Telenor viste frem 5G

Over 100 ganger raskere enn 4G

Telenor demonstrerte neste generasjons mobilnett, med skyhøy hastighet.

RASKT: Samferdelsminister Ketil Solvik-Olsen satte i gang den første 5G-demonstrasjonen på norsk jord. Som du ser på bildet, var hastigheten svært høy. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
RASKT: Samferdelsminister Ketil Solvik-Olsen satte i gang den første 5G-demonstrasjonen på norsk jord. Som du ser på bildet, var hastigheten svært høy. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Teknologiverden er i stadig utvikling, og det gjelder definitivt for telekom-bransjen. I morges inviterte Telenor til den første 5G-demonstrasjonen på norsk jord; altså teknologien som om noen år vil ta over etter 4G, slik 4G gjorde med 3G.

I sitt hovedkvarter på Fornebu hadde Telenor, i samarbeid med Huawei, rigget til et testrom med en basestasjon og to mottakere.

Og der dagens 4G-teknologi har en teoretisk toppfart på noen hundre megabit i sekundet, snakker vi om vesentlig høyere fart i 5G-nettet:

Da samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen trykket på den magiske knappen for å starte overføringen, nådde man en toppfart på 71 gigabit per sekund.

Det ble gjort med en basestasjon som stod få meter fra to terminaler, og som opererte på 70 GHz-båndet; altså med svært mye høyere frekvens enn det som brukes i 4G-nettet i dag (2,6 GHz i tettbebygde strøk).

Under ser du en video av demonstrasjonen:

Hvor raskt er 71 Gbps?

Siden én byte er åtte bit, snakker vi altså om en hastighet på rundt 9 gigabyte i sekundet.

Med andre ord betyr det at man med nevnte hastighet kan laste ned en typisk spillefilm i HD-kvalitet på bare et halvt sekund dersom forholdene er optimale.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer