Organiser bildene med Photology

iPhone har aldri vært flink å holde orden på bildene dine. Det blir den nå.

BEDRE ARKIV: Photology gjør deler av bildehverdagen på iPhone og iOS enklere, men det er fortsatt visse ting som forblir tungvint.
BEDRE ARKIV: Photology gjør deler av bildehverdagen på iPhone og iOS enklere, men det er fortsatt visse ting som forblir tungvint. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for at Apples operativsystem for iPhone, iPad og iPod Touch nærmer seg sin femte store utgivelse, er det én ting som stort sett ikke er unnet særlig oppmerksomhet fra datagigantens side: Bilder-appen.

Her havner som kjent alle bildene og videoene du tar med iPhone-kameraet, i tillegg til at du naturligvis også kan arkivere bilder fra andre kilder samme sted.

Treg første gang

Bilder-appen er derimot svært enkel, mange vil si for enkel. Du kan slette bilder, dele bilder og vise video, men det er stort sett alt. Forrige uke ble den norske appen med det alt annet enn norske navnet Photology sluppet i App Store, og den gjør bildearkivering og -deling ganske mye enklere.

Appen bruker relativt lang tid på å starte opp første gangen, sannsynligvis for å indeksere bildene og videoene du allerede har liggende på mobilen. Det hevdes prosessen tar mellom "5 og 20 sekunder", avhengig av hvor stort biblioteket ditt er. Min iPhone har nærmere tusen bilder og videoer, og oppstarten lå nærmere det siste tallet enn det første.

Denne prosessen gjentas heldigvis bare når appen har blitt helt avsluttet, eller etter at mobilen har vært skrudd av - alle andre ganger vil den, som alle gode iOS-apper, huske tilstanden den var i da du forlot den.

Lag album mobilen

Photology skal først og fremst hjelpe deg med to ting: Tilby bedre arkivering og oversikt over bildene dine, og forbedre deling av bilder til sosiale tjenester som Facebook og Twitter. Det er med andre ord svært enkelt å sende ut bilder til

(Artikkelen fortsetter under skjermbildene fra Photology)

Den mest gledelige tingen med Photology er at du kan opprette nye album på selve mobilen. Dette er som kjent ikke mulig i Bilder-appen til iPhone (eller iPad eller iPod Touch), det må gjøres på en PC eller Mac med iTunes. I Photology trykker du bare på "+"-knappen, gir det nye albumet et navn, og så er du klar til å lempe bryllupsbilder, ferien 2011-bilder eller andre uskarpe blinkskudd over i mappa.

De paranoide kommer til å bli glad for passordbeskyttelsen, mens andre kanskje vil tenke "hmm, men blir bildene passordbeskytta også i Apples Bilder-app?". Svaret er dessverre nei.

Kan ikke gjøre hva du vil

Apple har strenge retningslinjer for sine egne apper, og utviklere kan ikke uten videre gjøre hva de vil med for eksempel Bilder-appen.

VALGFRIHET: Du kan skru av all tilleggsinformasjonen under bildene (dato og tid), og du kan dessuten velge å vise bare bilder eller bare videoer i biblioteket.
VALGFRIHET: Du kan skru av all tilleggsinformasjonen under bildene (dato og tid), og du kan dessuten velge å vise bare bilder eller bare videoer i biblioteket. Vis mer

Det betyr blant annet at album du oppretter i Photology ikke blir synlig i Bilder-appen, og det betyr altså også at bilder fra et passordbeskytta album i Photology. Enda litt kjedeligere er at du heller ikke kan gjøre trivielle ting som å slette bilder fra det opprinnelige bildearkivet via Photology-appen. Da må du også inn i Apples egen Bilder-app.

Det er viktig å understreke at dette ikke er Photology-utviklernes feil, men Apples.

Du kan derimot slette bilder i nye album opprettet i appen, men det er kun fordi alle bilder som legges over i nye album kopieres fra det originale arkivet - du flytter med andre ord aldri originalversjonen av et bilde eller en video.

Her er vår favorittfunksjon

Legger du til side det litt irriterende i at du må veksle mellom to apper for å få full kontroll over dine egne bilder, er det likevel en god del fint her. Min favoritt er at hvert bilde utstyres med både klokkeslett og dato for når det ble tatt. Nåla i høystakken er enklere å finne enn et bestemt bilde i den originale Bilder-appen, ikke minst fordi du ikke ser noe annet i bildestrømmen enn bilder. Har du en viss idé om når bildet eller bildene ble tatt, kan du i Photology bruke datoen som referanse. Det gjør detektivarbeidet betraktelig enklere.

Synd blir det derfor at det ikke finnes noen enkel måte å bla seg til tilbake igjen til det siste bildet du har tatt. Har du bladd deg langt tilbake i bilde- og videoarkivet, må du bla like langt tilbake igjen for å komme til slutten av arkivet. Vi savner rett og slett en "til siste bilde"-knapp. Vi savner også muligeten for å gå til en bestemt dato, for eksempel ved å skrive inn måned og år eller liknende, og vi synes navigeringen i selve appen tidvis er ørlite treg, blant annet i form av små forsinkelser.

Ja, du kan rotere

Bilder og video med såkalt geo-tag (geografiske koordinater for hvor bildet ble tatt) vises elegant på et kart, og du også gjøre en annen svært kjærkommen ting med Photology: rotere bilder som av en ymse årsaker er orientert feil!

Alt i alt er dette en lovende start for de norske utviklerne hos Red Rabbits, og appen blir snart enda litt bedre - en oppdatert versjon med blant annet feilrettinger er snart på vei ut i App Store.

Appen koster 14 kroner, og kan lastes ned her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer