Telenor viste frem 5G

Over 100 ganger raskere enn 4G

Telenor demonstrerte neste generasjons mobilnett, med skyhøy hastighet.

RASKT: Samferdelsminister Ketil Solvik-Olsen satte i gang den første 5G-demonstrasjonen på norsk jord. Som du ser på bildet, var hastigheten svært høy. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
RASKT: Samferdelsminister Ketil Solvik-Olsen satte i gang den første 5G-demonstrasjonen på norsk jord. Som du ser på bildet, var hastigheten svært høy. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Teknologiverden er i stadig utvikling, og det gjelder definitivt for telekom-bransjen. I morges inviterte Telenor til den første 5G-demonstrasjonen på norsk jord; altså teknologien som om noen år vil ta over etter 4G, slik 4G gjorde med 3G.

I sitt hovedkvarter på Fornebu hadde Telenor, i samarbeid med Huawei, rigget til et testrom med en basestasjon og to mottakere.

Og der dagens 4G-teknologi har en teoretisk toppfart på noen hundre megabit i sekundet, snakker vi om vesentlig høyere fart i 5G-nettet:

Da samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen trykket på den magiske knappen for å starte overføringen, nådde man en toppfart på 71 gigabit per sekund.

Det ble gjort med en basestasjon som stod få meter fra to terminaler, og som opererte på 70 GHz-båndet; altså med svært mye høyere frekvens enn det som brukes i 4G-nettet i dag (2,6 GHz i tettbebygde strøk).

Under ser du en video av demonstrasjonen:

Samferdelsminister Ketil Solvik-Olsen trykker på knappen og starter dermed den første demonstrasjonen av 5G på norsk jord.Vis mer Vis mer

Hvor raskt er 71 Gbps?

Siden én byte er åtte bit, snakker vi altså om en hastighet på rundt 9 gigabyte i sekundet.

Med andre ord betyr det at man med nevnte hastighet kan laste ned en typisk spillefilm i HD-kvalitet på bare et halvt sekund dersom forholdene er optimale.

La oss med andre ord håpe at de månedlige kvotene på mobilabonnementene våre vil vokse i takt med hastighetsøkningen.

RIGGET: Huaweis teknikere hadde brukt én uke på å sette opp 5G-testrommet i Telenors lokaler. Her er en av de to mottakerterminalene, som stod noen meter unna en basestasjon. Foto: Pål Joakim Pollen
RIGGET: Huaweis teknikere hadde brukt én uke på å sette opp 5G-testrommet i Telenors lokaler. Her er en av de to mottakerterminalene, som stod noen meter unna en basestasjon. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Mer enn bare hastighet

Det vil nok være få vanlige mobilbrukere som vil ha behov for slike enorme hastigheter, men på mobilnettet er det ikke lenger bare telefoner.

Det er også et hav av andre små enheter, selvkjørende biler, droner og så videre, og 5G er laget for å skalere til et enormt antall tilkoblede enheter.

5G-teknologien byr dessuten på svært lav svartid («ping»), som også gjør 5G nyttig for mer tidskritisk virksomhet.

– En annen del er det man i Norge kaller skivedeling, eller «slicing» på engelsk, som gjør at man kan dele opp infrastrukturen i nettet. Det gjør at man kan dele opp slik at en skive av nettet for eksempel brukes til nødkommunikasjon, sa Marcus Zetterberg, teknologidirektør i Telenor.

Mange spennende muligheter

Telenor hadde invitert med seg flere som snakket om mer praktisk utnyttelse av den kommende 5G-teknologien.

Kirurg Naeem Zahid fortalte om hvordan 5G kunne utnyttes innen helse og kirurgi, eller Internet of Surgery, IOS, som han kalte det, men der han dessverre hadde funnet ut at forkortelsen var opptatt, til latter fra salen.

FOR HELSE: Naeem Zahid, kirurg og e-helseekspert hos Telenor, tror 5G kan gjøre fremtidens helsetilbud langt mer avansert. Foto: Martin Fjellanger, Telenor
FOR HELSE: Naeem Zahid, kirurg og e-helseekspert hos Telenor, tror 5G kan gjøre fremtidens helsetilbud langt mer avansert. Foto: Martin Fjellanger, Telenor Vis mer

Han mente at 5G ville muliggjøre enda større bruk av fjernoperasjoner enn i dag, der kirurgen befinner seg langt unna pasienten. Båndbredden kan for eksempel utnyttes til utvidet virkelighet, der CT- og MR-bilder kan projiseres mens kirurgen opererer, og der slike data oppdateres i sanntid under operasjonen.

Kirurgen kan dessuten få taktil feedback i sanntid, altså slik at man kan kjenne forskjellen på hardt og mykt vev mens man fjernopererer. Og den nevnte skivedelingen gjør at dette kan gjøres med garantert kvalitet, selv om halve Norge strømmer alpin-VM over mobilnettet.

Ove Fredheim, leder for bedriftsmarkedet i Telenor, fortalte om gevinstene 5G kunne ha for en rekke ting i samfunnet. Ett eksempel som ble trukket frem var selvkjørende busser, som ved å utnytte den lave svartiden i teorien skulle kunne kjøre i 100 km/t med en halv meters avstand mellom seg.

OVERVÅKING: Flere lakseoppdrett overvåkes med videokameraer, blant annet for å se om fóret blir spist og regulere doseringen deretter. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
OVERVÅKING: Flere lakseoppdrett overvåkes med videokameraer, blant annet for å se om fóret blir spist og regulere doseringen deretter. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Lakseoppdrett ble nevnt som et annet eksempel. På Helgelandskysten bruker man avansert teknologi for å overvåke bestanden, justere foring og den slags, men der man ser at videoforbindelsen faller ut hver gang Hurtigruta passerer fordi passasjerene bruker av 4G-kapasiteten.

5G vil bøte på dette, og vil i tillegg gjøre det mulig å overvåke hver enkel fisk i anlegget og luke bort de med lakselus, som nå koster industrien rundt 10 millarder kroner i året.

Bjørn Ivar Moen, leder for mobil i Norge, hevdet at 5G var et avgjørende permiss for et samfunn med selvkjørende biler, der bilene også kan kommunisere seg i mellom. Da kan alle biler bremse opp dersom det oppstår en situasjon foran i køen, og man vil kunne utnytte data om posisjon, retning og kjøreplan for å optimalisere kjøremønsteret.

Når kommer 5G?

Telenor sikter på kommersiell lansering av 5G i 2020, men der testingen starter allerede neste år, altså i 2018.

Nkom har delt ut nye frekvenser både til Telia og Telenor, så her blir det nok et kappløp de neste årene.

Verdt å merke seg er at 700MHz-båndet, som i dag benyttes til TV-kringkasting, også vil bli brukt til mobile tjenester. Dette er typisk en frekvens som brukes i mer grisgrendte strøk, og som dermed vil gi bedre rekkevidde, men uten den samme kapasiteten som de mer høyfrekvente båndene.

LES OGSÅ:
Hvor mye mobildata trenger man?
Dette er 4,5G
Hvordan virker 4G?

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer