeporten og høyttaleren. Lyden som kommer ut derfra er for øvrig midt helt grei. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Mangler 4G, dårlig 3G

  En av ulempene med N1 er at den ikke støtter LTE, så du vil ikke kunne oppnå de raskeste 4G-hastighetene i mobilnettet. Synd og lite fremtidsrettet, men mer problematisk er det at vi sliter å få god dekning på 3G-nettet.

  Det kan virke som antennen er svak. På Jernbanetorget T-banestasjon, hvor det er relativt dårlig edge-forbindelse, kom vi oss ikke på nett i det hele tatt. Det gjør vi med telefoner som HTC One og iPhone 5S.

  Samtalekvaliteten opplevde vi riktignok som god. Phablet-formatet kan oppleves som krøkkete å ringe med i starten, så du vil måtte bruke litt tid på å finne ut hvor telefonen skal plasseres når du skal prate.

  Konklusjon

  SELVUTLØSEREN: Den lille fjernkontrollen som følger med N1 har flere bruksområder. Dersom telefonen kommer ut av rekkevide, begynner den å pipe. Foto: KIRSTI ØSTVANG
  SELVUTLØSEREN: Den lille fjernkontrollen som følger med N1 har flere bruksområder. Dersom telefonen kommer ut av rekkevide, begynner den å pipe. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

  Store telefoner er kommet for å bli. Phablets blir latterliggjort for sin upraktiske størrelse, men stadig flere mobilprodusenter hiver seg på trenden.

  Med sine særegne funksjoner blir Oppo N1 på mange måter en nisjetelefon i en allerede innsnevret sjanger.

  Misforstå oss rett: Den har flere gode sider. Skjermen er flott, ytelsen svært god og batteritiden upåklagelig. Det ser unektelig stilig ut med et roterende kamera, men for folk flest vil det bare være en gimmick.

  Men berøringsplaten bak er desverre ikke brukervennlig, og Color OS er dårlig tilpasset stor skjerm. Manglende støtte for LTE og dårlig 3G-dekning trekker også ned.

  At N1 kun kan kjøpes fra Oppos europeiske nettbutikk er også en ulempe. I skrivende stund koster 16 GB-utgaven 449 euro, cirka 3.800 kroner, men så kommer frakt, moms og eventuelle fortollkostnader i tillegg, og da havner prisen fort på nærmere 5.000 kroner.

  Vi er i det hele tatt usikre på hvem primærmålgruppen til denne telefonen er. Telefonens ulike funksjoner vil appellere til vidt forskjellige type brukere, noe som neppe er en lønnsom strategi i det tøffe mobilmarkedet i dag.

  Personlig kjenner vi svært få supernerdete rosabloggere med store hender og masse penger til overs.

  Hvis vi først skulle hatt en stor telefon, ville vi heller investert i for eksempel Samsung Galaxy Note 3, som har en en langt mer håndterlig størrelse, raskere prosessor og utvidbart minne.

  Les flere mobiltester på DinSide

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer